2020
DOI: 10.31123/akil.694234
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Medyanın Bilimle İmtihanı: Türkiye'de Gazetelerde Yer Alan Bilim Haberleri Üzerine Bir İnceleme

Abstract: The media is one of the important tools for science to reach the public and for the public to understand science. For science communication, it is significant to analyse how the media conveys science to the public and to identify its problematic areas. With the recognition that science journalism has a very important mission, in this study, science news published in Sabah, Sözcü, Hürriyet and Posta, which are newspapers with the highest circulation in Turkey between the 1st and the 14th of October 2019 were in… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1
1
1

Citation Types

0
1
0
2

Year Published

2022
2022
2024
2024

Publication Types

Select...
5

Relationship

0
5

Authors

Journals

citations
Cited by 5 publications
(4 citation statements)
references
References 7 publications
0
1
0
2
Order By: Relevance
“…Bu bulgular, gazetelerin bilimi daha çok pozitif bilimlerle ilişkilendirdiğini göstermektedir. Nitekim bu saptama, bilim haberciliğinde pozitif bilimlerin ağırlıkta olduğunu ortaya koyan diğer araştırmalarla da (Dursun, 2018;Öztekı̇n & Şahı̇n, 2020) Haberlerde ele alınan konular bağlamında yapılan incelemede ilk üç sırayı, bilimsel keşif/buluş/yenilik (n=129), araştırma sonuçları/verileri (n=121) ve bilim insanı açıklamasının (n=107) paylaştığı değerlendirilmiştir (Grafik 3). Bilim haberlerinde en az işlenen konular ise bilimsel toplantı/sempozyum/kongre (n=20), bilim insanı biyografisi (n=15) ve bilimsel kitap tanıtımıdır (n=8).…”
Section: Grafik 2 Haber Kaynaklarının Dağılımıunclassified
“…Bu bulgular, gazetelerin bilimi daha çok pozitif bilimlerle ilişkilendirdiğini göstermektedir. Nitekim bu saptama, bilim haberciliğinde pozitif bilimlerin ağırlıkta olduğunu ortaya koyan diğer araştırmalarla da (Dursun, 2018;Öztekı̇n & Şahı̇n, 2020) Haberlerde ele alınan konular bağlamında yapılan incelemede ilk üç sırayı, bilimsel keşif/buluş/yenilik (n=129), araştırma sonuçları/verileri (n=121) ve bilim insanı açıklamasının (n=107) paylaştığı değerlendirilmiştir (Grafik 3). Bilim haberlerinde en az işlenen konular ise bilimsel toplantı/sempozyum/kongre (n=20), bilim insanı biyografisi (n=15) ve bilimsel kitap tanıtımıdır (n=8).…”
Section: Grafik 2 Haber Kaynaklarının Dağılımıunclassified
“…It was deemed sufficient to reach a one-month issue with the start date of the research. In similar studies, it has been found sufficient to examine the number of monthly newspapers (Öztekin and Şahin, 2020;Dursun, 2018). In the study, three newspapers in Turkey, Hurriyet, Sabah, and Posta, were analyzed.…”
Section: Data Analysesmentioning
confidence: 99%
“…Ulusal alan yazın incelendiğinde ise medya aracılığıyla gerçekleşen bilim iletişimi faaliyetleri özelinde bilim gazeteciliği kavramına odaklanılarak bilimin bir haber konusu olarak medyada ne şekilde ve hangi sıklıkta yer aldığına yönelik araştırmaların yürütülmüş olduğu görülmektedir (Dursun, 2018;Küçükvardar, 2020;Şahin & Öztekin, 2020).…”
Section: Bilim İletişimi Ve Medyaunclassified
“…Alan yazın incelendiğinde ulusal düzeyde medya aracılığıyla gerçekleşen bilim iletişimi faaliyetleri özelinde bilim gazeteciliği kavramına odaklanıldığı, bilim iletişimi faaliyetlerine medyanın atfettiği öneme ilişkin mevcut durumu tespit etmeye çalışan araştırmaların yürütülmüş olduğu görülmektedir. Söz konusu araştırmalarda bilimin bir haber konusu olarak medyada ne şekilde ve hangi sıklıkta yer aldığına yönelinmiştir (Dursun, 2018;Küçükvardar, 2020;Şahin & Öztekin, 2020). Son yıllarda bilim iletişimi ve medya arasındaki bağlantıyı konu edinen uluslararası boyuttaki çalışmalarda ise özellikle yeni medyanın bilim iletişimi yönünden sunduğu kapasiteye dikkat çekildiği görülmektedir (Habibi & Salim, 2021;Sá, Ferreira, & Serpa, 2020;Lee & VanDyke, 2015;Yuan, Kanthawala, & Ott-Fullmore, 2022;Welbourne & Grant, 2016).…”
Section: Introductionunclassified