2015
DOI: 10.17051/io.2015.08906
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Ortaokul Öğrencilerinin Motivasyon Kaynaklarının İncelenmesi

Abstract: ABSTRACT. This study investigated the relationships between the motivation, gender, grade level and academic achievement using adapted Intrinsic and Extrinsic Motivation Scale (IEMS). The survey method was used in the research. The sample consists of 994 secondary school students in Istanbul during the 2013-2014 academic year. Data was analyzed through confirmatory factor analysis and MANOVA. The findings indicated that the IEMS was a valid and reliable scale for determining the motivation orientations of seco… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1
1

Citation Types

0
1
0
4

Year Published

2016
2016
2022
2022

Publication Types

Select...
6

Relationship

0
6

Authors

Journals

citations
Cited by 8 publications
(5 citation statements)
references
References 6 publications
0
1
0
4
Order By: Relevance
“…Bu sebeple öğrenme etkinliği için motivasyon büyük önem taşımaktadır (Kotaman, 2008). Motivasyon, öğrencinin öğrenme sürecinde karşısına çıkan engellerle mücadele edişini, öğrenme görevlerini seçimini, bu görevleri yerine getirmek için harcadığı çabayı açıklayan bir değişken olarak akademik başarının sağlanmasında da önemli bir role sahiptir (Çolak ve Cırık, 2015). Bazı öğretmenler ise öğrencilerin aşırı ders yükünün kurs süreci boyunca fiziksel ve zihinsel yorgunluğa sebebiyet verebileceğini ve nihayetinde motivasyonu azaltacağı kaygısını taşımaktadırlar.…”
Section: Tartışma Sonuç Ve öNerilerunclassified
“…Bu sebeple öğrenme etkinliği için motivasyon büyük önem taşımaktadır (Kotaman, 2008). Motivasyon, öğrencinin öğrenme sürecinde karşısına çıkan engellerle mücadele edişini, öğrenme görevlerini seçimini, bu görevleri yerine getirmek için harcadığı çabayı açıklayan bir değişken olarak akademik başarının sağlanmasında da önemli bir role sahiptir (Çolak ve Cırık, 2015). Bazı öğretmenler ise öğrencilerin aşırı ders yükünün kurs süreci boyunca fiziksel ve zihinsel yorgunluğa sebebiyet verebileceğini ve nihayetinde motivasyonu azaltacağı kaygısını taşımaktadırlar.…”
Section: Tartışma Sonuç Ve öNerilerunclassified
“…Ortaokul öğrencilerinin algıladıkları sosyal desteğin içsel ve dışsal motivasyonu pozitif yönde yordadığı bulunmuştur (Tulunay-Ateş, 2016). Ayrıca, yine ortaokul çocuklarının dışsal motivasyonunun öğrenim düzeyine göre, içsel motivasyonunun ise cinsiyet, öğrenim ve akademik başarı düzeyine göre farklılaştığı bulunmuştur (Çolak ve Cırık, 2015). Öğrencilerin motivasyonları arttıkça bilimsel yaratıcılıkları da artmaktadır (Deniş-Çeliker, Tokcan ve Korkubilmez, 2015).…”
Section: Yaratıcılık Motivasyon Ve öDülunclassified
“…Motivation, which is considered as one of the main variables in this study, can be seen frequently in creative individuals (Feldhusen, 2005;Hennessey, 2001;Isbell and Raines, 2003;Rowe, 2007). In addition, it was found that the external motivation of secondary school children differs according to the level of education, and the internal motivation differs according to the level of gender, education and academic success (Çolak and Cırık, 2015). As children's motivation increases, their scientific creativity increases, as well (Deniş-Çeliker, Tokcan, and Korkubilmez, 2015).…”
Section: Extended Abstract Introductionmentioning
confidence: 99%
“…Yani, lise öğrencilerinin akademik başarı seviyeleri arttıkça karar vermelerinde umursamazlık seviyeleri azalmaktadır. (Yazıcı, 2009;Ünal-Karagüven, 2015;Çolak ve Cırık, 2015;Ali, 2016), özellikle ailenin gelir düzeyinin, motivasyon üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu (Yazıcı, 2009) vurgulanmıştır. Yine dışsal motivasyon kaynaklarından aile desteği ve sınıf ortamı değişkenlerinin öğrencilerin akademik başarılarını olumlu yönde etkilediği (Ali, 2016) ve sınıf ortamı memnuniyetinin arttıkça akademik başarının arttığı (Yenice vd., 2012) vurgulanırken, (Goodman vd., 2011) Araştırmada ele alınan "karar verme stratejileri" ile ilgili olarak erkek öğrencilerin, "öz saygı" ve "umursamazlık" düzeyleri, kız öğrencilere göre daha yüksek iken, kız öğrencilerin "panik" düzeyleri, erkeklere göre daha yüksek olduğu görülmüştür.…”
Section: Evren Ve öRneklemunclassified
“…Yine motivasyon kaynakları üzerine yapılan çalışmalar incelendiğinde ergenlerin, içsel motivasyon kaynaklarını kullandıklarında akademik başarılarının daha yüksek ve aldıkları kararlarda daha başarılı olduklarını gösteren çalışmalar yer almaktadır (Goodman vd., 2011;Yerdelen vd.,2014;Çolak ve Cırık, 2015;Ali, 2016). Benzer bir şekilde bireylerin iç kontrol odağına sahip olmaları ile bireylerin kendilik algısı (Silvester vd., 2002) ve içsel motivasyonlarının yüksek olduğu (Fazey ve Fazey 2001) anlaşılmıştır.…”
Section: Introductionunclassified