2018
DOI: 10.16986/huje.2018042225
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Akran Zorbalığının Ortaokul Öğrencileri Arasındaki Yaygınlığının İncelenmesi

Abstract: Bir öğrencinin/öğrencilerin bir başka öğrenciyi/öğrencileri tekrarlayan bir şekilde birden çok kez olumsuz etkilere maruz bırakması" biçiminde tanımlanan akran zorbalığı hem zorbalığa uğrayan hem de zorbalık uygulayan çocuklar için olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Bu nedenle okullarda yaşanan akran zorbalığını önlemek önemli bir konu haline gelmiştir. Önlenme çalışmalarına başlamadan önce durum tespiti yapmak dolayısıyla akran zorbalığının düzeyini anlamak gerekmektedir. Bu doğrultuda, araştırmanın temel amacı … Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1

Citation Types

0
0
0
2

Year Published

2020
2020
2023
2023

Publication Types

Select...
7

Relationship

0
7

Authors

Journals

citations
Cited by 9 publications
(3 citation statements)
references
References 9 publications
0
0
0
2
Order By: Relevance
“…Many studies have been conducted in Turkey and abroad in order to determine the prevalence of peer bullying in pre-adolescents and adolescents. Gökkaya & Tekinsav-Sütçü (2020), in their study with 1740 secondary school students, found that 2.8% of the study group was "bully", 34.9% was "victim", 27.0% was "both bully and victim", and 35.3% were neither bully nor bully. It is seen that they are also victims, so 64.7% of the participants are exposed to peer bullying.…”
Section: Extended Abstractmentioning
confidence: 99%
“…Many studies have been conducted in Turkey and abroad in order to determine the prevalence of peer bullying in pre-adolescents and adolescents. Gökkaya & Tekinsav-Sütçü (2020), in their study with 1740 secondary school students, found that 2.8% of the study group was "bully", 34.9% was "victim", 27.0% was "both bully and victim", and 35.3% were neither bully nor bully. It is seen that they are also victims, so 64.7% of the participants are exposed to peer bullying.…”
Section: Extended Abstractmentioning
confidence: 99%
“…Okul çocuklarının zorbalıkla karşılaşma ya da zorbalık yapma yaygınlığı incelendiğinde, %34'ünün son bir ayda zorbalığa maruz kaldığı, %40'ının ise son bir yılda fiziksel bir kavgaya karıştığı bilinmektedir (World Health Organization, 2019). Ülkemizde yapılan bazı çalışmalarda ise ergenlerin %24 ile %44 arasında zorbalığa maruz kaldığı bulunmuştur (Albayrak et al, 2016;Gökkaya &Tekinsav Sütcü, 2020;Dikbıyık ve Yılmaz, 2016;Tural Hesapçıoğlu ve Yeşilova, 2015). Obezitenin çocuk ve ergenler arasındaki hızlı artışı (World Health Organization, 2020) gibi akran zorbalığının da okullarda gittikçe artan, insan sağlığını şu an ve gelecek için olumsuz bir şekilde etkileyen önemli bir halk sağlığı sorunu olduğu unutulmamalıdır (Dolgun, 2018).…”
Section: Introductionunclassified
“…Kısacası günümüz öğretmeni öğretici fonksiyonunun yanı sıra olumlu kişilik geliştirmeden de sorumludur (Hilliard, Batanova ve Bowers, 2015). Dolayısıyla öğretmen öğrenci ilişkilerinin önemli olduğu (Çelik, Toraman ve Çelik, 2018;Demirtaş, 2010;Gurbetoğlu ve Tomakin, 2011) ve okul zorbalığının giderek arttığı günümüzde (Gökkaya ve Tekinsav Sütcü, 2018b) ilkokul ve ortaokullardaki okul zorbalığına ilişkin öğretmen görüşlerinin temel nitel betimsel desen kullanarak günümüz koşullarında incelenmesi gereksinimi ortaya çıkmaktadır. Nitel betimsel desen ile tasarlanan araştırmalar olgubilim deseninin tonlarını taşımakla beraber, amaç görüş ve deneyimlerin derin anlamlarını çıkarmak değil, katılımcı görüşlerini betimleyici bir özetle sunmaktır (Sandelowski, 2000, s. 337).…”
Section: Introductionunclassified