2017
DOI: 10.17755/esosder.289649
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Öğretmenleri̇n Sinif İçi̇ Demokrati̇k Davranişlarinin Çeşi̇tli̇ Deği̇şkenlere Göre İncelenmesi̇

Abstract: ÖzBu çalışma, öğretmenlerin sınıf içi demokratik davranışlarını çeşitli değişkenlere göre incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada genel tarama modeli benimsenmiştir. Araştırma 2012 yılında Siirt il merkezindeki bulunan 9 ortaokul ve 10 lisede görev yapan 251 öğretmen ile gerçekleştirilmiştir. Öğretmenlerin sınıf içi demokratik davranışlarını belirlemek amacıyla araştırmacılar tarafından beşli olarak derecelendirilmiş likert tipinde bir ölçek geliştirilmiştir. Yapılan açımlayıcı faktör analizi sonucu varyan… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1

Citation Types

1
1
0
2

Year Published

2017
2017
2023
2023

Publication Types

Select...
6
1

Relationship

0
7

Authors

Journals

citations
Cited by 10 publications
(4 citation statements)
references
References 6 publications
1
1
0
2
Order By: Relevance
“…In their study Baltaci and Aydin ( 2019) determined gender differences. The results of the studies analyzing democratic behaviors (Kesici, Pesen and Oral, 2017) and democratic attitudes (Bulut, 2006;Elkatmış and Toptaş, 2015;Ömerustaoğlu, 2004) support the findings of the current study. Contrary to the studies mentioned above, Saracaloğlu, Evin, and Varol (2004) found that there was no difference in teachers' democratic attitudes according to gender, and that, among teacher candidates, female candidates had more democratic attitudes compared to male candidates as in Genç and Kalafat (2007) and Ekici (2014).…”
Section: Discussionsupporting
confidence: 85%
“…In their study Baltaci and Aydin ( 2019) determined gender differences. The results of the studies analyzing democratic behaviors (Kesici, Pesen and Oral, 2017) and democratic attitudes (Bulut, 2006;Elkatmış and Toptaş, 2015;Ömerustaoğlu, 2004) support the findings of the current study. Contrary to the studies mentioned above, Saracaloğlu, Evin, and Varol (2004) found that there was no difference in teachers' democratic attitudes according to gender, and that, among teacher candidates, female candidates had more democratic attitudes compared to male candidates as in Genç and Kalafat (2007) and Ekici (2014).…”
Section: Discussionsupporting
confidence: 85%
“…Bu yaş grubunun demokratik değerleri yaşam biçimi olarak benimsemesinde ve geliştirmesinde ortaokul öğretmenlerinin demokratik davranış eğilimlerinin belirleyici olduğu düşünülmektedir. Buna karşı Türkiye'de 2005 yılından beri ortaokul öğretmenlerinin demokratik davranış eğilimlerini belirleyen sadece bir çalışmaya rastlanılmıştır (Kesici, Pesen ve Oral, 2017). Sınırlı sayıda da olsa ilkokul-ortaokul öğretmenlerin (Kontaş, Selçuk ve Bolat, 2016) ve ortaokulda farklı branşlarda görev yapan öğretmenlerin (Akyıldız, 2016;Ersoy, 2016) demokratik davranışlarını inceleyen araştırmalara rastlamak mümkündür.…”
Section: Sekizinci Sınıf Vatandaşlık Veunclassified
“…Demokrasi dünya toplumlarının on yıllardır üzerinde durduğu bir kavram olup köken olarak eski Yunancadan gelmektedir. Demokrasi sözcüğündeki demo halk anlamına gelirken kratos iktidar anlamına gelmektedir (Keseci, Pesen ve Oral, 2017). Burada demokrasi sözcüğünün Türkçe karşılığı halk iktidarı ya da halkın yönetimi olarak yorumlanabilmektedir.…”
Section: Introductionunclassified