2019
DOI: 10.17755/esosder.491522
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Yöneti̇ci̇ Kararlari Ve Bi̇li̇şsel Esnekli̇ği̇: Yöneti̇ci̇ler Nasil Karar Aliyor? Nörobi̇li̇m Ne Di̇yor?

Abstract: Bu araştırmanın temel amacı, yöneticilerin karar verme davranışlarını anlamak ve nörobilim bulgularıyla bu davranışları tartışmaktır. Karar verme araştırmaları farklı disiplinlerce birçok boyutta değerlendirildiğinden, araştırmaya bir sınırlama zorunluluğu doğmuştur. Bu maksatla yöneticilerin karar davranışları araştırmada; "rasyonellik", "sezgisellik" ve "bilişsel esneklik" boyutlarıyla incelenmiştir. Yine aynı boyutlar nörobilimin ortaya koyduğu bulgular ışığında analiz edilmiştir. Nitel araştırma yönteminin… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
4
1

Citation Types

0
2
0
5

Year Published

2021
2021
2023
2023

Publication Types

Select...
5

Relationship

1
4

Authors

Journals

citations
Cited by 6 publications
(7 citation statements)
references
References 60 publications
(23 reference statements)
0
2
0
5
Order By: Relevance
“…Klasik analitik karar süreçleri; problem tanımlama, amacı belirleme, seçenekleri tespit etme, değerlendirme, karar verme, kararı uygulama aşamalarıyla özetlenir. Son yıllarda yapılan betimsel araştırmalar ise karar vericilerin özellikle zaman baskısı altında rasyonel süreçleri takip etmediklerini bulmuşlardır (Klein, 1993, s.140;Yaşar, 2019). Alanyazında karar verme davranışlarına ait çok farklı model bulunmasından araştırmada kullanılan modeller kapsamında sınırlandırma zorunluluğu doğmuştur.…”
Section: Karar Verme Davranışıunclassified
“…Klasik analitik karar süreçleri; problem tanımlama, amacı belirleme, seçenekleri tespit etme, değerlendirme, karar verme, kararı uygulama aşamalarıyla özetlenir. Son yıllarda yapılan betimsel araştırmalar ise karar vericilerin özellikle zaman baskısı altında rasyonel süreçleri takip etmediklerini bulmuşlardır (Klein, 1993, s.140;Yaşar, 2019). Alanyazında karar verme davranışlarına ait çok farklı model bulunmasından araştırmada kullanılan modeller kapsamında sınırlandırma zorunluluğu doğmuştur.…”
Section: Karar Verme Davranışıunclassified
“…In several studies, the cognitive flexibility was measured and examined its relationship with other variables (Altunkol, 2011;Asıcı & İkiz, 2015;Bilgin, 2009aBilgin, , 2009bBilgin, 2017;Camcı Erdoğan, 2018;Chen, He, & Fan, 2019;Çikrıkci, 2018;Dennis & Vander Wal, 2010;Doğan Laçin & Yalçın, 2019;Esen Aygün, 2018;Gabrys, Tabri, Anisman, & Matheson, 2018;Günaydın & Öztürk, 2016;Gündüz, 2013;Kaptanbaş Gürbüz & Sezgin Nartgün, 2018;Kercood, Lineweaver, Frank, & Fromm, 2017;Lange & Dewitte, 2019;Önen & Koçak, 2015;Özgür & Çuhadar, 2015;Sapmaz & Doğan, 2013;Turan, Durgun, Kaya, Ertaş, & Kuvan, 2019;Üzümcü & Müezzin, 2018;Yaşar, 2019;Yaşar Ekici & Balcı, 2019;Yelpaze & Yakar, 2019). Bilgin (2009b) found that authoritarian parental attitudes, social competency expectancy and problem-solving skills affected the cognitive flexibility significantly.…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%
“…Günümüzde daha çok tıp biliminde Latince olarak kullanılan "Nervus" kelimesi ve Eski Yunanca'da "neûron" olarak adlandırılan "Nöro" kelimesi, tarihte ilk defa 17. yüzyılda nöroloji teriminin tanımında kullanılmıştır (Yaşar, 2019(Yaşar, : 1179. Nöro kavramı, insanın zihinsel olarak yaşamını nasıl sürdürdüğü ile ilgili bir kavram olup, beş duyu organı aracılığıyla algılanan dış dünyaya yönelik nörolojik süreçleri ifade etmektedir (Taştan, Set & Çayır, 2014: 64).…”
Section: Introductionunclassified
“…Nörobilimsel çalışmalar, insan beyninde bu nöral bağların davranış ve öğrenme ile ilişkisine ışık tutmayı amaçlamaktadır (Usul & Çağlan, 2018: 456). Bu çerçevede nörobilim, insanı ve özellikle insan beyninin karar süreçlerini anlama, insanların nasıl karar verdiğini açıklama yolunda öncü bir bilim dalı olmaktadır (Yaşar, 2019(Yaşar, : 1117. Öyle ki nörobilim sayesinde, insan beyninin karar alma sırasında nasıl çalıştığına dair bir model oluşturulmaktadır (Birnberg & Ganguly, 2012: 2).…”
Section: Introductionunclassified
See 1 more Smart Citation