2019
DOI: 10.19160/ijer.550840
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Üniversite Öğrencilerinin Fonksiyonel Olmayan Tutumlarının İncelenmesi

Abstract: Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerin fonksiyonel olmayan tutumlarını çeşitli değişkenler açısından incelemektir. Genel tarama deseninin kullanıldığı bu araştırmaya 1037 üniversite öğrencisi katılmıştır. Weismann ve Beck (1978) tarafından geliştirilen, Şahin ve Şahin (1992) tarafından Türkçeye uyarlanan "Fonksiyonel Olmayan Tutumlar Ölçeği" kullanılarak toplanan veriler SPSS 25 paket program ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda üniversite öğrencilerin fonksiyonel olmayan tutumları arasında sınıf… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1
1

Citation Types

0
1
0
2

Year Published

2022
2022
2024
2024

Publication Types

Select...
3

Relationship

0
3

Authors

Journals

citations
Cited by 3 publications
(3 citation statements)
references
References 11 publications
0
1
0
2
Order By: Relevance
“…Based on the results of the study, it was revealed that the scores of depression, negative automatic thoughts and dysfunctional attitudes did not differ according to the age variable. After reviewing the related literature (Bulut, 2016;Pesen and Çelik, 2019;Yiğitbaş, 2016), the results obtained in the study show similarity.…”
Section: Methodsmentioning
confidence: 64%
See 1 more Smart Citation
“…Based on the results of the study, it was revealed that the scores of depression, negative automatic thoughts and dysfunctional attitudes did not differ according to the age variable. After reviewing the related literature (Bulut, 2016;Pesen and Çelik, 2019;Yiğitbaş, 2016), the results obtained in the study show similarity.…”
Section: Methodsmentioning
confidence: 64%
“…"Her zaman iyi bir iş yapmazsam insanlar bana saygı duymaz" gibi katı bir inançtır. İşlevsel olmayan tutumlara sahip bireyler, her şeyin kendi kontrolünde olması gerektiğine, ne yaparlarsa yapsınlar sosyalleşmeye, onaylanmaya ihtiyaç duyduklarına ve hayatın her alanında başarılı olmaları gerektiği gibi katı düşünce ve inançlardan oluşmaktadır (Bibi, Khalid, Mehmood ve Shafique, 2020 ;Pesen ve Çelik, 2019). Akbaba Türkoğlu (2013), depresyon da olan kadın hastaların depresyona sahip olmayan kadınlara göre daha fazla işlevsel olmayan tutumlara sahip olduğu belirlenmiştir.…”
Section: Kuramsal çErçeveunclassified
“…Çalışmada kullanılan ölçme araçlarından elde edilen puanlara ait ortalama ve standart sapma puanları aşağıda Tablo 2'de bulunmaktadır. BUO Fonksiyonel olmayan tutumların cinsiyet değişkenine göre ilişkisine yönelik elde edilen sonuçları destekleyen çalışmalarda (Haliloğlu, 2008;Pesen ve Çelik, 2019;Yiğit, 2021) benzer şekilde erkeklerin daha yüksek puana sahip olduğu ancak Altıntaş'ın (2006) yapmış olduğu çalışmada ise kadınların daha yüksek puana sahip olduğu görülmektedir. Ayrıca fonksiyonel olmayan tutumun cinsiyet değişkenine göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığına (Çengelci, 2009).…”
Section: Değişkenlerle İlgili Betimsel Analizlerunclassified