2022
DOI: 10.47147/ksuiibf.1115339
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Psikolojik İyi Oluşun Örgütsel Sapma Davranışları Ve İşten Ayrılma Niyetine Etkisi: Sağlık Kurumlarında Bir Araştırma

Abstract: Bu çalışmada sağlık kurumlarında çalışan hemşirelerin psikolojik iyi oluş düzeylerinin örgütsel sapma davranışlarına ve işten ayrılma niyetine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Kahramanmaraş ilinde Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi ve Necip Fazıl Şehir Hastanesi’nde çalışan 266 sağlık çalışanına psikolojik iyi oluş ölçeği, örgütsel sapma davranışları ve işten ayrılma niyeti ölçekleri uygulanmıştır. Çalışmada elde edilen veriler SPSS 21 (Sttistical Package … Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
3
1
1

Citation Types

0
1
0
1

Year Published

2023
2023
2024
2024

Publication Types

Select...
3

Relationship

0
3

Authors

Journals

citations
Cited by 3 publications
(6 citation statements)
references
References 3 publications
0
1
0
1
Order By: Relevance
“…Literatürde psikolojik iyi oluşun düşük ya da yüksek olmasının sonuçları ile ilgili pek çok araştırma bulunmaktadır. Psikolojik iyi oluş ile iş doyumu (Oymak, 2017;Alrawadieh vd., 2023), yaşam doyumu (Kermen vd., 2016), işyeri stresi (Foster vd., 2020), yaşam kalitesi (Demir vd., 2021;Kachroo vd., 2023), iş becerikliliği (Kanbur ve Mazıoğlu, 2021), tükenmişlik (Özçetin vd., 2019;Salehi vd., 2020), işten ayrılma niyeti (Yalçın & Macit, 2022), iş performansı (Ayça, 2023), algılanan sosyal yetkinlik (Gönültaş & Karataş, 2023), yenilikçi iş davranışı (Ardıç, 2023) gibi kavramlar arası ilişkiler ele alınmıştır.…”
Section: Psikolojik Iyi Oluş Kavramının Boyutlarıunclassified
“…Literatürde psikolojik iyi oluşun düşük ya da yüksek olmasının sonuçları ile ilgili pek çok araştırma bulunmaktadır. Psikolojik iyi oluş ile iş doyumu (Oymak, 2017;Alrawadieh vd., 2023), yaşam doyumu (Kermen vd., 2016), işyeri stresi (Foster vd., 2020), yaşam kalitesi (Demir vd., 2021;Kachroo vd., 2023), iş becerikliliği (Kanbur ve Mazıoğlu, 2021), tükenmişlik (Özçetin vd., 2019;Salehi vd., 2020), işten ayrılma niyeti (Yalçın & Macit, 2022), iş performansı (Ayça, 2023), algılanan sosyal yetkinlik (Gönültaş & Karataş, 2023), yenilikçi iş davranışı (Ardıç, 2023) gibi kavramlar arası ilişkiler ele alınmıştır.…”
Section: Psikolojik Iyi Oluş Kavramının Boyutlarıunclassified
“…Alan yazında bulgulara hem benzer olarak Özgönül (2019) 31-45 yaş aralığındaki ruh sağlığı çalışanlarında, Kılıç vd. ( 2020) 36-45 yaş aralığı sağlık çalışanlarında, Sülü (2021) 40 ve üstü yaş katılımcılarda, Ateş (2021) 25-44 yaş aralığında; hem de farklı olarak Ekinci (2021) 31-35 yaş aralığında, Yalçın (2021) 25 ve altı yaş ile 26-30 yaş arasında olan katılımcılarda psikolojik iyi oluşlarının anlamlı düzeyde daha yüksek olduğunu belirtmiştir. Gökçe (2013), genel anlamdaki psikolojik yönden sağlığı yordayan ilk değişkenin yaş olduğunu ortaya koymuştur.…”
Section: Demografik Değişkenler Açısından Psikolojik İyi Oluşunclassified
“…Bakım elemanlarının çoğu zamanını iş yerinde geçirerek benzer deneyimlere ve psikolojiye sahip olması, ayrıca başka faktörlerin cinsiyetten daha fazla etkisi olmasından kaynaklanabilir. Alan yazında hem araştırma sonucuna benzer çalışmalara (Kaya, 2016;Özgönül, 2019;İnce Keser, 2020;Kılıç vd., 2020;Aksu, 2020;Kopaç, 2020;Ekinci, 2021;Sülü, 2021;Yalçın, 2021) hem de erkeklerin kadınlara göre daha yüksek düzeyde iyi oluşa sahip oldukları çalışmalara rastlanmıştır (Yalçın Dinç, 2020;Yavuz, 2021). Depresyon gibi duygusal bozuklukların kadınlarda erkeklere göre daha fazla olduğu açıklanmıştır (Korkut, 2017;WHO, 3 Nisan 2022).…”
Section: Demografik Değişkenler Açısından Psikolojik İyi Oluşunclassified
See 1 more Smart Citation
“…Because the most valuable assets of organizations are qualified and educated healthcare professionals. Considering that the institutions make various investments for the development and experience of the personnel and that the employees will suffer serious losses by leaving the job, preventing this is among the primary responsibilities of the institution (8). After the COVID-19 pandemic, it was found that approximately 500 thousand healthcare workers quit their jobs in the United States in 2021 and excessive workload was found to be effective on this (9).…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%