2017
DOI: 10.14686/buefad.263541
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Sosyobilimsel Konu İçerikli Alan Gezilerinin İlköğretim Öğrencilerinin Argümantasyon Nitelikleri Üzerine Etkisi

Abstract: Öz: Bu araştırmada, sosyobilimsel konu içerikli alan gezilerinin ilköğretim öğrencilerinin argümantasyon nitelikleri üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Çalışma grubunu, 7. sınıfta öğrenim gören 31 ilköğretim öğrencisi oluşturmaktadır. Tek grup ön test son test modeli kullanılan araştırmada termik, rüzgâr ve hidroelektrik santrallerine alan gezileri düzenlenmiştir. Araştırma verileri santral gezileri öncesinde ve sonrasında bireysel olarak tamamlanan yazılı argümantasyon formları ile toplanmıştır. Yazılı argüma… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
3
1
1

Citation Types

1
3
0
15

Year Published

2018
2018
2021
2021

Publication Types

Select...
8

Relationship

1
7

Authors

Journals

citations
Cited by 27 publications
(19 citation statements)
references
References 19 publications
1
3
0
15
Order By: Relevance
“…The reason for the low level of arguments students created in the first weeks could be their limited classroom practice in argumentation and their limited knowledge of this approach. This result is similar with the results of the previous research in the related literature (Anagün & Atalay, 2016;Crowell & Kuhn, 2012;Çetin, Kutluca & Kaya, 2014;Dawson & Venville, 2010;Erduran, Simon & Osborne, 2004;Karışan, 2011;Kuhn & Udell, 2003;Maloney & Simon, 2006;Nussbaum & Edwards, 2011;Öztürk, 2013;Topcu & Atabey, 2017;Torun, 2015;Wissinger, 2012;Zohar & Nemet, 2002). In the study conducted by Torun (2015), it was found that the levels of the arguments formed by students were lower in the first two activities, higher in the last three activities, and it was found that the levels of the students' arguments increased from the first activity to the last activity.…”
Section: Discussion Conclusion and Recommendationssupporting
confidence: 91%
“…The reason for the low level of arguments students created in the first weeks could be their limited classroom practice in argumentation and their limited knowledge of this approach. This result is similar with the results of the previous research in the related literature (Anagün & Atalay, 2016;Crowell & Kuhn, 2012;Çetin, Kutluca & Kaya, 2014;Dawson & Venville, 2010;Erduran, Simon & Osborne, 2004;Karışan, 2011;Kuhn & Udell, 2003;Maloney & Simon, 2006;Nussbaum & Edwards, 2011;Öztürk, 2013;Topcu & Atabey, 2017;Torun, 2015;Wissinger, 2012;Zohar & Nemet, 2002). In the study conducted by Torun (2015), it was found that the levels of the arguments formed by students were lower in the first two activities, higher in the last three activities, and it was found that the levels of the students' arguments increased from the first activity to the last activity.…”
Section: Discussion Conclusion and Recommendationssupporting
confidence: 91%
“…Sosyo-bilimsel konularla karşılaşan bireylerin fayda ve risk analizlerini yapabilmesi, konuyla ilgili karar verebilmesi, düşüncelerini kanıt ve muhakemelerle savunabilmesi beklenmektedir. Bireylerin bu becerileri kazanabilmesi için sosyo-bilimsel konuların öğrenme-öğretme sürecine farklı etkinliklerle entegre edilmesi gerekmektedir (Topçu ve Atabey, 2017). Bu entegrasyonun etkili biçimde gerçekleştirilebilmesi için bireylerin çevrelerindeki bilimsel gelişmelere ve durumlara karşı duyarlı olmaları, fırsatları fark etmeleri, yenilikçi ve yaratıcı bireyler olmaları gerekmektedir.…”
Section: öZunclassified
“…Özellikle deneysel ders içeriklerinden ziyade teorik konu içeriklerine sahip sosyo-bilimsel konularda argümantasyon yönteminin kullanılması önem arz etmektedir. Çünkü bireylerin herhangi bir konuyla ilgili karar verebilmesi, düşüncelerini kanıt ve muhakemelerle savunabilmesi beklenmekte ve bireylerin bu becerileri kazanabilmesi için sosyobilimsel konuların eğitim-öğretim faaliyetlerine katılması gerekmektedir (Topçu & Atabey, 2016). Bununla birlikte bireylerin bilimsel ve teknolojik konular üzerinden yürütülen toplumsal tartışmalarda düşüncelerini savunabilme yeteneğine sahip olması gerektiği önem taşımaktadır (NRC [National Research Council], 1996).…”
Section: Introductionunclassified
“…Bununla birlikte bireylerin bilimsel ve teknolojik konular üzerinden yürütülen toplumsal tartışmalarda düşüncelerini savunabilme yeteneğine sahip olması gerektiği önem taşımaktadır (NRC [National Research Council], 1996). Argümantasyonun bu yetenekleri geliştirdiği göz önünde bulundurulursa sosyo-bilimsel konularda argümantasyonun uygun ve etkili bir yaklaşım olabileceği alan yazında belirtilmiştir (Topçu & Atabey, 2016). Bununla birlikte sınıf içinde tartışma sürecini başlatıp yönlendirecek rol, öğretmenlere ait olduğundan öğretmen yetiştiren kurumlarda sınıf içi uygulamalarda bu tip çalışmalara daha sık yer verilmesi gerekmektedir (Çetinkaya & Taşar, 2018).…”
Section: Introductionunclassified