2015
DOI: 10.17719/jisr.20154115085
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

İlköğreti̇mde Görev Yapan Öğretmenleri̇n Öğretme Sti̇lleri̇, Sinif Yöneti̇mi̇ Yaklaşimlari İle Öğretmenli̇k Mesleği̇ne Yöneli̇k Tutumlari Arasindaki̇ İli̇şki̇

Abstract: Bu çalışmada ilköğretimde görev yapan öğretmenlerde tespit edilen baskın öğretme stillerinin, sahip olunması gereken mesleki özelliklerden sınıf yönetimi yaklaşımıyla ve bunun yanında mesleğine yönelik tutumları arasında ne tür bir ilişkinin olduğu belirlenmeye çalışılmıştır. Burada ayrıca öğretme stilleri, sınıf yönetimi yaklaşımları ve öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları, cinsiyet, kıdem ve branş değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediği incelenmiştir. Araştırma nicel bir çalışma ol… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
3
1
1

Citation Types

1
1
0
7

Year Published

2016
2016
2023
2023

Publication Types

Select...
7

Relationship

0
7

Authors

Journals

citations
Cited by 8 publications
(10 citation statements)
references
References 6 publications
1
1
0
7
Order By: Relevance
“…Findings point out majority of teachers has student-centered teaching styles. This is supported by the findings of many other research such as Maden (2012), Üredi (2011), Bilgin andBahar (2008), Efilti and Çoklar (2013), Şentürk andİkikardeş (2011), Saracalioğlu et al (2010), Süral (2013), Lucas (2005), Labillois (2015), Lester Short (2001), Larenas et al (2011). Findings suggested that most of the teachers have convenient teaching styles indicated in the primary school curriculum.…”
Section: Discussionsupporting
confidence: 65%
“…Findings point out majority of teachers has student-centered teaching styles. This is supported by the findings of many other research such as Maden (2012), Üredi (2011), Bilgin andBahar (2008), Efilti and Çoklar (2013), Şentürk andİkikardeş (2011), Saracalioğlu et al (2010), Süral (2013), Lucas (2005), Labillois (2015), Lester Short (2001), Larenas et al (2011). Findings suggested that most of the teachers have convenient teaching styles indicated in the primary school curriculum.…”
Section: Discussionsupporting
confidence: 65%
“…When the findings of this study and similar studies in the literature are reviewed in general, it can be concluded that female teachers have higher tendency to think reflectively. The high levels of reflective thinking in female teachers may be affected by the findings that they have a more positive attitude towards teaching (Gürbüz & Kışoğlu, 2007;Çapri & Çelikkaleli, 2008;Camadan & Duysak, 2010;Kılınç, 2010), prefer student-oriented classroom management (Süral, 2013), and the perception that teaching is a profession that can complement family life, an idea which may be internalized by female teachers and student teachers (Doğan & Çoban, 2009). Thus, as Ünver (2003) mentioned, teachers with high levels of reflective thinking tendencies tend to have a positive attitude towards their profession, do not avoid taking responsibility in teaching environments, and act friendly and sincerely.…”
Section: Discussion Results and Suggestionsmentioning
confidence: 99%
“…Üredi (2006) öğretmenlerin öğrencilere bilgiyi nasıl aktardığı, öğrencilerle nasıl etkileşimde bulunduğu, öğrencileri nasıl sosyalleştirdiğine ilişkin davranışları öğretme stili olarak ifade etmiştir. Grasha (1994a) öğrenme stillerine üzerine yapmış olduğu çalışmalar esnasında öğretmenlerin sınıf ortamında sergilemiş oldukları tutumları, öz-yeterlik algıları, mesleğin getirmiş olduğu nitelikleri, öğretmen-öğrenci etkileşimini ve öğretim süreçlerini göz önüne alarak öğretmen davranışlarını 10 grupta sınıflandırmıştır (Gencel, 2013;Süral, 2013). Öğretme stillerini bu 10 davranış üzerine inşa ederek öğretmenleri beş farklı stile göre ayırmıştır.…”
Section: Introductionunclassified
“…Grasha göre öğretmenlerin sınıf ortamındaki öğretimi, tutumu ve davranışı beş öğretme stilinden sadece birine uymasa da bir ya da birkaç alana ait özellikler diğerlerine göre üstün olabilmektedir . Grasha (1996) kolej öğrencileri ve öğretmenleri ile yürüttüğü çalışmanın analizleri sonucunda öğretmenleri uzman, otoriter, kişisel model, rehber ve danışman olarak beş kategoriye ayırmıştır (Süral, 2013). Öğretme stillerine göre öğretmen özellikleri şu şekildedir:…”
Section: Introductionunclassified