2020
DOI: 10.31680/gaunjss.737158
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Üst Düzey Sporcuların Egzersiz Bağımlılık Düzeylerinin İncelenmesi

Abstract: Öz Araştırmada üst düzey sporcuların egzersiz bağımlılığı düzeylerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, 66'sı takım (basketbol, Amerikan futbolu) ve 94'ü bireysel (atletizm, güreş) olmak üzere toplam 160 (35 kadın, 125 erkek) milli takımda yer alan üst düzey sporcu üzerinden yürütülmüştür. Araştırmada "Kişisel Bilgi Formu" ve "Egzersiz Bağımlılığı Ölçeği (EBÖ)" kullanılmıştır. Araştırmanın modeli, nicel araştırma yöntemlerinden betimleyici bir tarama desenidir. Araştırmada pearson korelasyon katsayısı, Ma… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1

Citation Types

1
4
1
5

Year Published

2021
2021
2023
2023

Publication Types

Select...
10

Relationship

1
9

Authors

Journals

citations
Cited by 19 publications
(11 citation statements)
references
References 19 publications
1
4
1
5
Order By: Relevance
“…In a study on high-level athletes and exercise addiction, it was observed that the financial income levels of individuals did not differ according to their addiction status (Demirel and Cicioğlu, 2020). In a study examining students, it was reported that the financial income levels of the participants did not have an effect on addiction (Tekkurşun Demir and Türkeli, 2019).…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 99%
“…In a study on high-level athletes and exercise addiction, it was observed that the financial income levels of individuals did not differ according to their addiction status (Demirel and Cicioğlu, 2020). In a study examining students, it was reported that the financial income levels of the participants did not have an effect on addiction (Tekkurşun Demir and Türkeli, 2019).…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 99%
“…ilişkin günümüzdeki ya da geçmişteki verilerin tamamının gözden geçirilmesi mantığına dayanmaktadır (Karasar, 2020). Yapılan bazı araştırmalarda ise katılımcıların YG ile egzersiz bağımlılık düzeylerinde anlamlı fark görülmediği belirtilmiştir (Konuş, 2019;Birgönül, 2019;Demirel, 2019;Orhan ve ark., 2019;Namlı ve ark., 2018;Uz, 2015). Demir ve Türkeli (2019), Bootan (2018) Sonuç olarak; yaş ilerledikçe egzersiz bağımlılığı ortalamasının da arttığı, ileri yaştaki kadınların genç yaştaki kadınlara göre kendilerine daha fazla zaman ayırması ve aynı zamanda ileri yaşın getirdiği fiziksel olumsuzluklardan daha az etkilenmek ve serbest zamanlarında fiziksel aktivite gibi rekreatif faaliyetlere daha fazla yönelmeleri gibi etkenlerden kaynaklandığı söylenebilir.…”
Section: Yöntemunclassified
“…Kaplan ve Aydın (2022) üniversite öğrencilerinin sağlıklı yaşam davranışları ile sağlıklı yaşam davranışlarını etkileyen faktörleri inceledikleri çalışmada, genel olarak öğrencilerin %44,3'ünün sağlıklı yaşam davranışları iyi düzeyde olduğunu, eğitim süresince ailelerin yanında kalan bireylerin sağlıklı bir yaşam sürdürdükleri ifade etmişlerdir 17 . Demirel ve Cicioğlu (2020) tarafından yapılan araştırmada katılımcıların, gelir durumu, spor yaşı, branş ve cinsiyet değişkeni ile egzersiz ölçeği puan ortalamasına bakıldığında bağımlı grupta yer aldığını bildirmişlerdir 18 . Dervişoğlu ve ark., (2022) yaptıkları çalışmada katılımcıların vücut ağırlığı ile egzersiz bağımlılığı ölçeği toplam puan ortalaması açısından anlamlı farklılık olmadığı, vücut ağırlığı arttıkça egzersize duyulan ihtiyacın arttığını ifade etmişlerdir 19 .…”
Section: Introductionunclassified