2012
DOI: 10.12780/uusbd105
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Öznel Iyi Olusun Yapisi ve Anababa Tutumlari, Özsaygi Ve Sosyal Destekle Iliskis

Abstract: Özet Bu çalışmada, öznel iyi oluşun oluşmasında etki edebilecek bazı değişkenlerin bir bütün halinde (model olarak) oluşturdukları yapının test edilmesi amaçlanmıştır. Araştırma sorularına yanıt aranırken yapısal eşitlik modellemesi tekniğine başvurulmuştur. Araştırma grubuna Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi'nde eğitim görmekte olan toplam 369 öğrenci dahil edilmiştir. Verilerin analizi sonucunda 1. modelde yer alan yapı bir bütün olarak desteklenmiştir. 2. modele ait uyum indekslerinin ortalama … Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1
1
1

Citation Types

1
9
0
20

Year Published

2015
2015
2021
2021

Publication Types

Select...
9

Relationship

0
9

Authors

Journals

citations
Cited by 16 publications
(32 citation statements)
references
References 14 publications
1
9
0
20
Order By: Relevance
“…Moreover, subjective happiness level is influenced by various factors such as life events (Lee & Im, 2007), emotions, thoughts and behaviors (Layous et al, 2012). Studies which suggested that individuals whose parents exhibit democratic attitudes have higher subjective happiness (Tuzgöl-Dost, 2004;Türkmen, 2012) support this research finding. It is reasonable that participants, whose parents control them according to certain rules, value them, take care of his/her children and have democratic attitudes may higher happiness score than the participants whose parents are repressive, authoritarian, reckless and negligent.…”
Section: Discussionsupporting
confidence: 65%
“…Moreover, subjective happiness level is influenced by various factors such as life events (Lee & Im, 2007), emotions, thoughts and behaviors (Layous et al, 2012). Studies which suggested that individuals whose parents exhibit democratic attitudes have higher subjective happiness (Tuzgöl-Dost, 2004;Türkmen, 2012) support this research finding. It is reasonable that participants, whose parents control them according to certain rules, value them, take care of his/her children and have democratic attitudes may higher happiness score than the participants whose parents are repressive, authoritarian, reckless and negligent.…”
Section: Discussionsupporting
confidence: 65%
“…Bu isimler arasında iyi oluş, öznel iyi oluş, mutluluk, psikolojik iyi oluş, duygusal iyi oluş, hayat kalitesi, kişisel iyi oluş yer almaktadır. Bu kavramlar arasında iyi olma hâlinin boyutları ile açıklamalarında farklılıklar görülmekle birlikte, aynı tanım için farklı terimlerin kullanıldığı da gözden kaçmamaktadır (Türkmen, 2012 (Balcı, 2011;Hamurcu, 2011). Ancak, İngilizcede mutluluk kelimesinin farklı anlamlar (neş'e, sevinç, memnuniyet vb.)…”
Section: öZnel İyi Oluşunclassified
“…İyi oluş için "mutluluk veya yaşam doyumu" terimleri, "bireyin perspektifinden iyi olma hali" ve "insanların kendi yaşamları hakkındaki günlük duyguları ve değerlendirmeleri" olarak tanımlanmaktadır (Türkmen, 2012). Öznel iyi oluşun, olumlu duygulanım (güven, ilgi, ümit, heyecan, gurur, neşe gibi duyguları içerir), olumsuz duygulanım (öfke, nefret, suçluluk, üzüntü gibi duyguları içerir) ve yaşam doyumu olmak üzere üç önemli boyutu vardır (Eryılmaz, 2011).…”
Section: Introductionunclassified