2018
DOI: 10.19126/suje.325679
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Öğretmenlerin Bilişsel Esneklik ve Mesleki Doyum Düzeyinin İncelenmesi

Abstract: Cumhuriyeti'nde görevli öğretmenlerin bilişsel esneklik ve mesleki doyum düzeyi çeşitli değişkenler açısından incelenmiştir. Bu araştırma tarama modelinde nicel bir çalışmadır. Araştırmanın örneklemini 2014-2015 öğretim yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı, devlet okullarında ve özel okullarda görevli 529 (402 kadın, 127 erkek) öğretmen oluşturmuştur. Bu çalışmada Bilişsel Esneklik Envanteri, Mesleki Doyum Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. SPSS programı ile y… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
3
1
1

Citation Types

1
10
0
8

Year Published

2019
2019
2024
2024

Publication Types

Select...
8

Relationship

0
8

Authors

Journals

citations
Cited by 22 publications
(19 citation statements)
references
References 15 publications
1
10
0
8
Order By: Relevance
“…Annelerin eğitim düzeyinin artması, çocukların gelişimi, sorunları çözebilmeleri ve bunları uygularken kendilerini yetkin hissedebilmeleri konusunda daha fazla bilgi birikimine sahip olmalarını sağlarken, aynı zamanda daha fazla araştırmaya, daha zengin öğrenim ortamlarına ve terapötik iletişim becerilerine daha fazla ilgi göstermelerine katkıda bulunmaktadır. Bu bakımdan eğitim düzeyi yüksek alan annelerin ve çocuklarının bilişsel esneklik düzeylerinin daha yüksek olduğu düşünülmektedir (6,30,31) . Araştırmanın bu bulgusu literatür ile tutarlık göstermemesine rağmen, ülkemizdeki kadın eğitim düzeyini ve mevcut koşullar içinde hemşirelik öğrencilerinin kendilerini bilişsel esneklik açısından geliştirdiklerinin somut bir göstergesidir.…”
Section: Discussionunclassified
“…Annelerin eğitim düzeyinin artması, çocukların gelişimi, sorunları çözebilmeleri ve bunları uygularken kendilerini yetkin hissedebilmeleri konusunda daha fazla bilgi birikimine sahip olmalarını sağlarken, aynı zamanda daha fazla araştırmaya, daha zengin öğrenim ortamlarına ve terapötik iletişim becerilerine daha fazla ilgi göstermelerine katkıda bulunmaktadır. Bu bakımdan eğitim düzeyi yüksek alan annelerin ve çocuklarının bilişsel esneklik düzeylerinin daha yüksek olduğu düşünülmektedir (6,30,31) . Araştırmanın bu bulgusu literatür ile tutarlık göstermemesine rağmen, ülkemizdeki kadın eğitim düzeyini ve mevcut koşullar içinde hemşirelik öğrencilerinin kendilerini bilişsel esneklik açısından geliştirdiklerinin somut bir göstergesidir.…”
Section: Discussionunclassified
“…The ability to produce alternative solutions scores of those with teaching experience over 5 years are higher than those of teachers with teaching experience less than 2 years (p<0.05). In parallel with our study, Uzümcü and Müezzin (2018) determined statistically significant differences between the ability to produce alternative solutions sub-dimension and the teaching experience. It was observed that the significant difference was due to the high ability to produce alternative solutions scores of those with higher teaching experience compared to those with lower teaching experience.…”
Section: Ability To Produce Alternative Solutions Tendency To Controlmentioning
confidence: 91%
“…The cognitive flexibility scores of those with teaching experience over 5 years are higher than the cognitive flexibility scores of those with teaching experience of less than 2 years (p<0.05). Similarly, in the study conducted by Uzümcü and Müezzin (2018) it was determined that there was a statistically significant difference between the teaching experience of teachers and their overall cognitive flexibility levels. It was observed that the significant difference was due to the high cognitive flexibility scores of those with high teaching experience compared to those with lower teaching experience.…”
Section: Ability To Produce Alternative Solutions Tendency To Controlmentioning
confidence: 98%
See 1 more Smart Citation
“…Benzer bir sonuç olarak Yılmaz (2009) da yatılı okulda bir daha çalışıp çalışmama sorusu karşısında öğretmenlerin dengeli cevaplar verdiğini ortaya çıkarmıştır. Ancak Arı (2002) (Üzümcü ve Müezzin, 2018). Bunun yanında genel bir çerçeveden bakıldığında öğretmenlerin birçoğunun iş doyumu oldukça yüksektir (Kılıç, 2011).…”
Section: Sonuç Tartışma Ve öNerilerunclassified