2019
DOI: 10.18506/anemon.462717
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

2018 Yılı Liseye Geçiş Sınavı (LGS) Matematik Sorularının Öğrenme Alanları ve Yenilenmiş Bloom Taksonomisi Bağlamında Değerlendirilmesi

Abstract: Bu araştırma, İlköğretim Matematik Dersi 5., 6., 7. ve 8. Sınıflar öğretim programında yer alan öğrenme alanlarıyla, 2018 yılı Liseye Geçiş Sınavı'nda sorulan Matematik dersi soru alanları arasındaki ilişkinin belirlenmesi ve bu sorular ile Yenilenmiş Bloom Taksonomisine göre hangi düzeyde bilişsel süreçlerin ölçüldüğünün ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Araştırma verileri nitel araştırma yöntemi çerçevesinde doküman incelenmesi ile elde edilmiştir. Sınav toplam 20 matematik sorusu içermektedir. Verilerin ana… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1
1
1

Citation Types

1
8
0
24

Year Published

2021
2021
2023
2023

Publication Types

Select...
8

Relationship

0
8

Authors

Journals

citations
Cited by 41 publications
(33 citation statements)
references
References 5 publications
1
8
0
24
Order By: Relevance
“…Ancak LGS 2018 kapsamında yürütülen bir çalışmadan elde edilen bulgular ek süre verilmesinin dayandırıldığı gerekçe ile örtüşmemektedir. 2018 LGS uygulamasında kullanılan matematik testinin Yenilenmiş Bloom Taksonomisi'nin "uygulama" ve "analiz" basamaklarında bulunan sorulardan oluştuğu ve taksonominin en üst basamaklarında yer alan "değerlendirme" ve "sentez yapma" basamaklarına yönelik sorulara testte yer verilmediği ortaya koyulmuştur (Ekinci ve Bal, 2019). Büyüköztürk'e (2016) göre ülkemizde ortaöğretim kurumları arasında önemli farkların olmasının devlete ve aileye önemli yansımaları olmaktadır.…”
Section: Discussionunclassified
See 1 more Smart Citation
“…Ancak LGS 2018 kapsamında yürütülen bir çalışmadan elde edilen bulgular ek süre verilmesinin dayandırıldığı gerekçe ile örtüşmemektedir. 2018 LGS uygulamasında kullanılan matematik testinin Yenilenmiş Bloom Taksonomisi'nin "uygulama" ve "analiz" basamaklarında bulunan sorulardan oluştuğu ve taksonominin en üst basamaklarında yer alan "değerlendirme" ve "sentez yapma" basamaklarına yönelik sorulara testte yer verilmediği ortaya koyulmuştur (Ekinci ve Bal, 2019). Büyüköztürk'e (2016) göre ülkemizde ortaöğretim kurumları arasında önemli farkların olmasının devlete ve aileye önemli yansımaları olmaktadır.…”
Section: Discussionunclassified
“…Bununla beraber soruların yapılandırılma şekli bakımından TEOG'dan farklıdır. Yeni sistemdeki soruların TEOG'a göre daha üst düzey düşünme becerilerini ölçmeye yönelik olarak yapılandırıldığı görülmektedir (Ekinci ve Bal, 2019). Yeni sistem MEB tarafından ilk kez açıklandığında uygulamanın sayısal ve sözel oturum olmak üzere iki aşamada gerçekleştirileceği, toplam soru sayısının 60 olacağı ve iki oturumun 90 dakikada tamamlanacağı açıklanmıştı.…”
Section: Yılından İtibaren Ulusal Düzeyde Gerçekleştirilen Uygulamalar Merkezi Sınavlarunclassified
“…were at the level of analyzing. In addition, Ekinci and Bal (2019) concluded that LGS question types measured only cognitive processes in the applying and analysing steps of the revised Bloom Taxonomy. In a different study, Çintaş Yıldız (2015) found that middle school Turkish lesson exam questions were predominantly at the level of conceptual knowledge in the knowledge dimension, and at the level of understanding in the cognitive process dimension.…”
Section: Discussion Conclusion and Recommendationsmentioning
confidence: 99%
“…Ancak LGS'den önceki sınav sistemlerinde derslerin ağırlık katsayısının benzer oranlarda olduğu bilinmektedir 2005. LGS merkezi sınav matematik sorularının Bloom taksonomisine uygulama ve analiz basamaklarında yoğunlaştığını belirtmiştir (Ekinci & Bal, 2019). Benzer şekilde matematik sorularının üst düzey düşünme becerilerini ölçtüğünü belirten çalışmalarda mevcuttur (Baydar, 2019).…”
Section: Okul Yöneticilerinin Sınava Hazırlık Dönemine Yönelik Görüşleri Hakkındaki Bulgularunclassified
“…LGS ile ilgili öğretmen, öğrenci ve velilerin görüşlerine yönelik çalışmalar (Buldur & Acar, 2019;Demir & Yılmaz, 2019;Güler, Aslan & Çelik, 2019) yürütülmüştür. Bunun yanı sıra LGS merkezi sınav sorularının değerlendirilmesine yönelik çalışmalarda yürütülmüştür (Ekinci & Bal, 2019;Taşkın & Aksoy 2019b;Taşkın, Aksoy & Daşdemir, 2019). Ayrıca ortaöğretime geçiş sistemine ilişkin hangi tür çalışmalar yapıldığını gösteren çalışmalarda mevcuttur (Taşkın & Aksoy, 2019a).…”
Section: Introductionunclassified