2017
DOI: 10.25092/baunfbed.366218
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Sorgulamaya dayalı öğretiminin Ay’ın evreleri konusunda öğrencilerin kavramsal anlamalarına etkisi

Abstract: Fen derslerinde son yıllarda sorgulamaya dayalı eğitim ve öğretim faaliyetleri ön planda tutulmaktadır. Bu nedenle de sorgulamaya dayalı öğretim, öğrencilerin derse karşı verimliliğini ve derse olan motivasyonunu arttırmak amacı ile araştırmacılar tarafından çalışma konusu olarak tercih edilmektedir. Bu çalışmada sorgulamaya dayalı öğretimin ortaokul 6.sınıf "Ay'ın Evreleri" konusunda öğrencilerin başarısına etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma grubu olarak 6.sınıfta öğrenim görmekte olan yirmi dört … Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1

Citation Types

0
1
0
3

Year Published

2020
2020
2023
2023

Publication Types

Select...
5

Relationship

1
4

Authors

Journals

citations
Cited by 5 publications
(4 citation statements)
references
References 7 publications
0
1
0
3
Order By: Relevance
“…Bir başka anlatımla araştırmada öğrencilerin "Ampullerin Bağlanma Şekilleri" konusunda kavramsal anlama açısından MEB Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı'nda ön görülen araştırma-sorgulamaya dayalı öğrenme yaklaşımının da en az bağlam temelli yaklaşıma dayalı REACT stratejisi kadar etkili olmuştur. Araştırmasorgulamaya dayalı öğrenme yaklaşımına göre işlenen derslerin öğrencilerin kavramsal anlamalarına etkisinin olduğunu ortaya koyan çalışma sonuçları (Bostan-Sarıoğlan & Bayırlı, 2017;Duran & Dökme, 2018;Uysal & Sarıoğlan, 2020) ile bağlamsal öğrenme ve REACT stratejisine göre planlanan öğretim uygulamalarının öğrencilerin kavramsal anlamalarını arttırdığına yönelik araştırma sonuçları (Gilbert, 2006;Gilbert, Bulte & Pilot, 2011;Gül vd., 2017;Karslı & Saka, 2017;Karslı-Baydere & Aydın, 2019;Karslı-Baydere, 2021) bu sonucu destekler niteliktedir. Bu durum kontrol grubundaki öğrencilerin araştırma-sorgulamaya dayalı öğrenme yaklaşımında bilgiye ulaşma sürecinde araştırarak, sorgulayarak ve düşünerek tüm süreçte aktif rol almalarından (MEB, 2018;Perry & Richardson, 2001) ve deney grubundaki öğrencilerin bağlamsal öğrenmede derse katılımları yoluyla çalışma için tasarlanmış 'trafik' bağlamı ve ilgili kavramlar arasında bağlantı kurmayı sağlamasından kaynaklanmış olabilir (King, Bellocchi ve Ritchie, 2008).…”
Section: Tartişma Ve Sonuçunclassified
“…Bir başka anlatımla araştırmada öğrencilerin "Ampullerin Bağlanma Şekilleri" konusunda kavramsal anlama açısından MEB Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı'nda ön görülen araştırma-sorgulamaya dayalı öğrenme yaklaşımının da en az bağlam temelli yaklaşıma dayalı REACT stratejisi kadar etkili olmuştur. Araştırmasorgulamaya dayalı öğrenme yaklaşımına göre işlenen derslerin öğrencilerin kavramsal anlamalarına etkisinin olduğunu ortaya koyan çalışma sonuçları (Bostan-Sarıoğlan & Bayırlı, 2017;Duran & Dökme, 2018;Uysal & Sarıoğlan, 2020) ile bağlamsal öğrenme ve REACT stratejisine göre planlanan öğretim uygulamalarının öğrencilerin kavramsal anlamalarını arttırdığına yönelik araştırma sonuçları (Gilbert, 2006;Gilbert, Bulte & Pilot, 2011;Gül