2018
DOI: 10.17719/jisr.2018.2509
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Eli̇t Düzeyde Bi̇reysel Ve Takim Sporu Yapan Sporcularin Zi̇hi̇nsel Dayaniklilik Düzeyleri̇ni̇n Çeşi̇tli̇ Deği̇şkenlere Göre İncelenmesi̇

Abstract: ÖzÇalışmanın amacı; elit düzeyde bireysel ve takım sporu yapan sporcuların zihinsel dayanıklılık düzeylerini ve aralarında cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, spor yapma sürelerine göre fark olup olmadığını belirlemektir. Araştırmaya bireysel sporlardan (Atletizm, Boks, Karate, Bisiklet) 56'sı erkek (%54,6), 50'si kadın (%45,4) toplam 106 sporcu; takım sporlarından, (Futbol, Basketbol, Voleybol, Hentbol) Çalışmada yanıtların iç tutarlılığı Crα ile incelenmiş ve katsayısı .83 olarak bulunmuştur. Verilerin analizi … Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
3
1

Citation Types

1
3
0
7

Year Published

2019
2019
2023
2023

Publication Types

Select...
8

Relationship

0
8

Authors

Journals

citations
Cited by 26 publications
(11 citation statements)
references
References 4 publications
1
3
0
7
Order By: Relevance
“…In other words, it can be stated that the older the athletes get, the stronger the mental toughness they have. In parallel with our results, Yarayan et al (2018), Crust et al (2014), Marchant et al (2009) and Nicholls et al (2009) also reported that mental toughness develops as the one gets older. It was found that the variables experience, branch and gender have no effect on the variable mental toughness at 10% level.…”
Section: Discussionsupporting
confidence: 91%
“…In other words, it can be stated that the older the athletes get, the stronger the mental toughness they have. In parallel with our results, Yarayan et al (2018), Crust et al (2014), Marchant et al (2009) and Nicholls et al (2009) also reported that mental toughness develops as the one gets older. It was found that the variables experience, branch and gender have no effect on the variable mental toughness at 10% level.…”
Section: Discussionsupporting
confidence: 91%
“…Nitekim sporcu başarılı olmak için birçok fiziksel engelin yanında kaygı ve endişe gibi çokça psikolojik engeli de aşmak zorundadır (Biçer, 2008). Bu kapsamda sporcuların psikolojik yapılarının ele alındığı araştırmalarda zihinsel dayanıklılık (Gülhan ve Şahin, 2021;Gülşen, Yıldız, Yılmaz ve Şahan, 2019;Yarayan, Yıldız ve Gülşen, 2018), zihinsel antrenman (Cankurtaran, 2020;Çiftçi, Tolukan ve Yılmaz, 2020;Yarayan ve İlhan, 2018) ve atletik zihinsel enerji (Gülşen, Eryücel, Turna, Yıldız ve Eryücel, 2021;Chiou ve diğerleri, 2020;Yıldız, Yarayan, Yılmaz ve Kuan, 2020;Lu ve diğerleri, 2018) gibi güncel psikolojik becerilerin yanında duygusal zekâ ve kişilik de sürekli olarak ilgi gösterilen kavramlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Çünkü duygusal zekâ ve kişilik özellikleri sportif rekabet içerisinde önemli birer belirleyici olabilmektedir.…”
Section: Introductionunclassified
“…Bundan dolayı spor olgusu insan yaşamını birçok yönde etkileyerek psikolojik, sosyal ve ekonomik açıdan gelişimlerine katkı sağlamaktadır (Fernandes, Correia, Abreu ve Biscaria, 2013). Alanyazın incelendiğinde sporun insan yaşamına etkileri üzerine odaklanan birçok araştırmanın olduğu görülmektedir (Olmedilla, Ortega, Andreu & Ortin, 2015;Yıldız, Arı & Yılmaz, 2017;Yarayan, Yıldız & Gülşen, 2018;Yarayan & Ayan, 2018;Kavuran, Mutlu Bozkurt ve Dursun, 2020;Yarayan, Yıldız, Gülşen & İlhan, 2020;Arı ve ark., 2020).…”
Section: Introductionunclassified