Our system is currently under heavy load due to increased usage. We're actively working on upgrades to improve performance. Thank you for your patience.
2014
DOI: 10.1108/pijpsm-05-2014-0060
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

The influence of different physical education programs on police students’ physical abilities

Abstract: Purpose – The purpose of this paper is to determine the influence of different Specialized Physical Education (SPE) teaching programs on the level of students’ physical abilities. Design/methodology/approach – In the Academy of Criminalistic and Police Studies (ACPS), one of the teaching program goals is an improvement of student's physical abilities level. Since the establishment of ACPS, three SPE programs have been implemented differi… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1

Citation Types

1
23
0
9

Year Published

2016
2016
2024
2024

Publication Types

Select...
9

Relationship

2
7

Authors

Journals

citations
Cited by 24 publications
(33 citation statements)
references
References 31 publications
1
23
0
9
Order By: Relevance
“…4 Iako je u pro šlosti postojala dilema da li se policijski posao može smatrati profesijom, većina autora smatra da je to posebna profesija, koja podrazumeva primenu posebnih znanja. 5 Da bi se došlo do određenog znanja, potrebno je proći proces edukacije. Na ovom mestu se govori o posebnoj vrsti edukacije, o posebnim znanjima potrebnim za obavljanje policijskih poslova, koja se ne mogu dobiti u opšteobrazovnim institucijama, već u specijalizovanim ustanovama za policijsko obrazovanje i u samom Ministarstvu unutrašnjih poslova.…”
Section: Uvodunclassified
“…4 Iako je u pro šlosti postojala dilema da li se policijski posao može smatrati profesijom, većina autora smatra da je to posebna profesija, koja podrazumeva primenu posebnih znanja. 5 Da bi se došlo do određenog znanja, potrebno je proći proces edukacije. Na ovom mestu se govori o posebnoj vrsti edukacije, o posebnim znanjima potrebnim za obavljanje policijskih poslova, koja se ne mogu dobiti u opšteobrazovnim institucijama, već u specijalizovanim ustanovama za policijsko obrazovanje i u samom Ministarstvu unutrašnjih poslova.…”
Section: Uvodunclassified
“…(Митровић, 2015). Више је него очигледно да садашњи план и програм предмета СФО није прилагођен реалним потребама студенткиња на КПА, односно полицијским службеницима женског пола (Вучковић и Допсај, 2009;Dimitrijević et al, 2014;Mitrović et al, 2016), што се касније рефлектује на њихов рад. Управо за њих, према Hollmann (1992), спорт и рекреативно физичко вежбање односно било који облик физичке активности, ван наставе, били би одлично средство за компензацију недостатка активности и кретања.…”
Section: резултатиunclassified
“…Због значаја који телесна композиција заузима у систему селекције, обуке, школовања, и контроле телесне композиције, а у циљу побољшања радних способности полицијских службеника, јавља се потреба за сталним развојем и усавршавањем програма тренинга и тренажних метода, као и начина за утврђивање достигнутог нивоа телесне композиције, и позитивних промена у истој (Dopsaj & Vučković, 2006;Костић, 2009;Strating, Bakker, Dijkstra, Lemmink, & Groothoff, 2010;Милановић, 2015). Према Марковићу (2013), веома је важно утврдити да ли је "функционални метод" тренинга примерен у раду са овом популацијом, затим обратити пажњу на економичност саме наставе СФО, односно доћи до тога да се постигне континуитет рада који је неопходан за развој мишићне снаге, поготово у настави СФО, као и њен утицај на телесну композицију (Milošević, 1985;Допсај и сар., 2010;Dimitrijević et al, 2014). "Функционални метод", као специфични облик активности у којој доминирају све три врсте мишићне контракције (концентрична, ексцентрична и изометријска), ангажује велики број моторних јединица, односно доводи до активације центра за равнотежу (Марковић, 2013).…”
unclassified
“…Numerous studies have found that trainees' fitness can be improved through a good physical training program (Crawley, Sherman, Crawley, & Cosio-Lima, 2016;Dimitrijević, Koropanovski, Dopsaj, Vučković, & Janković, 2014;Stojković, Čvorović, Jeknić, & Kukić, 2017). Stojković et al (2017) found that two months of training, three times per week for 90 minutes, significantly improved body weight, body fat mass and waist circumference as well as VO 2 max in men.…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%