2005
DOI: 10.1501/kriz_0000000195
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Depremi̇ Yaşayan Ergenleri̇n Gelecek Beklenti̇leri̇ni̇n İçeri̇ği̇

Abstract: Bu çalışmanın amacı depremi yaşayan ergenlerin, bu travmatik deneyim sonu cunda geleceğe ilişkin planlarında değişiklik yapıp yapmadıklarını ve bu planların içerik lerinin neler olduğunu İncelemektir. Yöntem: Bu çalışmada niteliksel yönteme dayalı görüşmeler kullanılmıştır. 8 kız, 8 erkek olmak üzere toplam 16 deprem yaşantısı olan ve İzmit bölgesinde oturan ergen çalışmaya katılmıştır. Araştırmanın amacına uygun olarak geliştirilen görüşme formu bireylere uygulanmıştır. Görüşmeler deşifre edilerek derinlemesi… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
3
1

Citation Types

0
1
0
7

Year Published

2016
2016
2021
2021

Publication Types

Select...
5

Relationship

0
5

Authors

Journals

citations
Cited by 6 publications
(8 citation statements)
references
References 0 publications
0
1
0
7
Order By: Relevance
“…Benzer şekilde umutsuzluk ve travma sonrası stres arasındaki ilişkiyle ilgili olarak deprem sonrası ergenlerin gelecek beklentilerini inceleyen başka bir araştırmaya göre ergenlerin geleceğe dönük yüksek beklentiler içinde olup, bu beklentileri gerçekleştirme konusunda umutsuz olmaları onların bu travmatik yaşantı sonrasında bir değişim yaşadıklarını, beklentilerinin gerçekleşmesi konusunda umutsuzluğa düştüklerini (Artar, 2003). Umutsuzluk ve travmatik yaşantılar arasındaki ilişki ile ilgili başka bir çalışmada ise travmatik yaşantıların umutsuzluk düzeyini anlamlı şekilde yordadığı, travmatik yaşantılar arttıkça umutsuzluk düzeyinin de yükseldiği belirlenmiştir (Ehtiyar, Üngüren, 2009).…”
Section: Chaid [Chi-squared Automatic Interaction Detection] Analiz Yöntemiunclassified
See 1 more Smart Citation
“…Benzer şekilde umutsuzluk ve travma sonrası stres arasındaki ilişkiyle ilgili olarak deprem sonrası ergenlerin gelecek beklentilerini inceleyen başka bir araştırmaya göre ergenlerin geleceğe dönük yüksek beklentiler içinde olup, bu beklentileri gerçekleştirme konusunda umutsuz olmaları onların bu travmatik yaşantı sonrasında bir değişim yaşadıklarını, beklentilerinin gerçekleşmesi konusunda umutsuzluğa düştüklerini (Artar, 2003). Umutsuzluk ve travmatik yaşantılar arasındaki ilişki ile ilgili başka bir çalışmada ise travmatik yaşantıların umutsuzluk düzeyini anlamlı şekilde yordadığı, travmatik yaşantılar arttıkça umutsuzluk düzeyinin de yükseldiği belirlenmiştir (Ehtiyar, Üngüren, 2009).…”
Section: Chaid [Chi-squared Automatic Interaction Detection] Analiz Yöntemiunclassified
“…Bu yönüyle yaşam olaylarının olumsuz şekilde algılandığı, şimdiki ve gelecek zamana ilişkin olumsuz bir bilişsel değerlendirmedir (Ehtiyar ve Üngüren 2009). Yapılan birçok araştırmada umutsuzluk travmaya eşlik eden, travmayla ilişkili bir değişken olarak bulunmuştur (Artar, 2003;Özen, Antar, Özkan, 2007;Pakdemir, 2012;Scher ve Resick, 2005 (Dürü, 2006).…”
unclassified
“…In many development theories and research studies, youngsters' expectations for the future have been under investigation. These studies revealed that these expectations are related to three processes defined as motivation, planning, and evaluation (Artar, 2003).…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 97%
“…Çünkü çağdaş toplum ve modern eğitim sistemlerinde geleceği planlamaya oldukça önem verilmektedir. Temelinde güdülenme, planlama ve değerlendirme aşamalarının olduğu geleceği planlamanın ise oldukça karmaşık bir süreç olduğu görülmektedir (Artar, 2003). Ayrıca geleceği sağlam biçimde şekillendirmek için, planlama sürecinde "ileriye bakma, beklentiyi geçmişe ve mevcut deneyimlere dayandırma" (Budak, 2000) olarak tanımlanan beklenti kavramının da göz önünde bulundurulmasının faydalı olacağı söylenebilir.…”
Section: Introductionunclassified