2017
DOI: 10.13075/mp.5893.00548
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Prevention of cardiovascular diseases – Prophylactic program in a selected enterprise

Abstract: StreszczenieWstęp: Choroby układu krążenia (ChUK), zaliczane do chorób związanych z pracą, są przyczyną 25% niezdolności do pracy i 50% wszystkich zgonów w Polsce, w tym 26,9% zgonów osób przed 65. rokiem życia. Założeniem pracy była analiza oczekiwań pracowników wybranego przedsiębiorstwa odnośnie do działań profilaktycznych ukierunkowanych na ChUK w zależności od płci. Materiał i metody: Na potrzeby badania przygotowano ankietę obejmującą dane socjodemograficzne, charakterystykę pracy, czynniki środowiska pr… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1

Citation Types

0
1
0
3

Year Published

2018
2018
2020
2020

Publication Types

Select...
3

Relationship

0
3

Authors

Journals

citations
Cited by 3 publications
(4 citation statements)
references
References 19 publications
(21 reference statements)
0
1
0
3
Order By: Relevance
“…We also observed that health promotion projects with a “settings” approach to the workplace followed two distinct methods: a non-participatory, top-down approach, and a participatory, bottom-up approach. Participatory studies used group interventions that enabled workers to have a say in how the actions were conducted [ 61 ]. Examples included health circles, problem-based learning groups, and many others that required an active effort on the part of the employees.…”
Section: Obstacles To Health Promotionmentioning
confidence: 99%
“…We also observed that health promotion projects with a “settings” approach to the workplace followed two distinct methods: a non-participatory, top-down approach, and a participatory, bottom-up approach. Participatory studies used group interventions that enabled workers to have a say in how the actions were conducted [ 61 ]. Examples included health circles, problem-based learning groups, and many others that required an active effort on the part of the employees.…”
Section: Obstacles To Health Promotionmentioning
confidence: 99%
“…Stres oksydacyjny jest wymieniany w patogenezie wielu chorób, w tym chorób metabolicznych i sercowo-naczyniowych [1,3]. W literaturze pojawiają się doniesienia na temat potencjału antyoksydacyjnego wielu związków, m.in.…”
Section: Wstępunclassified
“…Wiele najnowszych badań wskazuje na plejotropowe, zróżnicowane działanie witaminy D, której niedobory dodatnio korelują ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, nadciśnienia tętniczego, dyslipidemii, otyłości czy zespołu metabolicznego. Udowodniono także, że niedobór witaminy D wpływa na progresję procesu miażdżycowego [1,2].…”
Section: Wstępunclassified
“…W wielu badaniach autorzy wykazywali dodatnią korelację między spożyciem witaminy D z dietą a stężeniem 25(OH)D w osoczu [21,23,30]. Istnieją także prace, w których omawiano istotne różnice w stężeniu 25(OH)D mimo zbliżonego spożycia witaminy D z dietą i suplementami w różnych grupach [2,28,30]. Również w niniejszym badaniu spożycie witaminy D z dietą w grupie osób z ZM i zdrowych nie różniło się istotnie, natomiast stężenie 25(OH)D w osoczu chorych z ZM było znacznie niższe.…”
Section: Omówienieunclassified