2017
DOI: 10.17240/aibuefd.2017.17.30227-326590
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Lise Öğretmenlerinin Yaşam Boyu Öğrenme Eğilimleri Ve Eğitsel İnternet Kullanma Öz-Yeterlik İnançları

Abstract: ÖZETBu araştırmanın amacı liselerde görev yapan öğretmenlerin yaşam boyu öğrenme eğilimleri ile eğitsel internet kullanımı öz-yeterlik inanç düzeylerini ve bu iki değişken arasındaki ilişkiyi saptamaktır. Nicel araştırma yöntemlerinden tarama modelinin kullanıldığı araştırmanın katılımcılarını MEB Ortaöğretim Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen öğrenme-öğretme kuram ve yaklaşımları ve öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı konulu hizmet içi eğitim seminerlerine katılan ve çalışmaya gönüllü olarak katılma… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
2

Citation Types

2
11
0
5

Year Published

2017
2017
2023
2023

Publication Types

Select...
8

Relationship

0
8

Authors

Journals

citations
Cited by 22 publications
(18 citation statements)
references
References 11 publications
2
11
0
5
Order By: Relevance
“…( 2016) hayat boyu öğrenme konusunda yapılan çalışmaların çoğunlukla nicel yöntem ile gerçekleştirildiği, en çok ölçek kullandıkları, daha çok lisans düzeyi ve öğretmenlerle çalışıldığı sonucuna ulaşmışlardır. Aslında hayat boyu öğrenme, öğrenmenin amaçlı ve bilinçli bir şekilde okul dışında da yaşamın her alanında devam etmesidir (Erdamar, Demirkan, Saraçoğlu ve Alpan, 2017). Bu nedenle farklı örneklem grupları ile de çalışmaların yapılması bir ihtiyaçtır.…”
Section: Sonuç Tartişma Ve öNeri̇lerunclassified
“…( 2016) hayat boyu öğrenme konusunda yapılan çalışmaların çoğunlukla nicel yöntem ile gerçekleştirildiği, en çok ölçek kullandıkları, daha çok lisans düzeyi ve öğretmenlerle çalışıldığı sonucuna ulaşmışlardır. Aslında hayat boyu öğrenme, öğrenmenin amaçlı ve bilinçli bir şekilde okul dışında da yaşamın her alanında devam etmesidir (Erdamar, Demirkan, Saraçoğlu ve Alpan, 2017). Bu nedenle farklı örneklem grupları ile de çalışmaların yapılması bir ihtiyaçtır.…”
Section: Sonuç Tartişma Ve öNeri̇lerunclassified
“…Bunlara ek olarak tutum ölçeğinin diğer alt boyutlarında ve yaşam boyu öğrenme eğilimleri ölçeğinin cinsiyet değişkeni bakımından herhangi anlamlı bir farklılığa da rastlanmamıştır. Yaşam boyu öğrenme eğilimleri ile ilgili yapılan çalışmalarda benzer (Çam ve Üstün, 2016;Oral ve Yazar, 2015;Yaman ve Yazar, 2015;Tunca, Şahin ve Aydın, 2015) ve farklı (Özçiftçi ve Çakır, 2015;Dikmen, Yuvacı ve Erol, 2017;Kılıç ve Tuncel, 2015;Erdamar, Demirkan, Saraçoğlu ve Alpan, 2017) sonuçlara rastlanmıştır. Mesleğe yönelik tutum açısından elde edilen bulguyu destekleyen sonuçlara rastlanmıştır (Çapa ve Çil, 2000;Pehlivan, 2008;Üstüner, Demirtaş ve Cömert, 2010;Erdem, 2012;Çetinkaya, 2009;Terzi ve Tezci, 2007;Aydın ve Sağlam, 2012;.…”
Section: Sonuç Ve Tartişmaunclassified
“…Their life-longlearning tendencies were also determined to be at moderate level. However, contrary to this, literature involves studies indicating the results as "high level" (Ergün and Özata, 2016;Yılmaz, 2016;Oral and Yazar, 2015;Kılıç and Tuncel, 2015;Erdamar, Demirkan, Saraçoğlu and Alpan, 2017) and "low level" (Diker Coşkun and Demirel, 2012;Tunca, Şahin and Aydın, 2015) in terms of lifelonglearning tendencies. This result showed that TLL teacher candidates had a more positive attitude about the professioncompared to Turkishteacher candidates.…”
Section: Extended Summary Introductionmentioning
confidence: 98%
“…Self-efficacy belief, which was put forward by Bandura (1977) in order to reveal the basis of Social Cognitive Learning Theory, is defined as the judgment of individuals about their ability to exhibit the actions they can take to achieve a certain success. It is believed that teachers with high self-efficacy will also be more successful, as people with high self-efficacy perceptions are high in effort to achieve a job they have started, their level of coping with negative situations is high, they do not give up in difficulties and they are persistent (Erdamar, Demirkan, Saraçoğlu and Alpan, 2017).…”
Section: Extended Abstract Introductionmentioning
confidence: 99%
“…Bunun yanında korkutucu durumlarda kendilerine güvenirler ve durumları kontrol edip stres ve umutsuzluğa karşı güçlü dururlar (Bandura, 1997). Öz-yeterlik algıları yüksek olan kişilerin başlamış oldukları bir işi başarmak için harcadıkları çabanın yüksek olması, olumsuz durumlarla baş etme düzeylerinin yüksek olması, zorluklarda pes etmemeleri ve ısrarlı olmalarından dolayı öz-yeterliği yüksek öğretmenlerin de daha başarılı olacaklarına inanılmaktadır (Erdamar, Demirkan, Saraçoğlu ve Alpan, 2017). Öğretmenlerin öz-yeterlik inanç düzeylerinin performanslarına etkilerini araştıran çalışmalarda, öğretmen öz-yeterliği yüksek öğretmenlerin öğrencilerinin, öz-yeterliği düşük olanlarınkine kıyasla daha yüksek başarıya sahip olduğu görülmektedir (Izgar ve Dilmaç, 2008).…”
unclassified