2019
DOI: 10.17130/ijmeb.2019149857
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Poli̇ti̇k Ve Fi̇nansal Ri̇ski̇n Bi̇st İmalat Sektörünün Performansi Üzeri̇ndeki̇ Etki̇si̇

Abstract: Çalışmanın amacı politik ve finansal riskin, imalat sektörünün aktif karlılığı üzerindeki etkisini araştırmaktır. Bu amaç doğrultusunda 1997-2015 dönemine ait çeşitli veri tabanlarından elde edilen üçer aylık veriler, sınır testi ve ARDL yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Politik risk endeksi yolsuzluk, demokratik hesap verebilirlik, kanun ve düzen, hükümet istikrarı ve bürokratik kalite bileşenleri kullanılarak oluşturulmuştur. Finansal risk endeksi ise ICRG (International Country Risk Guide) veri setind… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1

Citation Types

0
0
0
1

Year Published

2020
2020
2023
2023

Publication Types

Select...
4

Relationship

0
4

Authors

Journals

citations
Cited by 4 publications
(5 citation statements)
references
References 9 publications
0
0
0
1
Order By: Relevance
“…Yapılan analizler sonucunda, politik riskin dört bileşeni olan hükümet istikrarı, içsel çatışmalar, dışsal çatışmalar ve politik alanda askerin etkisi ile BİST100 endeksi arasında uzun dönemli ve anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Kaya (2019) Wang, Chandavuth, Zhang, Ahmed ve Ahmad (2023) çalışmalarında yenilenebilir enerji, politik ve finansal riskin ekolojik ayak izine olan etkisini ASEAN ülkeleri için araştırmışlardır. Çalışmada, 1986-2018 dönemine ait finansal veriler Westerlund Eşbütünleşme yöntemi yardımıyla analiz edilmiştir.…”
Section: Literatür Taramasıunclassified
See 2 more Smart Citations
“…Yapılan analizler sonucunda, politik riskin dört bileşeni olan hükümet istikrarı, içsel çatışmalar, dışsal çatışmalar ve politik alanda askerin etkisi ile BİST100 endeksi arasında uzun dönemli ve anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Kaya (2019) Wang, Chandavuth, Zhang, Ahmed ve Ahmad (2023) çalışmalarında yenilenebilir enerji, politik ve finansal riskin ekolojik ayak izine olan etkisini ASEAN ülkeleri için araştırmışlardır. Çalışmada, 1986-2018 dönemine ait finansal veriler Westerlund Eşbütünleşme yöntemi yardımıyla analiz edilmiştir.…”
Section: Literatür Taramasıunclassified
“…CCMGE tahmincisi sonuçlarına göre, G20 ülkeleri pay piyasaları ile politik risk arasında istatistiksel olarak anlamlı ve negatif bir ilişki tespit edilmiştir. Bu durum Chan ve Wei (1996), Bittlingmayer (1998), Kim ve Mei (2001), Mei ve Guo (2004), Çam (2014), Lehkonen ve Heimonen (2015), Oral ve Yılmaz (2017), Kaya (2019) ve Hatır ve Kartal (2019)'ın çalışmalarıyla da benzerlik göstermektedir. Katsayılar incelendiğinde, politik riskteki artıştan gelişmekte olan ülke borsalarından ziyade gelişmiş ülke borsalarına daha fazla etkilenmektedir.…”
Section: Sonuçunclassified
See 1 more Smart Citation
“…Analiz sonucunda; gelişmekte olan ülkelere olan doğrudan yabancı yatırımlar ile ülke riski arasında anlamlı ve pozitif ilişki belirlenirken, gelişmiş ülkeler için ise anlamlı herhangi bir ilişki belirlenmemiştir. Kaya (2019) tarafından yapılan çalışmada, 1997-2015 döneminde imalat sektörünün aktif kârlılığı ile finansal ve politik riskleri arasındaki ilişki araştırılmıştır. Araştırma sonucuna göre; imalat sanayi sektöründe ilgili dönemde aktif kârlılık ile finansal ve politik riskler arasında anlamlı ve negatif ilişki tespit edilmiştir.…”
Section: Li̇teratür Taramasiunclassified
“…Moreover, they found that risk rates gathered from ICRG are reliable estimators of political events and can be used as political proxies. Moreover, many studies use ICRG dataset, some of them being: Bekaert et al (2014), Belkhir et al (2018), Chow et al (2019), Filippou et al (2018), Hoti (2005), Huang et al (2015), Suleman and Berka (2017), Gao et al (2020), Gregory (2019), Cooray and Dzhumashev (2018), Braga-Alves (2018), Li and Tanna (2019), Mshelia and Anchor (2019), Gakpa (2019), Flores Mendez (2018, Pulok and Ahmed (2017), Chen et al (2016), Randrianarisoa et al (2015), Law et al (2013), Meyer and Habanabakize (2018), Sekkat and Veganzones-Varoudakis (2007), Tuncay (2018), Ayaydın et al (2016), Kaya (2019), Kök et al (2015), Şanlısoy and Kök (2010), Oral and Yılmaz (2017), Topal and Gül (2016), Tükenmez and Kutay (2016), Yapraklı and Güngör (2007), İltaş and Üçler (2019), Üçler and Uysal (2017), Kartal and Öztürk (2017), Yılmaz and Meydan (2019), Üçler (2017) and İltaş (2020).…”
mentioning
confidence: 99%