2011
DOI: 10.11113/jt.v55.81
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

The Effectiveness of Collaborative Learning In The Teaching of Form Four Mathematical Reasoning

Abstract: Pembelajaran kolaboratif merujuk kepada organisasi bilik darjah di mana pelajar bekerjasama dalam kumpulan yang kecil melakukan aktiviti yang dikongsikan tetapi mempunyai matlamat yang sama. Kajian ini mengkaji keberkesanan pembelajaran kolaboratif dalam pengajaran topik “Penaakulan Matematik” tingkatan empat dan kesan jantina kepada keberkesanan kaedah pengajaran ini di sebuah sekolah menengah kerajaan Malaysia. Kajian ini juga melihat kesan jantina ke atas minat pelajar terhadap pembelajaran matematik dan pe… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1
1

Citation Types

0
0
0
1

Year Published

2014
2014
2023
2023

Publication Types

Select...
4
1

Relationship

0
5

Authors

Journals

citations
Cited by 5 publications
(3 citation statements)
references
References 4 publications
0
0
0
1
Order By: Relevance
“…By implementing more collaborative learning in mathematics classes, it encourages more opportunities in developing better learners who is all-rounded. As stated by Pietsch (2005), cited by [9], students that involved in collaborative learning demonstrated an alter in their thinking in developing their sense f responsibility for the other group members. This indicated that these students become more mature and posses' leadership skills through their involvement in collaborative learning.…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 95%
“…By implementing more collaborative learning in mathematics classes, it encourages more opportunities in developing better learners who is all-rounded. As stated by Pietsch (2005), cited by [9], students that involved in collaborative learning demonstrated an alter in their thinking in developing their sense f responsibility for the other group members. This indicated that these students become more mature and posses' leadership skills through their involvement in collaborative learning.…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 95%
“…Waktu yang dimanfaatkan untuk membahas gagasan ilmiah dan menafsirkan temuan dari sebuah eksperimen tidak mencukupi, sehingga kegiatan argumentatif seperti presentasi, diskusi, sesi tanya jawab tentang ide-ide yang diperoleh jarang dilakukan, akhirnya berorientasi pada guru yang menjelaskan (Heng et al, 2015;Sampson & Clark, 2011). Pembelajaran yang bersifat instruksi dari guru mengakibatkan siswa untuk menghafal fakta ilmiah saja (Sam & George Tan, 2011), sehingga tidak membantu berkembangnya argumentasi ilmiah siswa. Dengan begitu perlu untuk melatih kemampuan argumentasi ilmiah siswa di dalam kelas.…”
Section: A Pendahuluanunclassified
“…Kemahiran kolaboratif merupakan satu pendekatan pendidikan untuk pengajaran dan pembelajaran yang telah menjadi trend di abad ke-21 ini. Kemahiran ini merujuk kepada penglibatan sekumpulan murid dari pelbagai tahap prestasi bekerjasama ke arah tujuan bersama untuk menyelesaikan sesuatu masalah, menyelesaikan tugas atau menghasilkan sesuatu produk (Alario-hoyos et al, 2014;Chan, Wan, & Ko, 2019;Cheung & Vogel, 2013;Khairah@ Asma'a, Saedah Siraj & Ghani, 2017;Normah, Nor Azhan, 2017;Sam & George Tan, 2011;Van Laar, J.A.M. Van Deursen, Van Dijk, & De Haan, 2017) Aktiviti pembelajaran dalam kemahiran kolaboratif adalah berbeza-beza, namun kebanyakannya adalah berpusat pada penerokaan atau penggunaan bahan pembelajaran oleh murid dan bukan lagi sekadar persembahan atau penjelasan oleh guru.…”
Section: Pengenalanunclassified