2017
DOI: 10.17860/mersinefd.297590
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Okul Tükenmişliği: Okula Bağlanma, Sosyal Destek ve Öz Yeterliliğin Yordayıcı Rolü

Abstract: Yordayıcı değişken olarak araştırmaya dâhil edilen değişkenlerin, okul tükenmişliğini yordama gücünü belirlemek amacıyla Aşamalı Çoklu Regresyon analiz yöntemi kullanılmıştır. Regresyon analizi sonucunda öğretmene bağlanma ve sınıf düzeyi değişkenlerinin toplam okul tükenmişliği puanlarını ve okul tükenmişlik ölçeğinin her bir alt boyutunu anlamlı düzeyde yordadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bunlara ek olarak araştırmada yer alan öz-yeterlilik, dershaneye gidip gitmeme durumu, okula bağlanma ve ailelerin gelir düz… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
4
1

Citation Types

1
6
0
6

Year Published

2018
2018
2024
2024

Publication Types

Select...
6

Relationship

0
6

Authors

Journals

citations
Cited by 13 publications
(13 citation statements)
references
References 55 publications
(61 reference statements)
1
6
0
6
Order By: Relevance
“…Aynı zamanda okula aidiyet duygusu ile arkadaşlara bağlılık düzeyi (Özgök ve Sarı, 2016), yalnızlık ve umutsuzluk (Altınsoy ve Karakaya Özyer, 2018), akademik başarı (Adelabu, 2007), sosyal kaygı ve depresiflik duyguları (Yıldız ve Kutlu, 2015) gibi farklı değişkenler arasındaki ilişkiyi veya etkiyi araştıran çalışmalar da mevcuttur. Literatürde okula aidiyet ve özyeterlik (Mengi, 2011;Şahan ve Duy, 2017;Trujillo ve Tanner, 2014) ya da okula aidiyet ve gelecek beklentisi (Goodenow, 1993;Israelashvili, 1997) arasındaki ilişkiler de incelenmiştir. Ancak yapılan çalışmaların çoğunda genel özyeterlik yerine özellikle bir alan ya da yeterliğe yönelik özyeterliğin ele alındığı, geleceğe yönelik beklentiler yerine de umut değişkeninin daha sık kullanıldığı tespit edilmiştir.…”
Section: çAlışmanın Gerekçesiunclassified
“…Aynı zamanda okula aidiyet duygusu ile arkadaşlara bağlılık düzeyi (Özgök ve Sarı, 2016), yalnızlık ve umutsuzluk (Altınsoy ve Karakaya Özyer, 2018), akademik başarı (Adelabu, 2007), sosyal kaygı ve depresiflik duyguları (Yıldız ve Kutlu, 2015) gibi farklı değişkenler arasındaki ilişkiyi veya etkiyi araştıran çalışmalar da mevcuttur. Literatürde okula aidiyet ve özyeterlik (Mengi, 2011;Şahan ve Duy, 2017;Trujillo ve Tanner, 2014) ya da okula aidiyet ve gelecek beklentisi (Goodenow, 1993;Israelashvili, 1997) arasındaki ilişkiler de incelenmiştir. Ancak yapılan çalışmaların çoğunda genel özyeterlik yerine özellikle bir alan ya da yeterliğe yönelik özyeterliğin ele alındığı, geleceğe yönelik beklentiler yerine de umut değişkeninin daha sık kullanıldığı tespit edilmiştir.…”
Section: çAlışmanın Gerekçesiunclassified
“…Okul saatlerinde öğrenciler yalnızca bilgi ve beceri edinmemekte, bununla birlikte sosyal grupların ve toplumun bir üyesi olarak kendilerine has bakış açısı geliştirmektedir. Okul yaşamının sosyal ve duygusal deneyimleri, öğrencilerin yaşam boyu öğrenme isteğini etkilemektedir (Finn, 1993;Finn ve Rock, 1997;Henry ve Slater, 2007;Linnakyla, 1996;Şahan ve Duy, 2017;Yuksek ve Solakoglu, 2016). Önceki araştırmalar (Cole, Peeke, Dolezal, Murray ve Canzoniero, 1999;Harter, 1996;Gerard ve Buehler, 2004;Jessor, 1991;Seroczynski, Cole ve Maxwell, 1997) çeşitli uyum davranışlarıyla öğrencilerin okula ilişkin algı ve yaşantıları arasında ilişki olduğunu ortaya koymaktadır.…”
Section: Introductionunclassified
“…It has been suggested that factors that prevent and reduce negativity caused by school burnout are factors that result from the individual [3,24,25], school [8] and social environment [4,26,27]. It was observed that the concepts like school engagement [28][29][30][31], and school climate [32,33] were negatively related to school burnout and were factors to decrease school burnout. One of the factors associated with the school in question, which has a positive effect on the negative situations seen in students, can be considered to be the "quality of school life" [34,35].…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%