2017
DOI: 10.15285/maruaebd.279969
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Genç Yetişkinlerin Bilişsel Duygu Düzenleme Tarzlarının İlişkisel Bağımlı Benlik Kurgusu Ve Cinsiyet Açısından İncelenmesi

Abstract: Bu çalışmanın temel amacı genç yetişkinlerin bilişsel duygu düzenleme tarzları ile ilişkisel bağımlı benlik kurguları arasında ilişkiyi incelemektir. Çalışmada ayrıca genç yetişkinlerin bilişsel duygu düzenleme tarzlarının, ilişkisel bağımlı benlik kurgusu düzeyi değişkenine göre farklılaşıp farklılaşmadığı ve ilişkisel bağımlı benlik kurgusu özelliklerinin cinsiyet değişkenine göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediği de araştırılmıştır. Araştırmada veriler Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesinde öğren… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1

Citation Types

0
1
0
1

Year Published

2020
2020
2023
2023

Publication Types

Select...
3

Relationship

0
3

Authors

Journals

citations
Cited by 3 publications
(2 citation statements)
references
References 28 publications
(40 reference statements)
0
1
0
1
Order By: Relevance
“…Koydemir ve Mısır (2015)'ın incelemesinde kadınların karşılıklı-bağımlı benlik kurgusu erkeklerden daha yüksek, bağımsız benlik kurgusu ise erkeklerden daha düşük olarak tespit edilmiştir. Kocabıyık, Çelik ve Dündar (2017) ve Yavuzer (2017)'in kadınların ilişkisel bağımlı benlik kurgusu düzeylerinin erkeklere göre daha yüksek olduğu sonucunu elde etmiştir. Kabaklı-Çimen (2017), Kuyumcu (2012) ve Koydemir ve Schutz (2014)'un çalışmalarında ise benlik kurguları puanlarının cinsiyete göre değişiklik göstermediği ortaya çıkmıştır.…”
Section: Tablo 1 Betimsel İstatistikler Ve Korelasyon Katsayılarıunclassified
“…Koydemir ve Mısır (2015)'ın incelemesinde kadınların karşılıklı-bağımlı benlik kurgusu erkeklerden daha yüksek, bağımsız benlik kurgusu ise erkeklerden daha düşük olarak tespit edilmiştir. Kocabıyık, Çelik ve Dündar (2017) ve Yavuzer (2017)'in kadınların ilişkisel bağımlı benlik kurgusu düzeylerinin erkeklere göre daha yüksek olduğu sonucunu elde etmiştir. Kabaklı-Çimen (2017), Kuyumcu (2012) ve Koydemir ve Schutz (2014)'un çalışmalarında ise benlik kurguları puanlarının cinsiyete göre değişiklik göstermediği ortaya çıkmıştır.…”
Section: Tablo 1 Betimsel İstatistikler Ve Korelasyon Katsayılarıunclassified
“…Research has shown that negative emotions have cognitive roots as individuals first develop cognitive elements, and then react emotionally in any situation they encounter (Lazarus, 1999). Studies on the concept of cognitive emotion regulation, which is used as a synonym for cognitive coping, reveal that both coherent and incoherent coping strategies are involved in cognitive emotion regulation (Garnefski & Kraaij, 2018;Kocabıyık, Çelik, & Dündar, 2017;Kraaij, Garnefski, & Vlietstra, 2008;Onat & Otrar, 2010). As these emotion regulation strategies lead to different results in diverse situations, it is significant for individuals to choose these strategies flexibly and accurately (Sakakibara & Endo, 2016).…”
Section: Context and Research Focusmentioning
confidence: 99%