2015
DOI: 10.20860/ijoses.53160
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

İngi̇ltere’deki̇ İki̇ Di̇lli̇ Türk Çocuklarina Türkçe Öğreten Öğretmenleri̇n İhti̇yaç Anali̇zi̇: Swot Anali̇zi̇ Örneği̇

Abstract: ÖzetBu araştırmanın amacı, İngiltere'deki iki dilli Türk çocuklarına Türkçe öğreten öğretmenlerin ihtiyaçlarını belirlemektir. Araştırmaya İngiltere'deki 43 Türkçe öğretmeni katılmıştır. Betimsel nitelikteki bu araştırma, nitel araştırma desenlerinden olgubilim desenine göre tasarlanmıştır. Araştırmanın verileri, swot analizi çerçevesinde toplanmış ve içerik analizine göre analiz edilmiştir. Öğretmenlerin kendileri açısından ve kendileri dışında kuvvetli, eksik ve fırsat olarak gördükleri yönler ile endişe duy… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1

Citation Types

0
2
0
3

Year Published

2018
2018
2024
2024

Publication Types

Select...
8

Relationship

0
8

Authors

Journals

citations
Cited by 10 publications
(5 citation statements)
references
References 2 publications
(6 reference statements)
0
2
0
3
Order By: Relevance
“…için yaklaşımları değişkenlik göstermektedir. Yaman ve Dağtaş (2015) çalışmalarında İngiltere'de yaşayan Türk ailelerin birçoğunun Türkçeye karşı olumsuz tutum içinde olduklarını belirtmişlerdir. Aynı çalışmada, İngiltere'deki iki dilli Türk çocuklarına Türkçe öğreten öğretmenlerin ihtiyaç analizi yapılmıştır.…”
Section: Tartışma Ve Sonuçunclassified
See 1 more Smart Citation
“…için yaklaşımları değişkenlik göstermektedir. Yaman ve Dağtaş (2015) çalışmalarında İngiltere'de yaşayan Türk ailelerin birçoğunun Türkçeye karşı olumsuz tutum içinde olduklarını belirtmişlerdir. Aynı çalışmada, İngiltere'deki iki dilli Türk çocuklarına Türkçe öğreten öğretmenlerin ihtiyaç analizi yapılmıştır.…”
Section: Tartışma Ve Sonuçunclassified
“…-The attitudes of parents vary as well. Yaman and Dağtaş (2015) found that many Turkish families living in England had a negative attitude towards Turkish. Many Turkish families do not live…”
Section: öNerilermentioning
confidence: 99%
“…Türkiye'de ana dili Türkçe olmayan öğrencilerin karşılaştıkları problemlerle ilgili çalışmalar mevcuttur. Bu çalışmalar incelendiği zaman genellikle öğretmenlerin karşılaştıkları problemler ve çözüm önerileri üzerinde yoğunlaştıkları görülmektedir (Aslan, 2018;Çolakoğlu, 2019;Emeç, 2011;Escudero, Simon & Mulak, 2014;Gözüküçük, 2015;Öztepe, 2019;Karadaş, 2017 Kırmızı, Özcan, & Şencan, 2016;Sarı, 2001;Yaman & Dağtaş, 2015;Yılmaz & Şekerci, 2016;Yiğit, 2009). Okuduğunu anlamaya ilişkin öz yeterlilik konusunda ise okuma becerileri, tutumları, motivasyonları ve akademik başarılar üzerindeki etkiler üzerine yoğunlaşılmıştır (Demirel & Epçaçan, 2012;Epçaçan, 2013;Eyüp & Uzuner Yurt, 2015;Hamzadayı &Batmaz, 2022;Kılıç, 2019).…”
Section: Introductionunclassified
“…The second is that the materials developed for teaching Turkish to bilingual languages are not prepared for the right purposes and they are not structured and leveled according to the target groups without taking into consideration the needs in the regions. Numerous researches have been conducted in relation to the main problems faced by the textbook, the curriculum, the students, parents and teachers responsible for the course (Gül Yazıcı 2007;Yağmur, 2007;Sarıkaya, 2008;Belet, 2009;Can, & Can, 2009;Uysal, 2009;Korkmaz, 2010;Sen, 2010;Yağmur, 2010;Ince, 2011;Ozcan, 2011;Şen, 2011;Yol, 2011;Cemiloglu, & Şen, 2012;Ekmekci, 2012a;Ekmekci, 2012b;Yıldız, 2012a;Yıldız, 2012b;Demirbaş, 2013;Yağmur, 2013;Yıldız, 2013;Yilmaz, & Öztürk, 2013;Ateşal, 2014;Yağmur, 2014;Yılmaz, 2014;Arı, 2015;Çınar, & İnce ,2015;Ekmekçi, & Karadüz, 2015;Güngör, 2015;Yağımlı, 2015;Yaman, & Dağtaş, 2015;Ayyıldız, & Karasu, 2016;Çakır, & Yıldız, 2016;Çelik, & Gülcü, 2016;Irmak, 2016;Ozerol, 2016;Arıcı, & Kırkkılıç, 2017). The problems identified in the researches; main problems of Turkish and Turkish Culture course, textbook and course curriculum (lack of gains in the curriculum according to the target audience, the fact that the textbooks are above the target audience level, etc.…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%