2022
DOI: 10.24315/tred.997931
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Üni̇versi̇te Öğrenci̇leri̇ni̇n Türk Di̇li̇ Dersi̇ne Yöneli̇k Tutumlarinin Çeşi̇tli̇ Deği̇şkenler Açisindan İncelenmesi̇

Abstract: Bu araştırmada üniversite öğrencilerinin Türk Dili dersine ilişkin tutumlarını belirlemek ve söz konusu tutumlarına cinsiyet, sınıf düzeyi, ana bilim dalı, mezun olunan lise türü, günlük ortalama okunan kitap sayfa sayısı, günlük ortalama genel ağ kullanma sıklığı ve günlük ortalama izlenen televizyon süresi değişkenlerinin etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Nicel araştırma yaklaşımlarından biri olan tarama modelinde tasarlanan çalışma, 2019-2020 akademik yılı güz döneminde Kilis 7 Aralık Üniversitesi Muallim … Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1
1

Citation Types

0
0
0

Year Published

2023
2023
2024
2024

Publication Types

Select...
2

Relationship

0
2

Authors

Journals

citations
Cited by 2 publications
(3 citation statements)
references
References 7 publications
0
0
0
Order By: Relevance
“…Gülveren (2007), Sakar and Aybek (2015) and Zayif (2008) found significant differences in the critical thinking levels of university students according to departments, and in many university satisfaction studies (Bacıoğlu & Vural, 2018;Şahin, 2009;Özdemir, Kılınç, Öğdem & Er, 2013), it was determined that there were differences in the satisfaction levels of students between programs. On the other hand, some studies (Özdemir, 2005;Erdem & Yazıcıoğlu, 2015) concluded that there was no significant difference in the critical thinking skills of university students according to the programs they studied. In general, many studies reveal that there are significant differences between critical thinking and programs.…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 97%
“…Gülveren (2007), Sakar and Aybek (2015) and Zayif (2008) found significant differences in the critical thinking levels of university students according to departments, and in many university satisfaction studies (Bacıoğlu & Vural, 2018;Şahin, 2009;Özdemir, Kılınç, Öğdem & Er, 2013), it was determined that there were differences in the satisfaction levels of students between programs. On the other hand, some studies (Özdemir, 2005;Erdem & Yazıcıoğlu, 2015) concluded that there was no significant difference in the critical thinking skills of university students according to the programs they studied. In general, many studies reveal that there are significant differences between critical thinking and programs.…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 97%
“…Türk dili derslerinin çevrim içi olarak yürütülmesine yönelik yapılan çalışmalarda; öğrencilerin uzaktan eğitim programıyla aldığı Türk dili dersine yönelik genelde olumsuz bir tutuma sahip olduğu (Eroğlu ve Kalaycı, 2020;Kırbaş, 2017); Türk dili dersine ve uzaktan eğitim sistemine yönelik tutumlarının ortalamanın üzerinde olduğu ancak çok yüksek olmadığı (Çocuk ve Çekici, 2020) sonucuna ulaşılmıştır. Bu çalışmaya koşut olarak öğrencilerin Türk dili dersine ilişkin olumlu tutuma sahip olduğunu (Arslan, 2013;Demir ve Parlak Kalkan, 2022) ortaya koyan çalışmalar da bulunmaktadır.…”
Section: Alanyazının Değerlendirilmesiunclassified
“…Bu köklü soruna koşut olarak Türk dili dersinin temel amacı, öğrencilerin anlama (dinleme/izleme, okuma) ve anlatma (konuşma, yazma) becerilerini geliştirmek ve Türkçeyi etkili bir biçimde kullanmalarını sağlamak (Akkaya ve Sevindi, 2015;Alan ve Bağcı, 2016;Cemiloğlu, 2004;Gülay ve Durukan, 2012;Özer ve Çekici, 2020;Sarıtunç, 2016) şeklinde ifade edilmektedir. Bu çerçeveden bakıldığında Türk dili dersleri ile aslında üniversite öğrencilerinin Türkçe yazılı ve sözlü iletişim becerilerinin geliştirilmesinin amaçlandığı söylenebilir ancak Türk dili dersinin hâlihazırda bu amacı gerçekleştirip gerçekleştirmediği, yıllardan beri tartışılan bir konudur (Alan ve Bağcı, 2016;Cemiloğlu, 2004;Demir ve Parlak Kalkan, 2022). Başka bir deyişle Türk dili derslerinin işlevselliği eğitim-öğretim faaliyetlerinde önemli bir problem olarak güncelliğini korumaktadır.…”
Section: Giriş / Introductionunclassified