2019
DOI: 10.17130/ijmeb.2019252099
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Türki̇ye De Yatirim Ve Askeri̇ Harcamalarinin Ekonomi̇k Büyümeye Etki̇si̇: 1982-2017 Ardl Sinir Testi̇ Yaklaşimi

Abstract: İlk iktisat ekolü olan merkantilistlerden günümüze kadar olan süreçte askeri harcamalar ekonomilerin ve devletlerin devamı için gerekli görülmüştür. Neredeyse bütün iktisat ekollerinde ortak olarak görülen diğer husus ise yatırım harcamalarının ekonomik büyümeyi beraberinde getirdiğidir. Çalışmanın amacı kamu yatırım harcamaları, özel sektör yatırım harcamaları ve savunma harcamalarının ekonomik büyüme ile ilişkisinin analiz edilmesidir. Bu kapsamda çalışmada 1982-2017 periyoduna ait yıllık veriler kullanılara… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1

Citation Types

1
0
0
3

Year Published

2020
2020
2023
2023

Publication Types

Select...
4

Relationship

0
4

Authors

Journals

citations
Cited by 4 publications
(4 citation statements)
references
References 1 publication
(4 reference statements)
1
0
0
3
Order By: Relevance
“…In other words, there is a negative relationship between long-term economic growth and defense spending. The conclusion reached in the study is similar to the results found by Lim (1983), Ward and Davis (1992), Galvin (2003), Alptekin (2012), Tuncay (2017), Topal (2018) and Akcan (2019). Toda-Yamamoto causality results indicate the presence of bi-directional causality between two variables.…”
Section: Extended Abstractsupporting
confidence: 88%
“…In other words, there is a negative relationship between long-term economic growth and defense spending. The conclusion reached in the study is similar to the results found by Lim (1983), Ward and Davis (1992), Galvin (2003), Alptekin (2012), Tuncay (2017), Topal (2018) and Akcan (2019). Toda-Yamamoto causality results indicate the presence of bi-directional causality between two variables.…”
Section: Extended Abstractsupporting
confidence: 88%
“…, Hou ve Chen (2013),Akcan (2019),Khalid ve Habimana (2021) veTorun vd. (2021) askeri harcamaların büyüme (GSYİH) üzerinde negatif yönde bir etkiye sahip olduğu sonucunu elde ederken, Josselin ve Malizard (2022) savunma harcamalarının GSYİH, NATO üyeliği, yurtdışındaki askeri operasyonlar ve dış tehditler ile pozitif yönde ilişkili olduğu sonucuna ulaşmışlardır.…”
unclassified
“…2005), (d'Agostino vd. 2019 ve(Akcan, 2019) çalışmaları ile farklı sonuçlar elde edilmiştir. Askeri harcamaların ekonomik büyümeyi olumsuz etkilediği sonucunu elde eden bu çalışmalar incelendiğinde çalışmaların az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkeleri içerdiği görülmektedir.…”
unclassified
“…
Bu çalışmada Türkiye'de 1960-2019 dönemi için savunma harcamaları ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki araştırılmıştır. Bu amaçla ilk olarak değişkenlerin durağanlığı Fourier Kwiatkowski-Phillips-Schmidt-Shin (FKPSS) ve Kwiatkowski-Phillips-Schmidt-Shin (KPSS) durağanlık testleriyle araştırılmıştır.
…”
unclassified