2018
DOI: 10.21076/vizyoner.431446
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Telefon Ve Oyun Bağimliliği: Ölçek İncelemesi̇, Başlama Yaşi Ve Başariyla İli̇şki̇si̇

Abstract: ÖZBu çalışmanın üç amacı vardır. Bunlar: i. dijital oyun oynamaya ve telefon kullanmaya başlama (sahip olma) yaşının telefon ve oyun bağımlılığı ile ilişkisinin, ii. oyun ve telefon bağımlılığının akademik başarıya etkisinin ve iii. hazırlanan telefon ve oyun bağımlılığı ölçeklerinin geçerlilik ve güvenilirliğinin incelenmesidir. Bu amaçlara ulaşmak için standart bir anket formu yardımıyla 446 üniversite öğrencisinden toplanan veriler kullanılmıştır. Yürütülen keşifsel ve doğrulayıcı faktör analizi sonucunda, … Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1
1

Citation Types

0
2
0
3

Year Published

2019
2019
2024
2024

Publication Types

Select...
7

Relationship

0
7

Authors

Journals

citations
Cited by 11 publications
(5 citation statements)
references
References 25 publications
(9 reference statements)
0
2
0
3
Order By: Relevance
“…Bu araştırmaya göre bireylerin yeterlik ihtiyacı ile oyun bağımlılığı arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Gelişimsel süreçte özerklik, yeterlik ihtiyacı gibi psikolojik unsurların bilgisayar oyununa yönelmede ve bağımlılıkta bir etkisinin olduğuna dikkat çekilmiştir Bülbül ve Tunç (2018). gerçekleştirdikleri çalışma sonucu oyun bağımlılığında yaş faktörünün etkisini ortaya çıkarmışlardır.…”
unclassified
“…Bu araştırmaya göre bireylerin yeterlik ihtiyacı ile oyun bağımlılığı arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Gelişimsel süreçte özerklik, yeterlik ihtiyacı gibi psikolojik unsurların bilgisayar oyununa yönelmede ve bağımlılıkta bir etkisinin olduğuna dikkat çekilmiştir Bülbül ve Tunç (2018). gerçekleştirdikleri çalışma sonucu oyun bağımlılığında yaş faktörünün etkisini ortaya çıkarmışlardır.…”
unclassified
“…Due to the fact that the phone material is accessible to any game with an internet connection and is ready for use at any time, it is difficult to control which game and how long the person has played. In their study, Bülbül and Tunç (2018) stated that people who have smartphones at an early age also have high levels of addiction. Within the framework of this result, it can be said that one of the reasons that increase addiction is to have a smartphone.…”
Section: Resultsmentioning
confidence: 99%
“…. The age of starting the game in the digital environment and having the first phone (starting to use), which has been examined as the precursor of game and phone addiction, has an important role in both addictions (Bülbül & Tunç, 2018). In a study, it was found that children between the ages of 0-6 met with television between the ages of 12 months, mobile phones between 12-23 months, and computers and tablets between 24-35 months (Aral & Doğan Keskin, 2018).…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 99%