2019
DOI: 10.17240/aibuefd.2019.19.49440-487223
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Teachers’ Views on the Occupatinonal Image of Teaching: A Scale Development and Implementation Research

Abstract: ÖZBu araştırma, öğretmenlik mesleğinin imajını ortaya çıkarmaya yönelik ölçek geliştirme ve uygulama süreçlerini kapsayan bir karma yöntem çalışmasıdır. Araştırma kapsamında öğretmenlik mesleğinin imajını ölçecek geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı geliştirmek ve bu ölçek ile öğretmenlerin görüşlerine göre öğretmenlik mesleğinin imajını ortaya çıkarmak hedeflenmiştir. "Öğretmenlik mesleği imaj ölçeği" olarak adlandırılan ölçek beş boyuttan ve 28 maddeden oluşmaktadır. Ölçek toplam varyansın %54,9'unu açıklama… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1
1

Citation Types

0
2
0
1

Year Published

2021
2021
2023
2023

Publication Types

Select...
5

Relationship

0
5

Authors

Journals

citations
Cited by 7 publications
(13 citation statements)
references
References 30 publications
0
2
0
1
Order By: Relevance
“…In their research, Erzen and Erçapan (2018) stated that according to the opinion of the participating teachers, 30% believed that the prestige level of the teacher profession in the society was low and 70% believed that it was moderate. Doğan and Bayrak (2019) reported that teachers generally had negative views regarding the general image of the profession. In this research, teacher views which were generally negative about the factors that affected the teacher image were collected under 10 themes.…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 99%
See 1 more Smart Citation
“…In their research, Erzen and Erçapan (2018) stated that according to the opinion of the participating teachers, 30% believed that the prestige level of the teacher profession in the society was low and 70% believed that it was moderate. Doğan and Bayrak (2019) reported that teachers generally had negative views regarding the general image of the profession. In this research, teacher views which were generally negative about the factors that affected the teacher image were collected under 10 themes.…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 99%
“…Media has the effect of "creating and guiding perception" in forming professional images. The programs and news in the media about teachers' income and their negative behaviors affect the society (Doğan & Bayrak, 2019). Under the media theme, one of the variables that was selected by the teachers as a negative factor, teachers reported the use of obsessive, mocking and negative teacher models in TV series and movies.…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 99%
“…Sadece kurum türü değişkeni ile ilgili olarak anaokulu kurum tipinde örneklem büyüklüğü 30'un altında olduğu için non-parametrik testlerden Kruskal Wallis-H Testi kullanılmıştır. Verilere ait ortalamalar yorumlanırken kullanılan ölçeğin geliştirildiği çalışmada ifade edildiği şekliyle 1,00-1,80 arasındaki değerler "imaj düzeyi çok düşük"; 1,81-2,60 arasındaki değerler "imaj düzeyi düşük"; 2,61-3,40 arasındaki değerler "imaj düzeyi orta"; 3,41-4,20 arasındaki değerler "imaj düzeyi iyi"; 4,21-5,00 arasındaki değerler ise "imaj düzeyi çok iyi" olarak yorumlanmıştır (Doğan ve Bayrak, 2019).…”
Section: Verilerin Analiziunclassified
“…Araştırma sonucuna göre katılımcıların öğretmenlik meslek imajına yönelik görüşlerinin "orta" düzeyde olduğu belirlenmiştir. Cansız ve Özgenel (2021), Doğan (2018), Erarslan (2022) ile Özdemir ve Orhan (2020), çalışmalarında öğretmenlerin öğretmenlik meslek imajına yönelik algılarının da benzer şekilde orta düzeyde olduğu sonucuna ulaşmışlardır. Bu sonucun aksine Eraslan (2022), Sönmez ve Cemaloğlu (2017) ile Ünsal ve Bağçeci'nin (2016) araştırmalarında öğretmenlerin öğretmenlik meslek imajına yönelik algılarının düşük düzeyde olduğu görülmüştür.…”
Section: Sonuç Ve Tartişmaunclassified
“…Ünsal ve Bağçeci (2016) öğretmenlerin mesleki imajlarının toplumsal algısının düşük düzeyde olduğunu bulmuşlardır. Polat, Kayısılı, Aydın, (2015) tarafından yapılan araştırmada eğitim politikalarının etkili olmadığı, öğretmenlik mesleğinin toplum tarafından itibarlı bir meslek olarak görülmediği ayrıca Doğan ve Bayrak (2019) tarafından yapılan başka bir araştırmada ise öğretmenlerin mesleki imaj incelemesinde toplumsal algı ve medya algısı düşük bulunmuştur. Bu duruma medyada öğretmenler hakkında yapılan olumsuz haberlerin etkisinin olduğu belirtilmiştir.…”
Section: Introductionunclassified