2017
DOI: 10.21791/ijems.2017.4.4.
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Egy világméretű sportesemény, a 2017 Vizes Világbajnokság néhány társadalmi aspektusa a jövő managereinek szemszögéből a felkészülési időszakban

Abstract: A világ egyik legnagyobb sportrendezvényét a 2017-es Vizes Világbajnokságot és Masters Világbajnokságot Magyarországon rendezik. Jelen tanulmány a mega sportrendezvény társadalmi hatásait tárgyalja, és néhány hangsúlyos befolyásoló tényezőt vesz számba. A szerzők a nyári kezdés előtt 6 hónappal, a felkészülési időszakban vizsgálták a jövő managereinek vélekedéseit a feltárt társadalmi hatásokkal és az azonosított társadalmi és sportági befolyásoló tényezőkkel összefüggésben. Az empirikus kutatás helyszíne az o… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
4
1

Citation Types

0
2
0
3

Year Published

2020
2020
2023
2023

Publication Types

Select...
3
1
1

Relationship

0
5

Authors

Journals

citations
Cited by 5 publications
(5 citation statements)
references
References 0 publications
0
2
0
3
Order By: Relevance
“…Egy verseny szervezési szakaszai nem csak a szigorúan vett előkészítés, lebonyolítás, utómunkálatok szakaszokból állnak, hanem a versenyből adódó rövid-és hosszú távú hatásokra való odafigyelés, utógondozás is fontos része a folyamatnak. Kutatások igazolják (András & Kozma, 2014;Flyvbjerg et al, 2016;Hover et al, 2016a;Hover et al, 2016b;Bene & Móré, 2017), hogy a nagy nemzetközi versenyeknek megfigyelhető pozitív társadalmi és gazdasági hatásai vannak. Ilyen hatás például a sport iránti attitűdváltozás, munkahelyteremtő hatás, turizmus-élénkítő hatás, nemzeti büszkeség erősödése, önkéntesség népszerűbbé válása stb.…”
Section: Bevezetés Célokunclassified
“…Egy verseny szervezési szakaszai nem csak a szigorúan vett előkészítés, lebonyolítás, utómunkálatok szakaszokból állnak, hanem a versenyből adódó rövid-és hosszú távú hatásokra való odafigyelés, utógondozás is fontos része a folyamatnak. Kutatások igazolják (András & Kozma, 2014;Flyvbjerg et al, 2016;Hover et al, 2016a;Hover et al, 2016b;Bene & Móré, 2017), hogy a nagy nemzetközi versenyeknek megfigyelhető pozitív társadalmi és gazdasági hatásai vannak. Ilyen hatás például a sport iránti attitűdváltozás, munkahelyteremtő hatás, turizmus-élénkítő hatás, nemzeti büszkeség erősödése, önkéntesség népszerűbbé válása stb.…”
Section: Bevezetés Célokunclassified
“…In Hungary, swimming is an exceedingly popular sport. According to a 2016 survey conducted among students at the University of Debrecen (N = 214), swimming ranked as the second most popular sport for both active and passive sport consumption [12]. The Balaton Crossing, a prestigious open water sports event held at Lake Balaton, is particularly renowned.…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%
“…Every year, the event sees the participation of organ transplanted athletes, dialysis swimmers, and paraswimmers [13]. Multiple studies have shown that sports serve as a privileged tool for the social inclusion of people with disabilities [12].…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%
“…Az úszás Magyarországon nagyon népszerű sport. Egy 2016-os Debreceni Egyetem hallgatóit vizsgáló felmérés eredményei szerint (N=214) az úszás mind a passzív sportfogyasztás tekintetében (sport nézése), mind az aktív sportfogyasztás sportági rangsorában is a második legnépszerűbb sportágnak bizonyult (Bene -Móré, 2017). A Balaton-átúszás Magyarország és a Balaton legnépszerűbb, ikonikus nyíltvízi sporteseménye, melyet 2022-ben 40. alkalommal rendeztek meg.…”
Section: Introductionunclassified
“…(Balaton-átúszás közösségi oldala) A rendezvényen minden évben részt vesznek szervátültetett sportolók, dializált úszók és paraúszók is. (Magyar Szervátültetettek Szövetsége honlapja) Több kutatás eredménye is azt tükrözi, hogy a megváltozott munkaképességű, fogyatékossággal élő emberek társadalmi befogadásának kitüntetett eszköze a sport (Bene -Móré, 2017).…”
Section: Introductionunclassified