2014
DOI: 10.1111/jir.12170
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Parenting stress and child behaviour problems among parents with intellectual disabilities: the buffering role of resources

Abstract: Parenting stress among parents with ID is focused on problems with the child, especially when little social support is available.

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
3
1
1

Citation Types

2
54
0
4

Year Published

2016
2016
2023
2023

Publication Types

Select...
7
1

Relationship

0
8

Authors

Journals

citations
Cited by 77 publications
(61 citation statements)
references
References 40 publications
(95 reference statements)
2
54
0
4
Order By: Relevance
“…Истраживања потврђују да је рођење детета са ИО високостресан животни догађај који, уз неадекватну социјалну подршку, временом доприноси лошијем менталном здрављу родитеља деце са ИО него родитеља деце ТР (Emerson, 2003b;Olsson & Hwang, 2001). Велики број студија потврдио је повезаност лошијег менталног здравља и перманентног стреса роди-теља са емоционалним и проблемима у понашању деце са ИО (Baker et al, 2005;Gray et al, 2011;Meppelder et al, 2015). Истиче се да не толико сама ометеност, колико проблеми у понашању деце са ИО доприносе стресу и неадекватном односу роди-тељ-дете Hastings, 2002;Neece & Baker, 2008).…”
Section: теоријски приступ предмету истраживањаunclassified
See 1 more Smart Citation
“…Истраживања потврђују да је рођење детета са ИО високостресан животни догађај који, уз неадекватну социјалну подршку, временом доприноси лошијем менталном здрављу родитеља деце са ИО него родитеља деце ТР (Emerson, 2003b;Olsson & Hwang, 2001). Велики број студија потврдио је повезаност лошијег менталног здравља и перманентног стреса роди-теља са емоционалним и проблемима у понашању деце са ИО (Baker et al, 2005;Gray et al, 2011;Meppelder et al, 2015). Истиче се да не толико сама ометеност, колико проблеми у понашању деце са ИО доприносе стресу и неадекватном односу роди-тељ-дете Hastings, 2002;Neece & Baker, 2008).…”
Section: теоријски приступ предмету истраживањаunclassified
“…У складу са моделом детерминаната родитељства (Belsky, 1984) који постулира да лични капацитети родитеља директно утичу на квалитет односа родитељ-дете, и на тај начин и на тешкоће у социјалном функционисању деце, про-изилази да ови механизми на исти начин остварују ефекте на тешкоће у социјалном функционисању и младих са лаком ИО. Налази истраживања у популацији деце са ИО (Baker et al, 2005;Gray et al, 2011;Meppelder et al, 2015;Neece & Baker, 2008) подржа-вају наше налазе о повезаности учесталијих проблема менталног здравља родитеља младих са лаком ИО него родитеља младих ТР са више проблема у понашању младих са лаком ИО од њихових вршњака ТР.…”
Section: дискусија резултата истраживањаunclassified
“… Meppelder et al . ), and few studies have used population‐based samples (e.g. Emerson & Brigham , ; Hindmarsh et al .…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%
“…More recently, Meppelder et al . () investigated stress in a sample of 134 parents with MID and found that, on average, the parents reported a level of stress in the 75th percentile.…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%
“…Meppelder et al . (), for example, found that Dutch parents with MID experienced high levels of child‐related parenting stress (i.e. relative to stress related to the parent's own functioning and situation), and this was strongly associated with child behaviour problems.…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%