2013
DOI: 10.5604/01.3001.0004.6932
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Imprezy biegowe jako specyficzny rodzaj wydarzeń sportowych

Abstract: W XXI w. na świecie zaczęto z zamiłowaniem uprawiać biegi rekreacyjne. Od 2013 r. jogging stał się najbardziej popularną aktywnością fizyczną wśród Polaków. Głównym celem artykułu jest ukazanie, że bieganie rekreacyjne, które jest nie tylko aktywnością ruchową służącą utrzymaniu właściwej kondycji fizycznej, ale także „sportem dla wszystkich”, zaczyna przybierać rangę specyficznego produktu turystyczno-sportowego – imprezy biegowej. W pracy do analizy wybrano toruńskie zawody biegowe i wydarzenia im towarzyszą… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1
1
1

Citation Types

0
4
0
3

Year Published

2015
2015
2020
2020

Publication Types

Select...
6
1

Relationship

0
7

Authors

Journals

citations
Cited by 12 publications
(7 citation statements)
references
References 1 publication
0
4
0
3
Order By: Relevance
“…The obtained gender proportions are also reflected in other, similar studies. For example, Dzięgiel [33] found that in the Polish running community women constitute about 20–30%. Also, in the Dusiński [21] and Report—National census of runners [42] studies, the share of men was higher.…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 99%
See 1 more Smart Citation
“…The obtained gender proportions are also reflected in other, similar studies. For example, Dzięgiel [33] found that in the Polish running community women constitute about 20–30%. Also, in the Dusiński [21] and Report—National census of runners [42] studies, the share of men was higher.…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 99%
“…The invitation to participate in the survey was addressed to thematic groups of running persons. The choice of this group of forest users was connected with the fact that running is currently the most popular sport in Poland, as shown by social research conducted in 2013 [33]. However, it should be noted that the surveyed group of respondents is not representative of all Poles or Polish Internet users.…”
Section: Methodsmentioning
confidence: 99%
“…Bieganie zaczęło cieszyć się dużą popularnością ze względu na fakt, iż nie wymaga ono dużych nakładów finansowych, zwłaszcza w początkowej fazie biegania amatorskiego. W związku z tak szybkim rozwojem masowych imprez biegowych pojawiło się wiele różnych opracowań dotyczących zarówno aspektów organizacyjnych i marketingowych (Dzięgiel, 2014;Dzięgiel, Lubowiecki-Vikuk, 2013;Szajda, 2014), jak i związanych z kształtowaniem zdrowego stylu życia (Korzewa, Misiołek, Skarbowska, 2014;Murphy, Mackenzie, 2015;Rogers, 2011;Staszak, Staszewski, Żakowska, 2010). Brakuje jednak porównawczych analiz statystycznych, które pozwoliłyby na ilościową analizę biegów.…”
Section: Wstępunclassified
“…Biegowe imprezy sportowe nie są z reguły utożsamiane z ich głównym organizatorem, ale raczej z miejscowością, gminą czy też parkiem narodowym, w których się odbywają. Władze samorządowe wymagają od potencjalnych organizatorów wydarzeń biegowych przedstawienia programów, kosztorysów, projektów i regulaminów organizacji, co świadczy o ich złożoności i wieloaspektowości (Dzięgiel, Lubowiecki-Vikuk, 2013).…”
Section: Perły Małopolski a Postawy Przedsiębiorczeunclassified