2018
DOI: 10.24130/eccd-jecs.196720182257
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Okul öncesi dönem 48-66 ay çocuklarına Etkileşimli Kitap Okuma Programı’nın yazı farkındalığına etkisinin incelenmesi

Abstract: Araştırma düşük sosyo-kültürel özellikteki okul öncesi dönem 48-66 ay çocuklarına Etkileşimli Kitap Okuma Programı’nın yazı farkındalığına etkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma amaçları bakımından yarı deneysel desen modeline uygun bir şekilde düzenlenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 2016-2017 eğitim öğretim yılında Diyarbakır’da okul öncesi eğitime devam eden toplam 23 tipik gelişim gösteren çocuk oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi fo… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1
1
1

Citation Types

0
4
0
7

Year Published

2018
2018
2023
2023

Publication Types

Select...
10

Relationship

0
10

Authors

Journals

citations
Cited by 24 publications
(11 citation statements)
references
References 10 publications
(24 reference statements)
0
4
0
7
Order By: Relevance
“…It can be said that the interactive book-reading method used in the implementation process and the work done in accordance with this method contributed to the development of children's language and early literacy skills. Research has shown that interactive book-reading studies carried out in the preschool period support children's vocabulary and expressive language skills (Lever & Senechal, 2011), recipient and expressive language skills (Akoğlu, Ergül & Duman, 2014) and print awareness skills (Efe & Temel, 2018). These research studies support the finding that interactive book-reading studies carried out in book centers affect the development of children's language and literacy skills.…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 58%
“…It can be said that the interactive book-reading method used in the implementation process and the work done in accordance with this method contributed to the development of children's language and early literacy skills. Research has shown that interactive book-reading studies carried out in the preschool period support children's vocabulary and expressive language skills (Lever & Senechal, 2011), recipient and expressive language skills (Akoğlu, Ergül & Duman, 2014) and print awareness skills (Efe & Temel, 2018). These research studies support the finding that interactive book-reading studies carried out in book centers affect the development of children's language and literacy skills.…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 58%
“…Belirlenen 5 kitap ile Etkileşimli Kitap Okuma Programına yönelik bir eğitim akışı hazırlanmış, MEB 2013 okul öncesi programına uygun olmasına dikkat edilmiştir. Etkileşimli Kitap Okuma Programının hazırlanmasında da konuyla ilgili alanyazında yer alan kaynaklardan faydalanılmıştır (Akoğlu, Sarıca, Karaman ve Ergül, 2016; Efe, 2018;İlhan, 2019;Karadoğan, 2020). Bir günlük eğitim akışı içerisinde "kitap okumadan önce, kitap okuma sırasında, kitap okuma sonrasında başlıklarından oluşan etkinliklerin yanı sıra EKOP'a uyumlu bir etkinlik" de yer almıştır.…”
Section: İşlemunclassified
“…Paylaşmaya dayalı kitap okuma etkinliğinde, yetişkinler çocukların düşüncelerini öğrenmek için metinle ilgili sözlü ya da sözsüz ipuçları vererek sorular yöneltir. Bu okuma yönteminde yetişkinler çocuklara kapalı uçlu sorulardan ziyade açık uçlu sorular sorar, onların yanıtlarını tekrar ederek genişletir, yeni bilgiler ekler ve çocukların ilgi ve ihtiyaçlarına göre pekiştireçler kullanır (Efe and Temel, 2018;Ergül vd., 2015;Han andNeuharth-Pritchett, 2014;JusticeandPullen, 2003;WhitehurstandLonigan, 1998 (Büyüköztürk, 2012). Yarı deneysel desen niteliğindeki bu araştırmanın bağımsız değişkeni etkileşimli kitap okuma etkinlikleri, bağımlı değişkeni ise ailelerin erken okuryazarlığa ilişkin görüşleridir.…”
Section: Turkish Studies -Educational Sciencesunclassified