2020
DOI: 10.31125/hunhemsire.715165
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Hemşirelik Öğrencilerinin Sosyal Beceri Düzeyleri ve Etkileyen Faktörler

Abstract: Çalışma öğrenci hemşirelerin sosyal beceri düzeylerini ve etkileyen faktörleri ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı türde olan bu çalışmada bir sağlık bilimleri fakültesi hemşirelik bölümünde öğrenim gören 249 öğrenci araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik, ortalama, Mann Whitney U ve Kruskal Wallis testi kullanılmıştır. Bulgular: Hemşirelik öğrencilerinin sosyal beceri düzeylerinin orta (277.39±24.47) düzeyde olduğu, en yüksek sosyal kontrol… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1

Citation Types

0
0
0
2

Year Published

2021
2021
2024
2024

Publication Types

Select...
6

Relationship

0
6

Authors

Journals

citations
Cited by 6 publications
(6 citation statements)
references
References 22 publications
0
0
0
2
Order By: Relevance
“…However, the study conducted by Koç et al (2015), the results showed that the status of staying with family or friends did not cause a divergence in the mean scores of the students (20). In the literature, no difference was found in the mean PSI score between students' characteristics such as gender, income status, department, and our study findings are similar to the literature (16,19,24,25).…”
Section: Discussionsupporting
confidence: 90%
See 1 more Smart Citation
“…However, the study conducted by Koç et al (2015), the results showed that the status of staying with family or friends did not cause a divergence in the mean scores of the students (20). In the literature, no difference was found in the mean PSI score between students' characteristics such as gender, income status, department, and our study findings are similar to the literature (16,19,24,25).…”
Section: Discussionsupporting
confidence: 90%
“…In the study, as the mean total scores of PSI and the sub-dimensions of the scale are analysed, when we look at max score (192), it is seen that the students have medium level problem solving score. As a result of other similar studies, it is seen that students in the field of health sciences have moderate problem solving skills (16)(17)(18)(19)(20)(21)(22).…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 75%
“…Benzer olarak Asıcı ve İkiz (2015) 30 , kızların zor durumları kontrol altına almakta erkeklere göre daha çok zorlandıklarını vurgulamaktadırlar. Çalışmalarda, kadınların zor durumlar karşısında daha çok stres yaşadıkları ve yüksek stres düzeyinin, olayları kontrol altına alabilmelerini zorlaştırdığı vurgulanmaktadır 31,32 . Literatürde olayları kontrol altına alma becerisinin, stres durumlarının tecrübesi ile de arttığını gösteren çalışmalar mevcuttur 33 .Bu durum erkek öğrencilerin toplumsal kültürün etkisi ile daha rahat biçimde çeşitli sosyal alanlarda bulunmaları ve bunun sonucunda farklı stres kaynaklarını tecrübe etme durumundan ortaya çıkmış olabilir.…”
Section: Bulgularunclassified
“…Çalışma bulguları doğrultusunda uzun vadede hemşirelik okullarında yaratıcılığı ve bilişsel esnekliği artırmak için kanıt temelli çalışmalar yapılarak öğrenci, öğretim üyeleri ve okulların imkanları göz önünde bulundurularak eğitim programlarında bulunan tüm ders içeriklerinin yaratıcılığı ve bilişsel esnekliği destekler biçimde geliştirilmesi önerilir36,32 . Ayrıca öğrenciler için geliştirilen programların yanında öğretim üyelerinin de bilişsel esneklik ve yaratıcı düşünme yeteneklerinin desteklenmesi adına kurum içi eğitim programları ve seminerler düzenlenmesi önerilir.…”
unclassified
“…Hastaneler her an stresli ve akut durumların yaşandığı, hızlı değişim gerektiren ortamlardır. Bu ortamda aktif rol alan hemşireler hem bireysel hem de ortamdan kaynaklanan problemlere çözüm aramak durumundadırlar (Yüksel, 2015). Hemşirelerin bakım verici, koruyucu savunucu, yönetici, rehabilite edici, eğitici ve danışmanlık rollerini öğrencilik yıllarından itibaren öğrenmeleri beklenmektedir.…”
Section: Introductionunclassified