2020
DOI: 10.33102/mjsl.vol8no2.252
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Perkahwinan Kanak-Kanak Di Malaysia: Had Umur Minimum Dan Implikasinya

Abstract: Perbezaan pemikiran, kefahaman dan interpretasi undang-undang serta kesan daripada perkahwinan di bawah umur membawa kepada perbahasan dalam kalangan masyarakat di Malaysia. Meskipun wujud had umur minimum yang diperuntukkan, namun undang-undang tersebut dilihat tidak relevan untuk diaplikasikan pada masa kini merujuk kepada implikasi perkahwinan di bawah umur yang lebih memberi kemudaratan kepada kanak-kanak terutamanya dari sudut kesihatan dan pendidikan. Jesteru itu, artikel ini akan membincangkan kedudukan… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1

Citation Types

0
2
0
1

Year Published

2021
2021
2024
2024

Publication Types

Select...
4

Relationship

0
4

Authors

Journals

citations
Cited by 4 publications
(3 citation statements)
references
References 2 publications
0
2
0
1
Order By: Relevance
“…Hal ini termasuk yang digunapakai dalam Undang-undang Keluarga Islam di Malaysia yang telah meletakkan dasar ini dalam aspek penentuan umur untuk berkahwin di peruntukan setiap negeri (A. Ibrahim, 1999) dengan penyelarasan penetapan umur dewasa untuk berkahwin bagi lelaki adalah melebihi umur 18 tahun, manakala bagi perempuan melebihi umur 16 tahun dan boleh berubah dalam situasi tertentu jika mendapat kebenaran serta keizinan bertulis daripada hakim syarie (Nik Wajis et al, 2020). Walau bagaimanapun, negeri Selangor dan Sarawak pernah bercadang dan masih dalam proses pindaan sehingga kini untuk menaikkan had umur berkahwin bagi perempuan iaitu hendaklah melebihi umur 18 tahun ke atas sebagaimana penetapan umur bagi lelaki (Zain, 2018).…”
Section: Umur Minimum Untuk Berkahwinunclassified
“…Hal ini termasuk yang digunapakai dalam Undang-undang Keluarga Islam di Malaysia yang telah meletakkan dasar ini dalam aspek penentuan umur untuk berkahwin di peruntukan setiap negeri (A. Ibrahim, 1999) dengan penyelarasan penetapan umur dewasa untuk berkahwin bagi lelaki adalah melebihi umur 18 tahun, manakala bagi perempuan melebihi umur 16 tahun dan boleh berubah dalam situasi tertentu jika mendapat kebenaran serta keizinan bertulis daripada hakim syarie (Nik Wajis et al, 2020). Walau bagaimanapun, negeri Selangor dan Sarawak pernah bercadang dan masih dalam proses pindaan sehingga kini untuk menaikkan had umur berkahwin bagi perempuan iaitu hendaklah melebihi umur 18 tahun ke atas sebagaimana penetapan umur bagi lelaki (Zain, 2018).…”
Section: Umur Minimum Untuk Berkahwinunclassified
“…Besides that, the majority of other countries also use the similar minimum voting age of 18 (Batchgeo, n.d.). This is the age where they start pursuing tertiary education and they can be legally be married at this age (Nik Wajis et al, 2020). Given the substantial life events that occur at this age and the increase in depression in this age group Institute for Public Health (2015), it is important for more research to be done on how to handle and treat depressed emerging adults in general settings, especially if there is more effective therapy to treat depression among this population.…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%
“…The results of the study found that pregnant adolescents display various negative emotions such as being easily confused and irritable. According to the Islamic view, the emotions experienced by adolescents can be interpreted as feelings of depression, anxiety, and extreme fear, and anxiety can cause emotional stress (Wajis et al, 2020).…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%