2017
DOI: 10.30934/kusbed.359177
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Hemşirelerin Kişilik Özellikleri İle İş Performansları Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi

Abstract: Çalışanların kişilik özelliklerini bilmek, mesleklerinde sergilemiş oldukları performansı tespit etmeye yardımcı olabilmektedir. Bu çalışmada hemşirelerin kişilik özellikleri ile bireysel performans standartları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır.Yöntem: Araştırma tanımlayıcı tiptedir. Araştırmanın örneklemini araştırmaya katılmayı kabul eden 171 hemşire oluşturmuştur. Görüşme Formu, Eysenck Kişilik Anketi-Gözden Geçirilmiş Kısaltılmış Formu (EKA-GGK) ve Hemşirelik İş Yaşamı Kalitesi Ölçeği kullanı… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
2
1

Citation Types

0
2
0
4

Year Published

2019
2019
2023
2023

Publication Types

Select...
6

Relationship

0
6

Authors

Journals

citations
Cited by 8 publications
(6 citation statements)
references
References 18 publications
0
2
0
4
Order By: Relevance
“…Kişilik özelliklerinin mesleğe etkilerinin bilinmesi hemşirelik mesleğinde için hastalara bakım hizmeti verilirken sergilenen performansı ve uygulanan bakım kalitesini arttırmak açısından önemli olmaktadır (1,3) . Bu çalışmada, kişilik özellikleri incelendiğinde, hemşirelerde sırasıyla yumuşak başlılık ve dışa dönüklük en belirgin kişilik özellikleri olduğu, hemşirelerin en fazla kendilerini güvenilir, öz-disiplinli ve sempatik/sıcak olarak görürdükleri belirlendi.…”
Section: Discussionunclassified
See 3 more Smart Citations
“…Kişilik özelliklerinin mesleğe etkilerinin bilinmesi hemşirelik mesleğinde için hastalara bakım hizmeti verilirken sergilenen performansı ve uygulanan bakım kalitesini arttırmak açısından önemli olmaktadır (1,3) . Bu çalışmada, kişilik özellikleri incelendiğinde, hemşirelerde sırasıyla yumuşak başlılık ve dışa dönüklük en belirgin kişilik özellikleri olduğu, hemşirelerin en fazla kendilerini güvenilir, öz-disiplinli ve sempatik/sıcak olarak görürdükleri belirlendi.…”
Section: Discussionunclassified
“…Gözel ve ark. (1) tarafından yapılan bir çalışmada, depresif, duygusal ve çekingen kişilik özelliklerinin hemşirelerin iş performansını etkilediği saptanmıştır. Yönetici hemşirelerde kişilik özellikleri ve etkileyen kişisel ve mesleki özelliklerin değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilen bir çalışmada, bu çalışmadan farklı olarak yönetici hemşirelerin en yüksek puan ortalamasını Öz-denetim/ sorumluluk alt boyutundan aldıkları saptanmıştır.…”
Section: Discussionunclassified
See 2 more Smart Citations
“…Studies from the related literature found a negative correlation between neuroticism, psychotism and IJP, and a positive correlation between extraversion and IJP (Rothmann & Coetzer, 2003;Premuzic & Furnham, 2003;Poropat, 2011;Gözel, Atmaca, & Durat, 2017). According to these studies people with neuroticism tendency are weaker and less creative than those who are emotionally determined.…”
Section: Factors Affecting Job Performancementioning
confidence: 88%