The platform will undergo maintenance on Sep 14 at about 7:45 AM EST and will be unavailable for approximately 2 hours.
2021
DOI: 10.17932/iau.iausbd.2021.021/iausbd_v13i3006
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Üni̇versi̇te Öğrenci̇leri̇nde Öz-Yeterli̇ği̇n Yordayicisi Olarak Bi̇li̇şsel Esnekli̇k, Duygu Düzenleme Beceri̇leri̇ Ve Psi̇koloji̇k Sağlamlik Cognitive Flexibility, Emotion Regulation Skills and Resilience as Predictors of Self-Efficacy in University Students

Abstract: ÖZBu araştırmada, bilişsel esneklik, duygu düzenleme becerileri ve psikolojik sağlamlık değişkenlerinin üniversite öğrencilerinin öz-yeterlik düzeylerini ne kadar yordadığı incelenmiştir. Araştırma grubu, 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Eğitim ve Fen-Edebiyat Fakültelerinde öğrenim gören 223 (%42.5) erkek, 302 (%57.5) kız olmak üzere toplam 525 öğrenciden oluşmuştur. Veri toplama araçları olarak Genel Öz-Yeterlik Ölçeği, Bilişsel Esneklik Envanteri, Duygu Düzenleme Beceri… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2

Citation Types

0
1
0
1

Year Published

2021
2021
2024
2024

Publication Types

Select...
6

Relationship

2
4

Authors

Journals

citations
Cited by 9 publications
(2 citation statements)
references
References 27 publications
0
1
0
1
Order By: Relevance
“…Bir başka ifade ile kişinin belli bir görev ya da işi başarılı olarak tamamlamasında kendi yeterliklerine yönelik algısı, inancı ve yargısı olarak da ifade edilmektedir (Bandura, 1977(Bandura, , 1984(Bandura, , 1986. Bunun yanında genel özyeterlik, doğrudan ve dolaylı yaşantıların bir ürünü olarak belli bir şeyi yerine getirme noktasında kişinin kendisi hakkındaki yargı ve inancı olarak nitelendirilebilir (Ateş ve Sağar, 2021b, 2022a, 2022b. Bu tanımlar ve açıklamalar bağlamında genel özyeterliğin kişinin akademik performansına olumlu katkılar sağladığı ve akademik özgüven kazanmasına yardımcı olduğu…”
Section: Introductionunclassified
“…Bir başka ifade ile kişinin belli bir görev ya da işi başarılı olarak tamamlamasında kendi yeterliklerine yönelik algısı, inancı ve yargısı olarak da ifade edilmektedir (Bandura, 1977(Bandura, , 1984(Bandura, , 1986. Bunun yanında genel özyeterlik, doğrudan ve dolaylı yaşantıların bir ürünü olarak belli bir şeyi yerine getirme noktasında kişinin kendisi hakkındaki yargı ve inancı olarak nitelendirilebilir (Ateş ve Sağar, 2021b, 2022a, 2022b. Bu tanımlar ve açıklamalar bağlamında genel özyeterliğin kişinin akademik performansına olumlu katkılar sağladığı ve akademik özgüven kazanmasına yardımcı olduğu…”
Section: Introductionunclassified
“…In the relevant literature, studies on general self-efficacy have reported some variables that are positively associated with general self-efficacy as cognitive flexibility (Akçay Özcan and Kıran Esen, 2016), emotional regulation skills and resilience (Ateş and Sağar, 2021), optimism (Kılınç, Polatcan, Atmaca, and Koşar, 2021), and self-esteem (Luszczynska, Scholz, and Schwarzer, 2005), while they have reported some negatively associated variables as somatization (Doğan Yatar, 2020) and neuroticism (Grevenstein, Bluemke, and Kroeninger Jungaberle, 2016). As seen in studies in the relevant literature, general selfefficacy has a significant role in the personal development of the individual.…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%