2016
DOI: 10.16986/huje.2016016811
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Açık Sorgulamaya Dayalı Öğrenmenin Öğrencilerin Başarısına ve Bilimsel Süreç Becerilerinin Gelişimine Etkisi

Abstract: ÖZ:Çalışmanın amacı, açık sorgulamaya dayalı öğrenmenin ilköğretim 7. sınıf öğrencilerinin akademik başarılarına ve bilimsel süreç becerilerinin gelişimine etkisini araştırmaktır. Aynı zamanda açık sorgulamaya dayalı öğrenme yaklaşımının sınıf içerisinde uygulanabilirliğini ve öğretmen açısından karşılaşılan sorunları ortaya koymaktır. Araştırmada, amaçlar doğrultusunda karma yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda yarı-deneysel desen kullanılırken, nitel boyutunda ise öğretmen ile uygulamadan sonr… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1
1

Citation Types

0
9
0
25

Year Published

2017
2017
2022
2022

Publication Types

Select...
8

Relationship

0
8

Authors

Journals

citations
Cited by 46 publications
(36 citation statements)
references
References 19 publications
0
9
0
25
Order By: Relevance
“…Similarly, Kaya and Yılmaz (2016) found that open questioning-based learning approach was effective on students' scientific process skills.…”
Section: Discussion and Resultsmentioning
confidence: 92%
See 2 more Smart Citations
“…Similarly, Kaya and Yılmaz (2016) found that open questioning-based learning approach was effective on students' scientific process skills.…”
Section: Discussion and Resultsmentioning
confidence: 92%
“…Deney ve kontrol grubunun BİSBÖ ön test ve son test arasındaki bağımsız t-testi sonuçları Tablo 3'te sunulmuştur. Kontrol Grubu Öğrencilerinin Bilimsel Süreç Becerileri Ölçeği Ön ve Son Test Puanlarının Cinsiyete Göre Karşılaştırılmasına İlişkin Bağımlı T-testi SonuçlarıKaya ve Yılmaz, 2016;Öztürk-Geren ve Dökme, 2015;Ürey ve Çalık, 2008).Bu çalışmada elde edilen bulgular alan yazındaki elde edilen bulgularla örtüşmektedir Karapınar (2016),. araştırma sorgulamaya dayalı öğrenme ortamının öğretmen adaylarının bilimsel süreç becerileri üzerinde etkili olduğu sonucuna ulaşmıştır.…”
unclassified
See 1 more Smart Citation
“…Sorgulamaya Dayalı Öğrenmeyi temel alan araştırmaların ülkemizdeki alanyazında nispeten yeni olduğu söylenebilir. Bu kapsamda ortaokul seviyesindeki öğrenciler ile gerçekleştirilen bazı çalışmaların, madde (Şimşek & Kabapınar, 2010); kuvvet ve hareket (Kaya & Yılmaz, 2016); lamba parlaklığı (Bostan Sarığlan & Abacı, 2017) gibi fen konularında öğrenci başarısına odaklandığı görülmektedir. Üniversite seviyesindeki öğrenciler ile bu yaklaşım çerçevesinde yürütülmüş çalışmaların ise bilimsel süreç becerileri ve laboratuvar algısına tutum (Duru, Demir, Önen, & Benzer, 2011); sorgulamaya dayalı öğrenme becerileri algıları (Karamustafaoğlu & Celep Havuz, 2016); öz-yeterlik ve sorgulamaya dayalı öğretime ilişkin inançlar (Kocagül, 2013); motivasyon (Sarı & Bakır Güven, 2013) gibi akademik başarıdan farklı yönlere odaklandığı görülmektedir.…”
Section: Sorgulamaya Dayalı öğRenmeunclassified
“…However, in order to apply inquiry-based learning approaches in science education, it is necessary to reveal the students' scientific inquiry skills and the factors that explain them. When the literature is examined, there are many academic studies on inquiry-based learning skills (Evren, 2012;Işık, 2011;Kaya & Yılmaz, 2016;Sarı & Güven, 2013;Yetişir, 2016;Wu & Ktajcik, 2006). However, there are not enough studies on the role of curiosity, motivation and attitude on inquiry learning skills perceptions.…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%