2020
DOI: 10.21565/ozelegitimdergisi.518651
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Tablet Üzerinde Eş Zamanlı İpucuyla Sunulan Nokta Belirleme Tekniği Kullanarak Rakam-Nesne Eşleme Öğretiminde Dokunarak Rakamları Öğrenelim Yazılımının Etkililiği

Abstract: Bu araştırmanın amacı, zihinsel yetersizliği olan öğrencilere tablet üzerinde rakamlarla nesneleri eşleme becerisinin öğretiminde, eş zamanlı ipucu yöntemiyle sunulan nokta belirleme tekniğinin kullanıldığı Dokunarak Rakamları Öğrenelim yazılımının etkililiğini incelemektir. Araştırmada tek denekli araştırma modellerinden katılımcılar arası yoklama denemeli çoklu yoklama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcılarını, Bolu ilinde bulunan, rehabilitasyon merkezine devam eden hafif düzeyde zihinsel yetersiz… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
3
1
1

Citation Types

0
0
0
2

Year Published

2021
2021
2023
2023

Publication Types

Select...
4
1

Relationship

0
5

Authors

Journals

citations
Cited by 6 publications
(10 citation statements)
references
References 6 publications
0
0
0
2
Order By: Relevance
“…Teknik, çok duyulu bir yaklaşım sunar ve öğrencilere rakamları hem görsel hem de dokunsal olarak öğretir (Nuhoğlu & Eliçin, 2013;Vinson, 2004). Teknolojik araçların, özellikle tabletlerin, OSB tanılı bireylerin akademik beceri kazanımında etkili olduğu gözlemlenmiştir (Acungil, 2014;Bosseler & Massaro, 2003;Eliçin, 2015;Öztürk, 2016).…”
Section: Genişletilmiş Türkçe öZetunclassified
See 2 more Smart Citations
“…Teknik, çok duyulu bir yaklaşım sunar ve öğrencilere rakamları hem görsel hem de dokunsal olarak öğretir (Nuhoğlu & Eliçin, 2013;Vinson, 2004). Teknolojik araçların, özellikle tabletlerin, OSB tanılı bireylerin akademik beceri kazanımında etkili olduğu gözlemlenmiştir (Acungil, 2014;Bosseler & Massaro, 2003;Eliçin, 2015;Öztürk, 2016).…”
Section: Genişletilmiş Türkçe öZetunclassified
“…In addition to smart boards used in schools, tablets have now been incorporated into educational life. In studies conducted to help individuals diagnosed with ASD acquire academic skills, it has been observed that technological devices are utilized (Acungil, 2014;Bosseler & Massaro, 2003;Burke, Andersen, Bowen, Howard, & Allen, 2010;Coleman-Martin, Heller, Cihak, & Irvine, 2005;Değirmenci & Özen, 2013;Eliçin, 2015;Halisküçük, 2007;Massaro & Bosseler, 2006;Murdock, Ganz, & Crittendon, 2013;Öncül, Yücesoy, & Özkan, 2010;Özkan, 2013;Öztürk, 2016;Sani & Bozkurt, 2011;Williams, 2013).…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%
See 1 more Smart Citation
“…Öztürk ve Yıkmış (2020) erken matematik becerilerinden eşleme becerisini çalışmıştır. Araştırmacılar, altı ve yedi yaş aralığında üç zihinsel yetersizliği olan öğrenci ile tablet üzerinde rakamlarla nesneleri eşleme becerisinin öğretiminde, eş zamanlı ipucu yöntemiyle sunulan nokta belirleme tekniğinin kullanıldığı dokunarak rakamları öğrelim yazılımının etkililiğini incelemiştir (Öztürk ve Yıkmış, 2020). Bu çalışmalar, çocukların gelişimine olumlu katkı sağlasa da küçük yaş grubu özel gereksinimli çocuklar için etkililiği farklı nitelikli araştırmalarla kanıtlanmış, öğretimsel materyalleri ile birlikte bir müfredata sahip, ailenin de yer aldığı doğrudan kapsamlı erken matematik müdahale programı çalışmalarının henüz yürütülmediği görülmektedir.…”
Section: Building Blocks (Yapı Taşları)unclassified
“…Söz konusu bu problemi ortadan kaldırma noktasında ise "teknoloji" önemli bir destek unsurudur. Nitekim, ZY olan kişilerin matematik becerilerini teknolojik kaynakların kullanımı ile alakalı öğretmen görüş ve tutumlarını ortaya koyan nitel araştırmalara (Kaplan vd., 2016;Sulovska ve Vancova, 2015) ve mobil uygulamalar, web destekli öğrenme sistemleri, e-öğrenme platformları ve dijital oyunlar gibi farklı teknoloji ürünlerin ZY olan bireyler üzerindeki etkisini ortaya koymaya çalışan nicel çalışmalara rastlamakta mümkündür (Demir, 2020;Hiranrat vd., 2019;Öztürk ve Yıkmış, 2020). Ancak bu şekilde teknolojinin ZY olan bireylerin matematik becerileri üzerindeki işlevselliğine odaklanan çalışma sayısı ise oldukça sınırlıdır.…”
Section: Introductionunclassified