2021
DOI: 10.31125/hunhemsire.966349
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Bir Aile Sağlığı Merkezi’ne Kayıtlı Bireylerde Sağlık Okuryazarlığı Seviyesi ve İlişkili Faktörler

Abstract: Bu çalışma, bir Aile Sağlığı Merkezi'ne kayıtlı bireylerin sağlık okuryazarlığı seviyesinin ve ilişkili faktörlerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı-ilişki arayıcı tasarımdaki bu çalışma, bir Aile Sağlığı Merkezi'ne başvuran 320 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Veriler, kişisel bilgi formu ve Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği-32 ile toplanmıştır. Bulgular: Katılımcıların %33.8'i yetersiz ve %42.2'si sorunlu/sınırlı sağlık okuryazarlığı seviyesindedir. Türkiye Sağlık Okuryaza… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1
1

Citation Types

0
4
0
3

Year Published

2022
2022
2024
2024

Publication Types

Select...
8

Relationship

1
7

Authors

Journals

citations
Cited by 10 publications
(7 citation statements)
references
References 11 publications
0
4
0
3
Order By: Relevance
“…In the study of Yakar et al in which they examined the health literacy levels of patients who applied to a university hospital outpatient clinic and the affecting factors, they reported that there was a relationship between low health literacy level and low education level (15). Ilgaz from Turkey showed that there is a relationship between health literacy and education level in a study with 320 participants (16).…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 99%
“…In the study of Yakar et al in which they examined the health literacy levels of patients who applied to a university hospital outpatient clinic and the affecting factors, they reported that there was a relationship between low health literacy level and low education level (15). Ilgaz from Turkey showed that there is a relationship between health literacy and education level in a study with 320 participants (16).…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 99%
“…Yapılan araştırmalara göre kadınların sağlık okuryazarlığı düzeyleri erkeklerden daha düşük çıkmıştır (Yakar vd. 2019;Ilgaz 2021). Malatyalı ve Biçer (2018) tarafından yapılan araştırmaya göre ve Akyol Güner, Kuzu ve Bayraktaroğlu (2020) tarafından yapılan bir araştırmaya göre ise kadınların genel sağlık okuryazarlık düzeyleri erkeklere göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.…”
Section: Tartişma Ve Sonuçunclassified
“…Çalışmalar, finansal yoksunluk, sosyal statü, eğitim düzeyi ve yaşın düşük sağlık okuryazarlığı seviyeleri ile ilişkili olduğunu göstermektedir. 6,16,20,26,[28][29][30] Çalışmalarda gelir düzeyi düşük, daha az eğitimli ve yaşlı bireylerin düşük sağlık okuryazarlığı açısından daha riskli olduğu vurgulanmaktadır. 6,16,20,26,[28][29][30] 31,32 Çalışmada meslek, eğitim ve gelir durumunun kronik hastalığa uyum ile ilişkili olduğu bulunmuştur.…”
Section: Sağlık Okuryazarlığı öLçeğiunclassified
“…6,16,20,26,[28][29][30] Çalışmalarda gelir düzeyi düşük, daha az eğitimli ve yaşlı bireylerin düşük sağlık okuryazarlığı açısından daha riskli olduğu vurgulanmaktadır. 6,16,20,26,[28][29][30] 31,32 Çalışmada meslek, eğitim ve gelir durumunun kronik hastalığa uyum ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Ev kadınlarının, okumayı engelleyecek düzeyde görme sorunu olanların, eğitim ve gelir düzeyi düşük bireylerin kronik hastalığa uyumunun daha düşük olduğu belirlenmiştir.…”
Section: Sağlık Okuryazarlığı öLçeğiunclassified