2016
DOI: 10.17860/efd.97747
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Ortaokul Öğrencilerinin Bilimsel Süreç Becerilerinin Karşılaştırılması: Kuvvet ve Hareket Ünitesi Örneği

Abstract: Öz: Fen öğretim programının vizyonu fen okuryazarı bireyler yetiştirilmesi olarak belirtilmiştir. Fen okuryazarı bireyler bilimsel bilgi ile birlikte bilimsel becerileri de kullanabilen kişilerdir. Öğrencilerin sahip olduğu bilimsel süreç becerilerinin geliştirilmesi bu açıdan önemlidir. Bu çalışma ile de ortaokul öğrencilerinin Kuvvet ve Hareket ünitesi için geliştirilen etkinliklerde bilimsel süreç becerilerini kullanma düzeylerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışma grubu olarak her bir sınıf düzeyind… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1

Citation Types

0
1
0
2

Year Published

2019
2019
2023
2023

Publication Types

Select...
6

Relationship

0
6

Authors

Journals

citations
Cited by 8 publications
(3 citation statements)
references
References 0 publications
0
1
0
2
Order By: Relevance
“…Research shows that scientific process skill levels of 6th and 7th graders are equal (Böyük, Tanık & Saraçoğlu, 2011), while 8th graders' level is higher than 7th graders' (Böyük et al, 2011;Meriç & Karatay, 2014). Different from these findings, a study investigating the scientific process skills of the 5th, 6th, 7th, and 8th graders showed that the 6th graders were better at scientific process skills than the students of other grade levels and the 5th and 8th graders, however, did well at the half of the scientific process skills specified (Bostan Sarioğlan, Gedik & Can, 2016).…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 75%
“…Research shows that scientific process skill levels of 6th and 7th graders are equal (Böyük, Tanık & Saraçoğlu, 2011), while 8th graders' level is higher than 7th graders' (Böyük et al, 2011;Meriç & Karatay, 2014). Different from these findings, a study investigating the scientific process skills of the 5th, 6th, 7th, and 8th graders showed that the 6th graders were better at scientific process skills than the students of other grade levels and the 5th and 8th graders, however, did well at the half of the scientific process skills specified (Bostan Sarioğlan, Gedik & Can, 2016).…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 75%
“…Öte yandan çalışmadan elde edilen bulgular bilim fuarlarına katılmanın; öğrencilerin "Değişkenleri değiştirme ve kontrol etme" ve "Sayı ve uzay ilişkileri kurma" gibi bilimsel süreç becerilerinin gelişmesine çok az katkıda bulunduğuna işaret etmektedir. Fen bilimleri dersinde bilimsel süreç becerilerinin her sınıf düzeyine dağılmadığı ve bazı becerilere bazı sınıf düzeylerinde yer verilmediği ve üst düzey bilimsel süreç becerilerinden olan "Değişkenleri değiştirme ve kontrol etme" becerisi de bu becerilerden biri olduğu bilinmektedir (Bostan Sarıoğlan, Gedik ve Can, 2016). Diğer taraftan fen bilimleri dersi öğretmenlerinin bilimsel süreç becerileri bilgi düzeylerinin ölçülmesi amacıyla yapılan bir çalışmada yetersiz anlayışa sahip beceriler arasında "Değişkenleri değiştirme ve kontrol etme" becerisinin ilk sırada yer aldığı belirtilmektedir (Ünal-Çoban ve Kocagül-Sağlam, 2016).…”
Section: Tartişma Sonuç Ve öNeri̇lerunclassified
“…Bilimsel süreç becerilerinin okulda, iş yerinde ve günlük yaşamda oldukça önemli bir yeri vardır (Şen & Nakiboğlu, 2012). Bununla birlikte fen okuryazarı bireyler yetiştirmek için bilimsel süreç becerileri kazandırılmalı ve geliştirilmelidir (Bostan-Sarıoğlan, Gedik & Can, 2016). Bu becerilerin kazandırılmasında ve geliştirilmesinde öğrencilerin erken yaşlardan itibaren deneyim kazanmaya başlamaları son derece önemlidir (Durmaz & Mutlu, 2012).…”
Section: Introductionunclassified