2017
DOI: 10.5812/mejrh.43478
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

The Effects of Acute Mobile Phone Radiation on the Anxiety Level of Male Rats

Abstract: Objectives: Despite two decades of using mobile phone, the biological effects of electromagnetic radiation remain controversial. The study was conducted to determine the effect of mobile phone waves on anxiety-like behaviors in male rats. Methods: A total number of 80 male naive rats were, randomly, divided into eight groups (Control, 900, 1 800, and 2 100 MHz exposure). The acute and chronic effects of mobile phone radiation on the anxiety profile was compared considering a 45-min session and seven sessions o… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
5

Citation Types

0
3
0
2

Year Published

2018
2018
2022
2022

Publication Types

Select...
5
1

Relationship

0
6

Authors

Journals

citations
Cited by 6 publications
(5 citation statements)
references
References 24 publications
0
3
0
2
Order By: Relevance
“…8 Hence, many studies have shown that the 1.8 and 2.4 GHz frequency bands alter the biological, physiological, and behavioral influence of EMFs on people and animal models. 9,10 Additionally, human studies have been conducted to assess the effects of these radiations on anxiety, sleep, behavioral characteristics, and cognitive functioning. 1 Thus, individual measurements of anxiety can aid in the early identification of mental illness 11 .…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%
“…8 Hence, many studies have shown that the 1.8 and 2.4 GHz frequency bands alter the biological, physiological, and behavioral influence of EMFs on people and animal models. 9,10 Additionally, human studies have been conducted to assess the effects of these radiations on anxiety, sleep, behavioral characteristics, and cognitive functioning. 1 Thus, individual measurements of anxiety can aid in the early identification of mental illness 11 .…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%
“…Derlemede, bu çalışmalara ait 840 MHz frekans şiddeti ve üzerindeki RF/MW-EMR frekans aralığı, SAR, güç yoğunluğu veya elektrik alan, radyasyon maruziyet kurulum sistemi, maruziyet süresi ve bölgesi, hayvan modeli ve yaşı, incelenen deneysel parametreler ile çalışmaların sonuçları değerlendirilmiştir. Derlemede incelenen anksiyete veya anksiyete benzeri davranış üzerine RF/MW-EMR maruziyetinin etkileri ile ilgili çalışmalar değerlendirildiğinde, 19 çalışmada pozitif etki (6, 12, 13, 17, 18, 20, 22, 24, 25, 27-29, 32-34, 36, 37, 39, 40), beş çalışmada negatif etki (16,22,23,30,32) gözlenmiştir ve dokuz çalışmada ise herhangi bir anlamlı etki gözlenmemiştir (7,14,15,19,21,26,31,35,38). Bununla birlikte depresyon veya depresyon benzeri davranış üzerine RF/MW-EMR maruziyetinin etkileri ile ilgili çalışmalar değerlendirildiğinde ise, bir çalışmada pozitif etki (37), bir çalışmada negatif etki (40) saptanmış ve üç çalışmada ise anlamlı bir etki saptanmamıştır (7,25,37).…”
Section: Introductionunclassified
“…Bununla birlikte depresyon veya depresyon benzeri davranış üzerine RF/MW-EMR maruziyetinin etkileri ile ilgili çalışmalar değerlendirildiğinde ise, bir çalışmada pozitif etki (37), bir çalışmada negatif etki (40) saptanmış ve üç çalışmada ise anlamlı bir etki saptanmamıştır (7,25,37). Değerlendirilen literatür çalışmaları içinde, araştırmada kullanılan deneysel hayvanın cinsiyetine (22,34), anksiyete veya depresyon davranış testlerine (13,16,17), EMA maruziyetindeki deneysel koşullar (frekans şiddeti, genlik modülasyonu, SAR değeri vb) ve/veya çevresel koşullara adaptasyon süreçlerine bağlı deney protokollerine (23,32,37) ve nörogelişimsel süreçlere (30) CAT: katalaz; CRH-2: corticotrophin releasing hormone-2 (kortikotropin salıcı hormon-2); EMA: elektromanyetik alan; EMR: elektromanyetik radyasyon; EPM: elevated plus maze (yükseltilmiş artı labirent); GPx: glutatyon peroksidaz; GR: glucocorticoid receptor (glukokortikoid reseptör); GSM: global system for mobile communications (mobil iletişim için küresel sistem); MDA: malondialdehit; mEPSCs: miniature excitatory postsynaptic currents (minyatür uyarıcı postsinaptik akımlar); MMP: mitochomdrial membrane potential (mitokondrial membran potansiyeli); RF: radyofrekans; RF-EMR: radyofrekans-elektromanyetik radyasyon; SAR: specific absorbation rate (spesifik absorbiyon oranı); SOD: süperoksit dismutaz (16,22,23,30,32) ile bir depresyon çalışmasında negatif (40) etkileri saptanırken, dokuz anksiyete (7,14,15,19,21,26,31,35,38) ve üç depresyon (7,25,37) çalışmalarında ise anlamlı bir etkisi saptanmamıştır. Ayrıca derlemede değerlendirilen çalışmalardaki RF/MW-EMR maruziyetinin anksiyete ve/veya depresyon üzerine etkilerine dayalı çelişkili sonuçların, hayvan modellerinde kullanılan farklı anksiyete ve/veya depresyon benzeri davranış testleri ve ölçüm param...…”
Section: Introductionunclassified
“…For example Kaur and Khera [35] studied the impact of cell phone radiations on pituitary gland and biochemical parameters in albino rat. Special focus was also carried out on the effect of mobile phone radiation on spermatogenesis [36], testicular function [37], brain structure and functions [38], thyroid glands [39], heart tumors [40], anxiety level [41] and on blood factors [42]. In addition, Wyde et al [43] studied the effects of cell phone radiation on body temperature in rodents.…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%