vd., 2017;Karslı & Saka, 2017;Karslı-Baydere & Aydın, 2019;Karslı-Baydere, 2021) bu sonucu destekler niteliktedir. Bu durum kontrol grubundaki öğrencilerin araştırma-sorgulamaya dayalı öğrenme yaklaşımında bilgiye ulaşma sürecinde araştırarak, sorgulayarak ve düşünerek tüm süreçte aktif rol almalarından (MEB, 2018;Perry & Richardson, 2001) ve deney grubundaki öğrencilerin bağlamsal öğrenmede derse katılımları yoluyla çalışma için tasarlanmış 'trafik' bağlamı ve ilgili kavramlar arasında bağlantı kurmayı sağlamasından kaynaklanmış olabilir (King, Bellocchi ve Ritchie, 2008).…”
Section: Tartişma Ve Sonuçunclassified
“…Sorgulamaya dayalı öğrenme yaklaşımı, öğrencilerin tüm öğrenme süreci boyunca aktif olarak sorgulayarak araştırdığı bir süreçtir (Perry ve Richardson, 2001). Öğrenen bu süreçte edindiği deneyimlerle problem çözme becerisi kazanır ve ihtiyaç duyduğunda hayata entegre edebilir (Bostan Sarıoğlan ve Bayırlı, 2017). Aynı zamanda sorgulamaya dayalı öğretim öğrencilerinin başarılarını olumlu yönde etkilemektedir (Bostan Sarıoğlan ve Abacı, 2017).…”
Section: Sorgulamaya Dayalı öğRenme Yaklaşımıunclassified
“…Ay'ın evreleri konusu ile ilgili uluslararası literatürde; stereo ekranların (Cid ve Lopez, 2010) veya artırılmış gerçeklik uygulamalarının (Yen, Thasi ve Wu, 2013) konuyu anlamaya etkisinin, bilgisayar simülasyonlarının kavramsal değişme etkisinin incelendiği (Trundle ve Bell, 2010), üç boyutlu sanal gerçeklik modellerinin (Sun, Lin ve Wang, 2010) üç boyutlu bilgisayar modellerinin (Küçüközer, 2008) kullanıldığı, 5E etkinlik önerisi sunan (Entress, 2019), kavram envanteri geliştirilen (Chastenay ve Riopel, 2020), görselleştirme ve akıl yürütmenin incelendiği (Subramaniam ve Padalkar, 2009), öğrenme döngüsünün kullanılarak kavram öğrenilmesinin sağlandığı (Lin, 2016), modele dayalı öğretimin kullanıldığı (Ogan-Bekiroglu 2007), çocuk kitaplarının (Trundle, Troland ve Pritchard, 2008) ve ders kitaplarının (Chae, 2009) incelendiği, uzamsal düşünme boyutunun irdelendiği (Plummer, 2014), ne zaman ve nasıl öğretilmesi konusunun tartışıldığı (Kriner, 2004) farklı örneklem düzeyleriyle, farklı amaçlarla yürütülen birçok dilde çalışma bulunmaktadır. Ulusal literatürdeki Türkçe çalışmaların bazılarında Ay'ın evreleri konusunun alt konu olarak ele alındığı (Bostan, 2008;Çamlıoğlu, 2014;Kılıç, 2015;Güldal ve Doğru, 2018) bazılarında ise Ay'ın evreleri konusu temele alınarak çalışmalar yürütüldüğü görülmektedir (Bostan Sarıoğlan ve Bayırlı, 2017;Babaoğlu, 2019;Sontay ve Karamustafaoğlu, 2019;Bakioğlu, 2021).…”
Section: Introductionunclassified
“…The subject of the phases of the Moon was considered as a sub-topic in some of the Turkish studies in the national literature (Bostan, 2008, Çamloğlu, 2014, Kılıç, 2015, Güldal and Doğru, 2018, while in some studies the phases of the Moon were based on the subject (Bostan Sarıoğlan and Bayırlı, 2017, Babaoğlu, 2019, Sontay and Karamustafaoğlu, 2019, Bakioğlu, 2021. However, no study has been found that examines the developments, trends, effectiveness, or deficiencies of the studies on the subject together with a holistic perspective.…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%