2015
DOI: 10.17755/esosder.01813
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

İlkokul, Ortaokul Ve Li̇se Öğretmenleri̇ni̇n Örgütsel Si̇ni̇si̇zm Algilarinin İncelenmesi̇

Abstract: Purpose of this study is to determine organizational cynicism perception of primary, secondary and high school teachers. The research is based on the screening model. The sample group of the research is consisted of 2219 teachers who were working for primary, secondary and high schools of Rize province, City center and all districts during academic year of 2013-2014. The data collection tool used for the research is the Organizational Cynicism Scale adapted to Turkish by Kalağan (2009

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1

Citation Types

0
2
1
10

Year Published

2018
2018
2023
2023

Publication Types

Select...
7

Relationship

0
7

Authors

Journals

citations
Cited by 17 publications
(23 citation statements)
references
References 4 publications
0
2
1
10
Order By: Relevance
“…Alanyazında eğitim kurumlarında örgütsel sinizm kavramıyla ilgili birçok nitel ve nicel araştırmalara rastlamak mümkündür. Bu araştırmalarda eğitim kurumu işgörenlerinin örgütsel sinizm düzeyleri (Arslan, 2012;Demirtaş, Özdemir ve Küçük, 2016;Doğan-Kılıç, 2013;Helvacı ve Çetin, 2012;Kahveci ve Demirtaş, 2015;Kalağan ve Güzeller, 2010;Korkut ve Aslan, 2016;Özgan, Çetin ve Külekçi, 2011) belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca, eğitim kurumlarındaki örgütsel sinizm ile ilgili yapılan araştırmaların ağırlıklı olarak örgütsel değişkenlerle olan ilişkilerini incelemeye yönelik olduğu görülmektedir.…”
Section: Introductionunclassified
“…Alanyazında eğitim kurumlarında örgütsel sinizm kavramıyla ilgili birçok nitel ve nicel araştırmalara rastlamak mümkündür. Bu araştırmalarda eğitim kurumu işgörenlerinin örgütsel sinizm düzeyleri (Arslan, 2012;Demirtaş, Özdemir ve Küçük, 2016;Doğan-Kılıç, 2013;Helvacı ve Çetin, 2012;Kahveci ve Demirtaş, 2015;Kalağan ve Güzeller, 2010;Korkut ve Aslan, 2016;Özgan, Çetin ve Külekçi, 2011) belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca, eğitim kurumlarındaki örgütsel sinizm ile ilgili yapılan araştırmaların ağırlıklı olarak örgütsel değişkenlerle olan ilişkilerini incelemeye yönelik olduğu görülmektedir.…”
Section: Introductionunclassified
“…The organizational change cynicism level among the primary and elementary school teachers working in Denizli have low organizational change cynicism. Just as this study, Kahveci and Demirtaş (2015) found out the organizational cynicism of teachers at low level. Helvacı and Çetin (2012) reveled in their study that the organizational cynicism levels among 311 teachers working in Uşak are low.…”
Section: Results Conclusion and Recommendationsmentioning
confidence: 48%
“…Evertson ve Emmer (2013)'e göre okulda ve sınıfta karşılıklı sevgi ve saygıya dayalı bir etkileşim öğretmenin duygusal yönden olgunluğunu gerektirir. Pozitif duyguların egemen olduğu örgütsel ortamlarda girişimciliğin, yaratıcılığın, örgütsel öğrenmenin ve psikolojik güvencenin daha yüksek olduğu bildirilmektedir (Edmondson, Kramer ve Cook, 2004;Sutton ve Wheatley, 2003;Yıldırım ve Yenipınar, 2017 Literatür taramasında, Türkiye'de öğretmenlik mesleği ve okul yönetimi çerçevesinde duygularla ilintili olarak örgütsel güven (Başaran, 2011;Çokluk Bökeoğlu ve Yılmaz, 2008;Paker, 2009), sinizm (Kahveci ve Demirtaş, 2015;Kalağan ve Güzeller, 2010), iş doyumu, duygusal bağlılık ve duygusal tükenme (Babaoğlan, Altun ve Çakan, 2010;Cemaloğlu ve Şahin, 2007;Gök, 2016;Köse, 2016;Sarıdede, 2016), duygusal zekâ (Şahin, Aydoğdu ve Yoldaş, 2011) gibi konuların sıklıkla çalışılmasına karşın öğretmenlerin duygu durumlarını betimleyen ve inceleyen çok az çalışmaya erişilebilmiştir. Bu çalışmalardan biri Akdoğan (2016) (Sutton ve Wheatley, 2003).…”
Section: Introductionunclassified