2016
DOI: 10.15869/itobiad.60374
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Boşanma Nedenlerine Yönelik Tutumlar: Boşanmayı Artırıcı veya Engelleyici Faktörlere Yönelik Tutum Ölçeği Geliştirme Çalışması I

Abstract: ÖzBu araştırmanın temel amacı halkın boşanma nedenlerine yönelik tutumlarının araştırılmasıdır. Bu amaçla Türkiye genelinde 33 ilde Şubat 2014 tarihinde araştırma yapılmıştır. Örneklem genişliği % 95 güvenle ve % 2.5 hata payı ile 1.667 kişi bulunmuştur. Bu 33 ilde 18 yaş ve üzeri 1.667 kişiye rastgele (randomsampling) yöntemi ile yüz yüze görüşülerek anket uygulaması yapılmıştır. Verilerin faktör yapısını belirlemek amacıyla açımlayıcı faktör analizi uygulanmış ve analiz sonucunda cevapların dört faktörde top… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1

Citation Types

0
2
0
7

Year Published

2018
2018
2022
2022

Publication Types

Select...
7

Relationship

0
7

Authors

Journals

citations
Cited by 14 publications
(9 citation statements)
references
References 8 publications
0
2
0
7
Order By: Relevance
“…Boşanan kadınların büyük çoğunluğunun eşlerinden fiziksel şiddet görmüş, eşinin beğenilerine, giyimine, toplum içindeki davranışlarına aşırı müdahaleci olduğunu vurgulanmıştır. Doğan, (2016), boşanma nedenlerine yönelik tutumlar: boşanmayı artırıcı veya engelleyici faktörlere yönelik tutum ölçeği geliştirme çalışmasında, boşanma da önemli olan birinci faktörün eşlerin birbirlerine karşı ilgisizliği, sorumsuzluğu, evin ihmal edilmesi önemli faktörler olarak ortaya çıkarılmıştır.…”
Section: Li̇teratür İncelemesi̇unclassified
See 1 more Smart Citation
“…Boşanan kadınların büyük çoğunluğunun eşlerinden fiziksel şiddet görmüş, eşinin beğenilerine, giyimine, toplum içindeki davranışlarına aşırı müdahaleci olduğunu vurgulanmıştır. Doğan, (2016), boşanma nedenlerine yönelik tutumlar: boşanmayı artırıcı veya engelleyici faktörlere yönelik tutum ölçeği geliştirme çalışmasında, boşanma da önemli olan birinci faktörün eşlerin birbirlerine karşı ilgisizliği, sorumsuzluğu, evin ihmal edilmesi önemli faktörler olarak ortaya çıkarılmıştır.…”
Section: Li̇teratür İncelemesi̇unclassified
“…Boşanmalar psikolojik, ekonomik ve sosyal yönden toplumları etkilemektedir. Boşanmaların engellenmesi boşanmalara etki eden faktörlerin iyi araştırılmasına bağlıdır böylece boşanmaları etkileyen faktörlerin araştırılması önem taşımaktadır (Doğan, 2016).…”
Section: 1türkiye'de Boşanmalarunclassified
“…They found that Negative Binomial Regression was appropriate for their divorcement data. Doğan (2016) developed an attitude scale in his study in order to investigate the factors affecting divorce. In the study, descriptive factor analysis was applied to the data and the results were collected under 4 factors.…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%
“…Bu konuda her ülkede değişik çalışmalar yapılmaktadır. Çünkü boşanma toplumu psikolojik, sosyal ve ekonomik nedenlere bağlı olarak farklı açılardan etkilemektedir (Doğan, 2006(Doğan, , s. 1008.…”
Section: Introductionunclassified