2020
DOI: 10.17755/esosder.447474
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Ortaokul Öğrenci̇leri̇nde Zorbaliği Ve Saldirganliği Açiklamada Başa Çikma Strateji̇leri̇ni̇n Rolü

Abstract: Bu çalışmanın amacı, ortaokul öğrencilerinin başa çıkma stratejileri, zorbalık ve saldırganlık puanlarının cinsiyete göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek, bu değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemek ayrıca başa çıkma stratejilerinin zorbalığı ve saldırganlık puanlarını açıklamada anlamlı bir yeri olup olmadığını belirlemektir. Bu amaçla, 419 ortaokul öğrencisine Başa Çıkma Stratejileri Ölçeği, Zorbalık Ölçeği ve Saldırganlık Ölçeği uygulanmıştır. Araştırmanın istatistiksel analizlerinde, bağımsız t t… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1

Citation Types

0
1
0
1

Year Published

2020
2020
2022
2022

Publication Types

Select...
4

Relationship

0
4

Authors

Journals

citations
Cited by 4 publications
(2 citation statements)
references
References 58 publications
0
1
0
1
Order By: Relevance
“…It was found that the male students used aggressive behavior more [25]. Bedel and Güler [26] found that there was no significant difference between male and female students in the mean scores of Coping Strategies, Bullying and Aggression Scale, according to the results of the study. Johnson and Johnson [27] in their study, they state that it would be more effective for them to participate in peer mediation practices in schools.…”
Section:  Issn: 2252-8806mentioning
confidence: 76%
“…It was found that the male students used aggressive behavior more [25]. Bedel and Güler [26] found that there was no significant difference between male and female students in the mean scores of Coping Strategies, Bullying and Aggression Scale, according to the results of the study. Johnson and Johnson [27] in their study, they state that it would be more effective for them to participate in peer mediation practices in schools.…”
Section:  Issn: 2252-8806mentioning
confidence: 76%
“…Fakat ülkemizde de özellikle son yıllarda okul zorbalığıyla ilgili çalışmaların giderek arttığı görülmektedir (örn., Bilgin, 2007;Danacı ve Çetin, 2016;Gültekin Akduman, 2010;Hilooğlu ve Cenkseven-Önder, 2010;Kartal ve Bilgin, 2009;Tepetaş, Akgün ve Akbaba-Altun, 2010;Yalçıntaş Sezgin, 2018). Ülkemizde okul zorbalığı konusundaki çalışmalarda daha çok okul zorbalığının nedenlerinin (Akca, Sayımer, Salı ve Başak, 2014;Kartal ve Bilgin, 2012), ilişkili olduğu değişkenlerin (Ayas ve Pişkin, 2011;Bedel ve Güler, 2020;Gür, Eray, Makinecioğlu, Sığırlı ve Vural, 2020), gelişim dönemine veya sınıf düzeyine göre farklılaşmasının (Ayas ve Pişkin, 2011;Horzum ve Ayas, 2011) veya benzerlerinin araştırıldığı söylenebilir. Bununla birlikte okul zorbalığının önlenebilmesi veya zorbalıkla başa çıkabilmek için okul ortamında öncelikle zorbalığa tanık olan öğrencilerin, öğretmenlerin, okul yöneticilerinin, okuldaki diğer görevlilerin, hatta ebeveynlerin okul zorbalığınıa ilşkin görüşlerinin araştırılmasının önemli olduğu düşünülmektedir.…”
Section: Introductionunclassified