2020
DOI: 10.21733/ibad.760027
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Evde Yaşayan Yaşlılarda Yalnızlık, Yaşam Doyumu ve Ölüm Kaygısının Belirlenmesi

Abstract: This article was checked by Turnitin. Similarity Index 26% Bu makalede araştırma ve yayın etiğine uyulmuştur.

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
2
1

Citation Types

0
6
0
6

Year Published

2021
2021
2024
2024

Publication Types

Select...
9

Relationship

0
9

Authors

Journals

citations
Cited by 16 publications
(12 citation statements)
references
References 17 publications
0
6
0
6
Order By: Relevance
“…The participating older individuals were found to have a moderate level of death anxiety (Table 3), which is in line with several studies in the literature. 30,31 This study found that the GDS-15 mean score was 6.26, which meant that the participants experienced little depression (Table 3). The findings of this study are in line with other study findings that indicate a low risk of depression in older individuals.…”
Section: Tablementioning
confidence: 85%
“…The participating older individuals were found to have a moderate level of death anxiety (Table 3), which is in line with several studies in the literature. 30,31 This study found that the GDS-15 mean score was 6.26, which meant that the participants experienced little depression (Table 3). The findings of this study are in line with other study findings that indicate a low risk of depression in older individuals.…”
Section: Tablementioning
confidence: 85%
“…Bu sorunların bir kısmı bireysel, psikolojik, fizyolojik ve sosyal sebeplerden kaynaklanırken bir kısmı yaşlının bulunduğu çevrenin özelliklerinden kaynaklanmaktadır (Demirel, 2019, s. 14). Bilişsel kayıpların başlaması ve kronik hastalıklar ile günlük yaşam aktivitelerinin yerine getirilmesi sorun haline gelmektedir (Bowling & Grundy, 1997;Çubukçu, 2005;Oğlak, 2014;Özkan Tuncay & Kars Fertelli, 2018;Tel, Güler & Tel, 2011). Ancak bu sorunlar geniş aile sisteminde yaşayan yaşlılara kıyasla yalnız yaşayan ya da eşi ile yaşayan yaşlılar tarafından daha fazla hissedilmektedir.…”
Section: Discussionunclassified
“…Görüşme yapılan yaşlılar arasından sadece yalnız yaşayan yaşlının ölüm korkusunu dile getirmiş olması dikkat çekicidir. Yapılan araştırmalar yaşlılık döneminde yalnız yaşamanın ölüm korkusunu arttırdığını, yakın akrabaları ile yaşayan yaşlıların yaşam doyumlarının daha yüksek olduğunu (Tel, Koç , & Tel Aydın, 2020); evde yalnız yaşayan yaşlılar tarafından ise yalnızlık sorununun daha fazla hissedildiğini (Ağırman & Gençer, 2017) göstermektedir.…”
Section: Discussionunclassified
“…Bu bağlamda, eşini kaybetmiş yaşlı bireylerin ölüm olgusuna ilişkin görüşlerinin ortaya konması geride kalan yaşlı eşe sunulacak bakım ve hizmetin kalitesini belirleyeceği için anlamlıdır. Konu ile ilgili literatür incelendiğinde yaşlı bireylerde eş kaybı sonrası başa çıkma yolları ile yaşlıların ölüm, yalnızlık, yaşam doyumu konuları ile yapılan çalışmalar olduğu görülmektedir (Aslan, Ergün, Duman, Bozdağ, Karataş & Fakirullahoğlu, 2018;Kiremitçi & Akçay, 2019;Tel, Koç & Tel Aydın, 2020). Bu bağlamda, eşini kaybetmiş olan yaşlı bireylerin ölüm olgusuna ilişkin görüşlerinin ortaya konması ilgili literatüre katkı verecektir.…”
Section: Introductionunclassified