2015
DOI: 10.14712/18047106.145
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Výuka molekulární biologie na gymnáziích: analýza současného stavu a možnosti její podpory

Abstract: Molekulární biologie je rychle se rozvíjející vědní obor a s jejími metodami se setkáváme i v každodenním životě. Proto je důležité, aby byla zastoupena ve výuce biologie na gymnáziích. Jedním z cílů studie bylo analyzovat rozložení vzdělávacího obsahu molekulární biologie na úrovni gymnaziálních školních vzdělávacích programů (ŠVP) do jednotlivých ročníků a zjistit, která molekulárně biologická témata jsou v ŠVP zastoupena a jak často. Dalším cílem bylo otestovat srozumitelnost a atraktivitu pokročilých molek… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1
1

Citation Types

0
2
0
3

Year Published

2020
2020
2022
2022

Publication Types

Select...
4
1

Relationship

1
4

Authors

Journals

citations
Cited by 6 publications
(5 citation statements)
references
References 34 publications
0
2
0
3
Order By: Relevance
“…Notably, some teachers even refused to participate in the research because they were not able to teach genetics at all due to the lack of time. The same problem is expected also at ISCED 3 level because teachers introduce genetics very often in the last school year (Janštová and Jáč 2015).…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 72%
See 1 more Smart Citation
“…Notably, some teachers even refused to participate in the research because they were not able to teach genetics at all due to the lack of time. The same problem is expected also at ISCED 3 level because teachers introduce genetics very often in the last school year (Janštová and Jáč 2015).…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 72%
“…It was already shown that promotion of deep understanding of genetics requires explicit connections among traits, proteins and DNA (Haskel-Ittah and Yarden 2017) at all the levels of biological organisation (Knippels, Waarlo, and Th. Boersma 2005;Duncan and Reiser 2007), but neither the curriculum nor the textbooks for ISCED 2 level promote this (Machová 2021;Janštová and Jáč 2015). The majority of Czech textbooks for ISCED 2 introduce functions of proteins very briefly, mostly in the chapters about human nutrition and never in the chapter about genetics.…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 99%
“…Možné zkreslení dané nezařazením ŠVP nezveřejněných na webových stránkách škol jsme se pokusili odstranit zařazením 10 ŠVP nezveřejněných na webových stránkách škol a porovnáním těchto dvou skupin. Stejně jako v případě studie Janštová & Jáč (2015) nebyl nalezen rozdíl.…”
Section: Limity Výzkumuunclassified
“…Teorie dědičnosti se rapidně aktualizovala a proměňovala, do výuky genetiky v zemích východního bloku negativně zasáhla i socialistická revoluce, po které se genetika musela rehabilitovat jak na vědeckých pracovištích, tak ve výuce základního a středního vzdělávání i přípravě učitelů (Kolchinsky et al, 2017;Matalová & Sekerák, 2004). Ani v současné době však nejsou výsledky vzdělávání z hlediska těchto poznatků žádoucí (Machová & Ehler, 2019) a kurikulární dokumenty i výukové materiály vykazují nedostatky (Janštová & Jáč, 2015;Machová, 2017).…”
Section: úVodunclassified
“…Chybějící návaznost některých částí učiva není jen problémem učebnic. Rozložení učiva v učebnicích se promítá i do jeho uspořádání v ŠVP základních škol (Machová, 2019) a izolovanost učiva genetiky se projevuje i v národním kurikulu a v ŠVP škol středních (Janštová & Jáč, 2015).…”
Section: Diskuzeunclassified