2022
DOI: 10.18069/firatsbed.946663
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Anne-Baba Eği̇ti̇mi̇: Ebeveynleri̇n Eği̇ti̇m Deneyi̇mleri̇ Ve Gereksi̇ni̇mleri̇

Abstract: Bu çalışmanın amacı ebeveynlerin çocuklarının gelişim sürecinde ihtiyaç duydukları bilgiye ulaştıkları kaynakları tespit etmek, karşılaştıkları sorun alanlarını ve bu sorun alanlarına ilişkin talep ettikleri eğitim konularını ortaya çıkarmaktır. Bu doğrultuda "Ebeveyn ihtiyaç analizi anket formu" ve "Kişisel bilgi formu" kullanılarak 154 ebeveyne ulaşılmıştır. Çalışmanın sonucunda, çocuğun gelişimine ilişkin olarak ebeveynlerin sorun yaşadıkları alanların davranış yönetimi/problemi, psikolojik destek, kardeş i… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
3
2

Citation Types

0
0
0
3

Year Published

2023
2023
2023
2023

Publication Types

Select...
3
2
1

Relationship

0
6

Authors

Journals

citations
Cited by 6 publications
(5 citation statements)
references
References 25 publications
0
0
0
3
Order By: Relevance
“…For this reason, a guide on family participation can be prepared, seminars or other methods can be used to explain how families can positively affect their children's education. Koç et al (2022) conducted a survey to find out the family's educational needs. According to the study, families generally have problems about managing their children's behaviors, psychological problems, their relations with siblings, technology addiction, academic improvement and guidance, adolescence and health problems.…”
Section: Conclusion and Suggestionsmentioning
confidence: 99%
See 1 more Smart Citation
“…For this reason, a guide on family participation can be prepared, seminars or other methods can be used to explain how families can positively affect their children's education. Koç et al (2022) conducted a survey to find out the family's educational needs. According to the study, families generally have problems about managing their children's behaviors, psychological problems, their relations with siblings, technology addiction, academic improvement and guidance, adolescence and health problems.…”
Section: Conclusion and Suggestionsmentioning
confidence: 99%
“…Moreover, the study revealed that parents need training in healthy parenting attitude, skills in communication with their children, child education, nutrition, behavioral management. As Koç et al (2022) indicates parents should be trained about their parenting skills, managing behaviors, guiding effectively and handling psychological problems.…”
Section: Conclusion and Suggestionsmentioning
confidence: 99%
“…Anne-baba eğitimleri, ailede bulunan bireylerin desteklenmesi ve aile içindeki yaşantıların iyileştirilmesine yönelik gerçekleştirilen eğitim programlarını kapsayan; sistematik, kavramsal ve dinamik bir süreçtir (Cavkaytar, 1998;Koç, Koçtürk ve Zencir, 2022;Üstünoğlu, 1991). Sanayi devrimi yıllarında geniş ailelerden çekirdek aile yapısına geçişte ihtiyaç duyulan aile eğitimleri, ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri'nde uygulanmaya başlanmıştır.…”
Section: Introductionunclassified
“…Programların uygulayıcısı olarak da okul öncesi öğretmenleri, sınıf öğretmenleri ve okul psikolojik danışmanlara önemli roller düşmektedir. Çünkü okul öncesi ve ilkokula devam eden öğrencilerin aileleri ve öğretmenleri arasında daha yakın bağları vardır (Epstein, 1995) ve anne-babalar ihtiyaç duydukları desteği en çok sınıf öğretmenleri, okul psikolojik danışmanları ve okul öncesi öğretmenlerinden aldıklarını belirtmektedir (Abdülhakimoğulları ve Samancı, 2022;Koç, Koçtürk ve Zencir, 2022). Ayrıca okul öncesi dönemden itibaren kurulan sağlıklı aile içi ilişkiler çocuğun akademik, sosyal, bilişsel olmak üzere birçok gelişim alanında olumlu katkı sağlar (Kandır ve Alpan, 2008, Grindal ve diğerleri, 2016, Kumpfer, Magalhaes, ve Ahearn Greene, 2016.…”
Section: Introductionunclassified