2020
DOI: 10.51119/ereegf.2020.7
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Ebeveynleri Boşanmış ve Boşanmamış Ergenlerin Yılmazlık Düzeyleri ile Algıladıkları Sosyal Destek Düzeyleri

Abstract: Bu betimsel araştırmada anne babası birlikte ve boşanmış lise öğrencilerinin yılmazlık düzeyleri ve algıladıkları sosyal destek düzeyleri incelenmiş ve karşılaştırılmıştır. Bu araştırma genel tarama modelinin alt türü olan ilişkisel tarama modeli ile yapılmıştır. Araştırmaya 262'si ailesi boşanmış, 322'si ailesi birlikte yaşayan olmak üzere toplam 584 lise öğrencisi (345 kız, 239 erkek) katılmıştır. Öğrenciler 9, 10, 11 ve 12. sınıflarda öğrenim görmekte olup, yaş aralığı 14-21 arasında değişmekte, yaş ortalam… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1

Citation Types

0
1
0
1

Year Published

2021
2021
2024
2024

Publication Types

Select...
2

Relationship

0
2

Authors

Journals

citations
Cited by 2 publications
(2 citation statements)
references
References 3 publications
0
1
0
1
Order By: Relevance
“…Bu araştırmada, sosyo ekonomik yönden dezavantajlı ergenlerde psikolojik dayanıklılığın en güçlü yordayıcısının algılanan sosyal destek olduğu sonucuna ulaşılmıştır Araştırmanın bu sonucu ergenlerle yapılan başka araştırma bulgularıyla (Markstrom vd., 2000;Şahin Baltacı & Karataş, 2015) benzerlik göstermektedir. Lise düzeyindeki ergenlerle yapılan bazı araştırmalarda algılanan sosyal desteğin, psikolojik dayanıklılığın güçlü bir yordayıcısı olduğu (Arastaman & Balcı 2013;Turgut, 2015), algılanan destek arttıkça dayanıklılık düzeyinin de arttığı (Güney, 2016) bildirilmiştir. Ayrıca hemşireler (Hsieh vd., 2017) ve özel gereksinimli çocukların ebeveynleri (Karaman, 2018) gibi farklı gruplarla yapılan bazı araştırmalar, algılanan sosyal desteğin yetişkinlerde de psikolojik dayanıklılığın önemli bir yordayıcısı olduğunu göstermektedir.…”
Section: Tartişma Ve Sonuçunclassified
See 1 more Smart Citation
“…Bu araştırmada, sosyo ekonomik yönden dezavantajlı ergenlerde psikolojik dayanıklılığın en güçlü yordayıcısının algılanan sosyal destek olduğu sonucuna ulaşılmıştır Araştırmanın bu sonucu ergenlerle yapılan başka araştırma bulgularıyla (Markstrom vd., 2000;Şahin Baltacı & Karataş, 2015) benzerlik göstermektedir. Lise düzeyindeki ergenlerle yapılan bazı araştırmalarda algılanan sosyal desteğin, psikolojik dayanıklılığın güçlü bir yordayıcısı olduğu (Arastaman & Balcı 2013;Turgut, 2015), algılanan destek arttıkça dayanıklılık düzeyinin de arttığı (Güney, 2016) bildirilmiştir. Ayrıca hemşireler (Hsieh vd., 2017) ve özel gereksinimli çocukların ebeveynleri (Karaman, 2018) gibi farklı gruplarla yapılan bazı araştırmalar, algılanan sosyal desteğin yetişkinlerde de psikolojik dayanıklılığın önemli bir yordayıcısı olduğunu göstermektedir.…”
Section: Tartişma Ve Sonuçunclassified
“…In some studies conducted with adolescents at high school level, it has been reported that perceived social support is a strong predictor of psychological resilience (Arastaman & Balcı 2013;Turgut, 2015), and as the perceived support increases, the level of resilience increases (Güney, 2016). In addition, some studies conducted with different groups such as nurses (Hsieh et al, 2017) and parents of children with special needs (Karaman, 2018)…”
Section: Extended Abstract 1 Introductionmentioning
confidence: 99%