2016
DOI: 10.18009/jcer.98387
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

İşbi̇rli̇kli̇ Öğrenme Yöntemleri̇ni̇n 7.SINIF “Maddeni̇n Yapisi Ve Özelli̇kleri̇ Üni̇tesi̇” Üzeri̇ne Etki̇si̇

Abstract: Fen derslerinin soyut kavramlardan oluşması, fen öğretiminde yaparak ve yaşayarak öğrenmeyi ön plana çıkaran uygulamaların tercih edilmesini gerektirmekte ve bu uygulamalar da öğrencileri pasif olmaktan çıkararak kendi öğrenmelerinde etkin rol oynamalarını sağlamaktadır (Yiğit & Akdeniz, 2003). Öğretmen merkezli öğretim yöntemlerinin aksine öğrenci merkezli öğretim yöntemleri, öğrencileri karşılaştıkları yeni durumları kendi deneyimlerine göre anlamlandıran ve bu süreçte aktif olarak öğrenen bireyler olarak gö… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1
1

Citation Types

1
2
0
5

Year Published

2016
2016
2022
2022

Publication Types

Select...
8

Relationship

2
6

Authors

Journals

citations
Cited by 9 publications
(9 citation statements)
references
References 20 publications
1
2
0
5
Order By: Relevance
“…The OYU group students said that the method provided socialization, developed relationship between the peers, increased self-confidence, and raised awareness of collaboration. These findings are similar to the results of the studies which revealed that cooperative learning model increased academic performance and developed social skills such as establishing communication, collaboration, and cooperation with qualitative data (Aydın, 2013;Demir, 2012;Erdem, 2009;Özgiresun, 2005;Tonbul, 2001;Tunçel, 2006;Artut and Tarım, 2007;Doymuş and Şimşek, 2007;Göçer, 2010;Ghaith and Bouzeineddine, 2013;Maden, 2011;Koç, 2009;Demirdağ and Kartal, 2011;Koç and Şimşek, 2016;Şimşek, Örten, Topkaya and Yılar, 2014;Yeşilyurt, 2009;Yılar and Şimşek, 2016). Considering the results of this study, it is clear that jigsaw and OYU methods are effective cooperative learning methods to develop learning and provide effective and fun learning environments for students.…”
Section: Turkish Studies -Educational Sciencessupporting
confidence: 85%
“…The OYU group students said that the method provided socialization, developed relationship between the peers, increased self-confidence, and raised awareness of collaboration. These findings are similar to the results of the studies which revealed that cooperative learning model increased academic performance and developed social skills such as establishing communication, collaboration, and cooperation with qualitative data (Aydın, 2013;Demir, 2012;Erdem, 2009;Özgiresun, 2005;Tonbul, 2001;Tunçel, 2006;Artut and Tarım, 2007;Doymuş and Şimşek, 2007;Göçer, 2010;Ghaith and Bouzeineddine, 2013;Maden, 2011;Koç, 2009;Demirdağ and Kartal, 2011;Koç and Şimşek, 2016;Şimşek, Örten, Topkaya and Yılar, 2014;Yeşilyurt, 2009;Yılar and Şimşek, 2016). Considering the results of this study, it is clear that jigsaw and OYU methods are effective cooperative learning methods to develop learning and provide effective and fun learning environments for students.…”
Section: Turkish Studies -Educational Sciencessupporting
confidence: 85%
“…Öğrencilerin psikososyal gelişimlerinde ve duyuşsal özelliklerinde işbirliği önemli katkılar sağlamaktadır (Senemoğlu, 2012). Öğrencilerin işbirliği sürecinde öğrenirken aynı zamanda eğlendikleri ve dolayısıyla akademik başarılarının da arttığı çeşitli araştırmalarda da belirtilmiştir (Doymuş ve Karadeniz, 2015;Çavdar ve Doymuş, 2016;Koç ve Şimşek, 2016;Gök, Doğan, Doymuş ve Karaçöp, 2009;Camnalbur ve Bayraktar, 2018;Özdoğan, 2008;Buluç ve Gümüş, 2007;Artut ve Erkoç, 2016). Bu yönüyle işbirliğinin duygu ile ilişkili bulunması hem bu çalışmanın hem de literatürde yer alan diğer çalışmaların vurguladığı bir özellik olmuştur.…”
Section: Sonuç Ve Tartışmaunclassified
“…Bu araştırmadan elde edilen sonuçlar; fen bilimleri dersleri içerisinde yer alan yaşamımızda elektrik, kuvvet ve hareket, elektrokimya ve kimyasal bağlar, ışık ve ses, karışımlar, üreme, büyüme ve gelişim, kimyasal denge, çözeltiler, maddenin yapısı ve özellikleri, vücudumuzda sistemler, insan ve çevre, nanoteknoloji gibi konularda uygulanan işbirlikli öğretim yöntemi jigsaw tekniği çalışmalarının sonuçlarıyla da desteklenmektedir (Aksoy ve diğ., 2008;Buzludağ, 2010;Doymuş, Şimşek ve Bayrakçeken, 2004;Esmer Orunlu, 2012;Karaçöp, 2010;Kılıç Uyar ve Girgin, 2016;Kılınç ve diğ., 2017;Kiras ve Bezir-Akçay, 2016;Koç ve Şimşek, 2016;Koç, 2013;Kömürkaraoğlu, 2011;Köseoğlu, 2010;Özkıdık, 2010;Uygur, 2009;Şimşek, Doymuş, Doğan ve Karaçöp, 2009). Literatürde işbirlikli öğrenme ve özellikle Jigsaw tekniği ile öğretimin etlilerinin incelendiği deneysel araştırmalardan elde edilen sonuçlardan; işbirlikli gruplarda birlikte çalışan öğrenciler, tek başlarına ya da diğer öğrencilerle yarışarak çalışan öğrencilerden daha yüksek akademik başarı gösterdiği görülmektedir (Er, 2017;Koç ve Şimşek, 2016;Tuğran, 2015). İşbirlikli öğrenmenin akademik başarı üzerinde etkili olmasının nedeni; öğrencilerin öğrenme sürecinin merkezinde olması, öğretmen tarafından sunulan bilgilerin pasif bir şekilde dinleyicisi olmak yerine, öğrencilerin birlikte çalışarak, öğrenmeyi kendi süzgeçlerinden geçirerek ve bilgiyi özümsemeleri anlayışından kaynaklanabilir (Kılıç Uyar ve Girgin, 2016;Yılar Bayram, 2015).…”
Section: Tartişma Sonuç Ve öNeri̇lerunclassified