2018
DOI: 10.19126/suje.437918
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Investigation of the Preservice Teachers' Social Skills in Terms of Some Variables

Abstract: Öz. Bu çalışma ile geleceğin öğretmenleri olarak öğrencilerinin gelişim alanlarından sorumlu olacak öğretmen adaylarının sosyal beceri düzeylerini etkileyen değişkenlerin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden tarama deseni ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 628 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak, araştırmacılar tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu ve Koydemir (2006) tarafından uyarlanan Sosyal Beceri Envanteri-Kısa Formu kullanıl… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1

Citation Types

0
0
0
2

Year Published

2020
2020
2024
2024

Publication Types

Select...
3

Relationship

0
3

Authors

Journals

citations
Cited by 3 publications
(3 citation statements)
references
References 23 publications
0
0
0
2
Order By: Relevance
“…The results of the autonomous samples t-test showed that there's no noteworthy contrast between female and male pre-service instructors in this respect (p>0.05). This particular finding adjusts with those detailed by Çetingöz, and Ekinci-Vural (2011) but contrasts with the discoveries of Bozgün and Pekdoğan (2018).…”
Section: How Future Teachers See Their Social Skillssupporting
confidence: 64%
“…The results of the autonomous samples t-test showed that there's no noteworthy contrast between female and male pre-service instructors in this respect (p>0.05). This particular finding adjusts with those detailed by Çetingöz, and Ekinci-Vural (2011) but contrasts with the discoveries of Bozgün and Pekdoğan (2018).…”
Section: How Future Teachers See Their Social Skillssupporting
confidence: 64%
“…Sosyal anlatımcılık alt ölçeğinden dördüncü sınıfların üçüncü sınıf öğrencilerinden, sosyal kontrol alt ölçeğinden ikinci sınıfların üçüncü sınıf ve dördüncü sınıf öğrencilerinin de üçüncü sınıf öğrencilerinden istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek puan aldıkları saptanmıştır (Tablo 4). Bozgün ve Pekdoğan (2018) tarafından yapılan çalışmada üçüncü sınıf öğrencilerinin sosyal anlatımcılık alt ölçeğinden ikinci ve dördüncü sınıf öğrencilerinden daha yüksek puan aldıkları belirlenmiştir 33. Birçok çalışmada da benzer şekilde sınıf değişkeninin sosyal beceriler üzerinde bir etkisinin olduğu görülmektedir 26,33,[35][36][37] . Hemşirelik mesleği hasta ve sağlık ekibi üyeleri ile iletişim kurmayı gerektiren bir meslektir.…”
Section: Bulgularunclassified
“…Bu sonuç, yaşam kalitesinin artmasını sağlayan aile gelirinin yükselmesiyle hemşire adaylarının sosyal becerileri düzeylerinin de artacağı şeklinde yorumlanabilir. Yapılan bazı çalışmalarda da aile gelirinin sosyal beceri üzerinde bir etkisinin olduğu belirlenmiştir 33,35,36,[38][39][40][41] . Öğrencilerin mezun olduğu liseye göre sosyal beceri puan ortancalarına bakıldığında; anadolu lisesi mezunu olan öğrencilerinin sözel olmayan mesajları göndermedeki genel becerilerini gösteren duyuşsal anlatımcılık alt ölçeğinden, temel lise mezunlarının duyuşsal ve sözel olmayan iletişimin ayarlanması ve kontrol edilebilme yeteneğini gösteren duyuşsal kontrol alt ölçeğinden, sözel konuşmadaki beceri ve başkalarıyla sosyal etkileşime girme yeteneğini kapsayan sosyal anlatımcılık alt ölçeğinden, sağlık meslek lisesi mezunlarının diğerlerinin duygularını, tutumlarını ve durumlarını çözebilme becerisini gösteren duyuşsal duyarlık alt ölçeğinden, sözel mesaj ve bilgileri alma, anlama, sosyal kural ve normlarla ilişkili olma becerilerini içeren sosyal duyarlık, sözel davranışların ayarlanması ve kendini anlatma becerisini gösteren sosyal kontrol alt ölçeğinden sağlık meslek lisesi mezunlarının daha yüksek puan aldığı ve sosyal becerilerinin daha iyi olduğu belirlenmiştir (Tablo 5).…”
Section: Bulgularunclassified